Guacamole; Een van de bekendste gerechten met avocado is toch wel de guacamole. En de allerlekkerste komt niet uit een potje, maar maak je natuurlijk zelf.
De basis
Net als bij heel veel gerechten bestaan er ook van de guacamole honderden versies. Het hoofdingrediënt is avocado aangevuld met tomaat, ui en limoensap dit is altijd de basis. Verder wordt het recept vaak nog aangevuld met rode peper en koriander.
Wie van een beetje pittig houdt, voegt verse rode peper of chili flakes toe. Koriander wordt niet door iedereen gewaardeerd. Er zijn mensen die zeggen dat dat naar zeep smaakt. Daarom zijn deze ingrediënten optioneel. Wat er zeker wel in moet is limoensap, een fijngesneden uitje en stukjes tomaat.
Grof of fijn
De structuur van guacamole is vaak zeer verschillend en zeer persoonlijk. Je kunt er voor kiezen om de avocado helemaal fijn te malen of deze juist grof te houden. Zorg er wel voor dat het niet te grof wordt dit is namelijk vrij lastig met eten.
Verse guacamole is het allerlekkerste
Het hoofdbestanddeel van dit recept is avocado, deze heeft de neiging vrij snel te verkleuren. Het ziet er dan al vrij snel grauw uit ook als je limoensap hebt gebruikt. Dit verkleuren komt door invloed van licht. Maak het daarom liefst zo kort mogelijk van tevoren. Wil je het toch eerder maken of je hebt wat over? Bewaar dit dan gekoeld in een donker goed afgesloten bakje met de pit erin.
Guacamole wordt meestal geserveerd met tortilla chips, maar ook in een nachoschotel of in een wrap of taco wordt er vaak gebruikgemaakt van guacamole.
Avocado; Zet dit gezonde fruit eens centraal
Hij wordt steeds meer verkocht de avocado en dat is niet zo gek want hij is lekker, gezond en in vele gerechten te gebruiken.
Guacamole
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 avocado’s
- 1 kleine ui
- 1 limoen
- 1 tomaat
- 2 takjes koriander optioneel
- 1 rode peper optioneel
- zout/peper
- chili flakes optioneel
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je guacamole:
Pers de limoen uit boven een kommetje. Snij de ui en tomaat in stukjes. Hak de koriander fijn en een stukje van de rode peper naar wens. Haal de pit uit de avocado’s en haal ze uit de schil. Leg op een bord en sprenkel er 1 eetlepel limoensap over. Prak nu de avocado met een vork zo fijn of grof als je zelf lekker vind. Voeg er nu de tomaat, ui, koriander en rode peper aan toe en breng alles op smaak met zout, peper en eventueel nog wat limoensap. Doe de guacamole in een schaaltje en strooi er wat chili flakes over. Serveer de guacamole liefst direct. Wanneer je deze later wil gebruiken bewaar deze dan in de koelkast in een donker goed afgesloten bakje samen met de pitten.
Tafel lekker !!