Eiersalade – Met het grootste gemak zet ook jij de lekkerste eiersalade op tafel.
Eiersalade maak je makkelijk zelf
De winkels staan er vol mee, eiersalades in heel veel smaken en merken. Het wordt veel gekocht voor bij de borrel, maar ook op brood of een cracker wordt vaak een salade gesmeerd. Waarom maak je de eiersalade niet zelf? Want van alle salades is de eiersalade toch wel een van de makkelijkste om zelf te maken. Een eitje koken kan iedereen toch? En in stukjes snijden en mengen is ook niet zo moeilijk.
Kies voor scharreleieren
Als je zelf eiersalade maakt, kies je natuurlijk voor lekkere en verantwoorde eitjes. Het liefst haal je ze direct bij de boer. Dit is echter niet voor iedereen een haalbare optie. Haal je de eieren bij de supermarkt? Kies dan voor scharrel of vrije-uitloopeieren.
Hard gekookte eieren
Zorg bij het maken van een eiersalade voor hardgekookte eieren en laat ze goed afkoelen. Dat afkoelen is bij het maken van een salade erg belangrijk. Verwerk je de eieren lauw? Dan kan het zijn dat het mengsel heel erg slap wordt. Dit komt doordat de mayonaise zijn luchtigheid en binding verliest. Dat kun je niet meer herstellen. Heb je haast en wil je snel een eiersalade maken? Laat de eieren dan schrikken in ijskoud water en laat ze daarin gedeeltelijk afkoelen. Schil ze en leg ze in nieuw ijskoud water. Snijd ze in stukjes, roer de gesneden eieren los en laat ze zo volledig afkoelen.
Gebruik voor een eiersalade alleen goed afgekoelde eieren!
Mayonaise, kwark of yoghurt
Een zelfgemaakte eiersalade kun je maken of breken met de kwaliteit van de mayonaise die je gebruikt. Ga voor een lekkere mayonaise, of maak zelf mayonaise. Het is een beetje meer werk als je de mayonaise zelf maakt, maar het resultaat is er dan ook naar. Wil je een lichtere variant? Dan kun je er voor kiezen om de mayonaise geheel of gedeeltelijk door kwark of Griekse yoghurt te vervangen. Door kwark te gebruiken maak je makkelijk een gezonde variant die je vervolgens helemaal naar eigen smaak afwerkt.
Smaak en structuur
Ei en mayonaise zijn de basisingrediënten voor een eiersalade. Hoe je de eieren verwerkt maakt al veel uit voor de structuur. Door de dooiers door een zeef te duwen krijg je een heel andere eiersalade dan als je de eieren met dooier en al grof snijdt.
De smaak en structuur kun je ook goed bepalen door de extra ingrediënten die je toevoegt. Uien kun je bijvoorbeeld al op heel veel manieren gebruiken in een eiersalade. Denk aan een heel fijn gesnipperd uitje, maar ook Amsterdamse uien of zilveruien kun je heel goed inzetten. En dan is er nog de veel gebruikte bieslook, die je ook kunt vervangen door lente-uitjes. Ze zijn heerlijk in een salade, als je ze niet te royaal gebruikt. Verder kun je denken aan ingrediënten als verschillende soorten kaas, bacon, augurken, gekookte ham en paprika.
Kruiden, specerijen of andere toevoegingen moeten de smaak versterken maar niet overheersen!
Kruiden en specerijen maken een eiersalade compleet
Zout en peper zitten bijna altijd overal in, maar door te spelen met smaken kun je de lekkerste salades maken. Denk bij kruiden aan: bieslook, kervel, dille, peterselie en zelfs basilicum. Ook gedroogde specerijen zoals oregano of Italiaanse kruiden zijn een mogelijkheid. Als specerij in de eiersalade is kerrie een koploper, maar gebruik ook eens Ras el Hanout, cajunkruiden, koriander of komijn. Gebruik liever geen paprikapoeder, omdat dit een erg vreemde kleur veroorzaakt, die de salade er niet smakelijk uit laat zien. Gebruik ook nooit te veel kruiden of specerijen, het is de bedoeling dat ze de smaak van de eiersalade versterken en niet dat ze overheersen.
Recepten voor eiersalade
Eiersalade is er in veel smaken. Zo heb je een standaard eiersalade, maar ook een iets pittigere variant met de naam Surinaamse eiersalade. De gevulde eitjessalade is erg populair, hiervan vind je hier onder een erg lekker en makkelijk recept. Een leuke variatie op de eiersalade is de avocado eisalade, die erg lekker is op een snee toast als luxe ontbijt. Wil je de avocado eisalade maken voor bij de borrel en mag die iets meer pit hebben? Snijd dan een paar peppadew pepertjes in stukjes en meng ze door de salade voor een extra kick.
Eiersalade met zalm; In no-time maak je zelf iets echt lekkers
De lekkerste eiersalade maak je zelf. Dat geldt ook voor de eiersalade met zalm. Lekker bij het ontbijt, de brunch en de borrel!
Frisse eiersalade: lekker voor op de boterham
Een lichte en frisse eiersalade ideaal op de boterham bij de lunch, een heerlijke manier om extra groenten en eiwitten binnen te krijgen.
Romige eiersalade
Een volle en romige eiersalade gemaakt met roomkaas, met een klein beetje pit van ragfijn gesneden prei en knoflook.
Eiersalade met kerrie
Op een broodje of bij de borrel, een echt lekkere eiersalade met kerrie en stukjes appel kan op ieder moment van de dag.
Eiersalade met kaas
Ben je bij de (kaas)boer geweest en kom je thuis met een flink stuk kaas en een doos eieren, maak dan deze fantastische eiersalade met kaas.
Eiersalade met mosterd en crispy bacon
Maak je regelmatig eiersalade? Varieer dan eens met de ingrediënten. Probeer deze eiersalade met mosterd en crispy bacon. Hartig en friszuur door de augurk.
Eiersalade met bieslook (bereid met verse scharreleieren)
Zelfgemaakte eiersalade met bieslook is een TE simpel recept, maar ook met het recept voor eiersalade kun je variëren. Lekker met stokbrood.
Gevuld eitje salade; zelfgemaakt zo veel lekkerder
Je kunt er moeilijk over doen maar een gevuld eitje salade is supersimpel zelf te maken. Weet wat je eet en kies voor vers.
Eieren
Oh wat kun je veel met eieren! Verse scharreleieren van de boer zijn een must have in je voorraadkast. Ontdek hier recepten met eieren.
Leuke recepten makkelijk en smakeljjk@
Dankjewel voor dit mooie compliment.