Doe mij maar doperwtenpuree!
Zelf vind ik het altijd wel mooi om tijdens het kerstdiner te spelen met accenten in kerstkleuren op het bord. Dat kan dan mooi met de bijgerechten bij het vlees. Mooie diep-rode zelfgemaakte cranberrysaus bijvoorbeeld. Of deze heerlijke doperwtenpuree. Bijkomend voordeel: je maakt het van te voren, hoeft het alleen nog maar even op te warmen en je kunt er lekker mee klodderen. Pardon? Nou goed, dat klinkt misschien wat oneerbiedig. Maar je kunt er mooie vormen mee maken om zo je bord kunstzinnig mee op te maken.
Kunstig kliederen
Begin bijvoorbeeld met een schep doperwtenpuree en maak dan een snelle beweging schuin naar achteren met de platte kant van de lepel. Alsof je over het bord met de verfkwast strijkt. Zie het resultaat op de foto. Daar half overheen kun je dan weer mooi een een stukje vlees draperen en daar over weer de saus. Eventueel afmaken met wat verse kruiden en je hebt je bord opgemaakt alsof je in een restaurant zit! Zo simpel kan Lekker Tafelen zijn!
De puree kan eigenlijk niet mislukken. Het enige arbeidsintensieve is, dat je de puree waarschijnlijk door een (groenten)zeef moet doen, omdat de meeste mixers niet voldoende fijn pureren. Wanneer je daar met de tijd rekening mee houdt, is er niets aan de hand!
Doperwtenpuree
Nodig voor 6 á 8 personen
- 1 zak diepvriesdoperwten
- 1 pakje Mon Chou of 100 ml. crème fraîche
- 2 el. olijfolie
- bosje verse munt
- peper en zout naar smaak
- eventueel 1 tl. suiker
Doe de erwten in een bodempje water in een pan en breng aan de kook. Laat de erwtjes ongeveer 10 minuten koken. Ze mogen best aan de zachte kant worden. Voeg nog geen zout toe, dan worden de velletjes hard.
Ondertussen was je de munt en hak je de blaadjes fijn.
Zeef de erwten, bewaar wat van het kookvocht en pureer ze fijn met de munt en de crème fraîche of de Mon Chou. Voeg, als het een erg stevige brij wordt, nog wat Kookvocht toe. Voeg nu voor de smaak peper, zout en olijfolie toe, alsook eventueel de suiker.
Mocht de puree nog teveel stukjes vertonen, dan de puree door een groentezeef draaien, of een gewone zeef, met de achterkant van een pollepel. Dat laatste is even een klusje, maar ik doe het ook gewoon zo. Wat overblijft is een heerlijke, fluweelzachte puree die een subtiele, geurige muntparfum verspreidt.