Eiersalade – Het recept voor eiersalade met bieslook is niet heel bijzonder, maar als je het nooit maakt moet je toch eens de moeite nemen. Dit soort eiersalade koop je niet in de supermarkt. Maar hij wordt wel door al je gasten gewaardeerd. Op een toastje, maar het liefst gewoon op een stuk bruin (stok)brood. En vergeet de salade voor al niet te maken als je gaat ontbijten of voor als je gaat picknicken natuurlijk.
Eiersalade met bieslook
- 6 eieren
- 2-3 eetlepels mayonaise
- Zout / peper / kerriepoeder
- 1 eetlepel bieslook
Kook de eitjes in ongeveer 6 minuten hard. Laat ze afkoelen en schil ze. Snijd de eitjes doormidden en haal de dooiers eruit. Druk de dooiers door een grove zeef, voeg de mayonaise eraan toe en roer goed door. Hak de eiwitten grof, snijd de groene kruiden in niet al te fijne stukjes en doe dit bij het dooiermengsel. Breng alles op smaak met een beetje kerriepoeder, zout en peper.
De hoeveelheid mayonaise is een persoonlijke kwestie, de een vindt het lekker met veel mayonaise, de ander heeft de salade liever wat steviger. Pas dit dus naar smaak aan.
Laat de eieren goed afkoelen!! Zijn ze niet koud genoeg, dan wordt de mayonaise vloeibaar en krijg je een lopende eiersalade, wat erg knoeit met eten.
Vervang de bieslook in de eiersalade ook eens door peterselie, dille, selderij of lente-ui.
Pimp een versgemaakte eiersalade eens met kleine stukjes kaas of gekookte ham.
Eiersalade met mosterd
- 8 hardgekookte scharreleieren
- 100 gram rode ui
- 5 eetlepels versgehakte bieslook
- ruim 100 ml mayonaise
- 4 eetlepels zure room
- 4 eetlepels Dijonmosterd
- zout en vers gemalen peper
Pel de eieren en deel ze in vier parten. Leg ze in een kom met de fijngehakte bieslook en ui. Klop in een andere kom de mayonaise door elkaar met de zure room en de mosterd en giet dit over het eimengsel.
Schud alles voorzichtig om. Bestrooi met zout en peper naar smaak en laat de eiersalade eventueel afgedekt in de koelkast staan.
Je kunt de eiersalade het beste direct serveren.
Eiersalade; zelfgemaakt het allerlekkerst
Als er iets makkelijk is om zelf te maken, dan is het wel eiersalade, het resultaat is echt veel smaakvoller dan de gekochte versies.
Ik heb altijd een probleem met eiersalade, altijd veel te nat! Als ik hem maak dan is hij goed en als ik hem weggezet heb en weer uit de koelkast haal om op de tafel te zetten is hij heel nat. Wie heeft hier een antwoord op? Ik vind het zelf niet lekker zo’n natte eiersalade. Ik verminder ook vaak de yoghonaise.
Lieve groet Cecile
Ook lekker met zalm of in een zalmbonbon…morgen maak ik het toevallig weer….asperges erdoor is ook een prima combi…
Probeer ‘m ook eens zonder ui, maar met sterkers! Ook lekker!
Zeker weten, en in deze tijd van het jaar mogen er van ons ook knapperige stukjes bacon in! 🙂
Dit recept is super te gebruiken voor hartige pralines.
Maak volgens dit recept de eiersalade, echter prak of snijdt de eieren iets kleiner. Uiteraard kan je ook je eigen salade maken, of een eenvoudigere variant; bijv. simpelweg de eieren prakken, beetje op smaak brengen met zout en peper en mixen met mayonaise of yogonaise.
Verder heb je nodig: rookvlees, het liefst rond, plastiek-folie en een maatlepel met een ronde onderkant, zelf gebruik ik onze koffie maatlepel.
Leg eerst een stukje folie in de maatlepel, daarna het rookvlees en opvullen met eiersalade.Vouw de nog uitstekende rookvlees naar binnen en duw het geheel iets aan.
Maatlepel omdraaien en hartige praline uitnemen.
Herhaal het bovenstaande totdat je voldoende pralines hebt.
Dank voor je tip Gerrit, we gaan er zeker eens mee aan de slag!