• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
dinsdag, september 26, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Saus

Mousseline saus

Perfect bij vis en asperges

door Anna
in Saus
0
0
Mousseline saus

Mousseline saus – In maar twee stappen maak je van je hollandaise saus een heerlijke mousseline saus. Perfect bij vis en asperges.

De mousseline saus is wat onbekender, maar zeker niet minder lekker. De mousseline saus is een variatie op de klassieke hollandaise saus. Bij een mousseline saus voeg je namelijk geklopte room toe. Dit zorgt voor een romigere en zachtere smaak en structuur.

Waarbij serveer je een mousseline saus?

Een mousseline saus is ontzettend lekker bij allerlei vis– en aspergegerechten of een combinatie hiervan. Door de subtiele smaak overheerst de saus niet en is het een perfecte combinatie met de vis of asperges.

Handig om te weten

Mousseline saus, is net als hollandaisesaus, niet heel makkelijk te bewaren waardoor je hem het beste a la minute kunt maken. Als je de saus toch van tevoren wilt maken moet je deze afgedekt bewaren bij 40 graden. Tijdens het kloppen van de mousseline saus mogen de eidooiers niet warmer worden dan 70 graden! Probeer dit goed in de gaten te houden met bijvoorbeeld een thermometer. Als de eidooiers namelijk warmer worden dan 70 graden dan beginnen ze te stollen en gaat je saus in de schift. De saus moet wel warm (au bain-marie) geklopt worden, zo binden de eidooiers zich aan de boter.

saus maken op basis van eieren

Saus maken op basis van eieren (emulsiesauzen)

Je kunt saus maken op basis van eieren. Deze emulsiesauzen zou iedere kok uit zijn hoofd moeten kennen. Van mayonaise tot hollandaise en meer

Eieren

Eieren

Oh wat kun je veel met eieren! Verse scharreleieren van de boer zijn een must have in je voorraadkast. Ontdek hier recepten met eieren.

Mousseline saus

Porties: 300 ml mousseline saus (geschikt voor 2 personen)
Bereidingstijd: 25 minuten
Niveau: Moeilijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 100 ml water
  • 100 ml azijn
  • 1 laurierblaadje
  • 10 gekneusde peperkorrels
  • 1 kleine fijngesnipperde sjalot
  • 3 eidooiers
  • 200 gram geklarificeerde boter
  • 100 ml slagroom

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je de mousseline saus:

Zet het water en de azijn samen met het laurierblaadje, de gesnipperde sjalot en de gekneusde peperkorrels op het vuur en breng aan de kook.

Laat inkoken tot er nog maar 1/3 van het vocht over is. Zeef dit en laat afkoelen.

Zet een klein pannetje voor de helft gevuld met water op het vuur. Zorg dat het water net tegen de kook aan zit maar niet echt gaat koken. Plaats daarop een kommetje zodat je een au bain marie krijgt. Doe in het kommetje de eidooiers en de afgekoelde castric. Voeg ook een snufje zout toe. Klop dit vervolgens met een garde door elkaar.

Blijf constant kloppen en voeg ondertussen beetje bij beetje de geklaarde en vloeibare boter toe. Niet teveel in een keer want dan gaat het in de schift.

Door steeds langzaam aan beetjes geklaarde boter toe te voegen en dit ondertussen zachtjes te verhitten gaan de boter en eieren binden en merk je dat er een lobbige saus ontstaat. Controleer met de thermometer af en toe dat de temperatuur van de saus niet boven de 70 graden uit komt. Wanneer de saus lekker lobbig is en alle boter is opgenomen is deze klaar. Wanneer de saus te dik dreigt te worden kun je deze wat dunner maken met een scheutje water. Voeg dit ook weer langzaam aan toe terwijl je blijft kloppen.

( Voor bovenstaande stappen vind je hier een foto instructie )

Klop de slagroom op en zet apart. Doe dit voordat je de saus gaat kloppen.

Voeg als allerlaatste de geklopte room toe en spatel deze voorzichtig door de saus heen.

Serveer je mousseline saus direct.

DeelPin16Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Gehaktbrood met verse kruiden
Vleesgerechten

Gehaktbrood met verse kruiden

pompoen ovenschotel
Ovenschotel

Pompoen ovenschotel

Gevulde aardappelen met gorgonzola
Bijgerecht

Gevulde aardappelen met gorgonzola

Bloemkoolsoep
Maaltijdsoep

Bloemkoolsoep, gooi het kookwater nooit weg!

Viscurry in kokossaus
Curry

Viscurry in kokossaus

Bloedworst met appel
Lunch

Bloedworst met appel op brood

Tarte Tatin van rode bietjes
Lunch

Tarte Tatin van rode bietjes

limburgs zoervleisj
Stoofschotel

Limburgs zoervleisj of zuurvlees; Streekgerecht uit Limburg

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Krieltjes
Specials

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Hou jij ook zo van krieltjes? Krieltjes zijn kleine aardappeltjes waarmee je veel meer kunt dan basic koken en bakken. Lekker om te variëren!

Check het recept of lees de info
Sucadelappen

Sucadelappen; minder vet dan riblappen

Oesterzwammen

Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!

Gebraden kip

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

Recept in de picture

Gehaktbrood met verse kruiden
Vleesgerechten

Gehaktbrood met verse kruiden

Een groot stuk vlees serveren, maar niet ingewikkeld? Een gehaktbrood met verse kruiden zet je zo op tafel, en mislukken kan bijna niet!

Check het recept of lees de info
pompoen ovenschotel

Pompoen ovenschotel

Gevulde aardappelen met gorgonzola

Gevulde aardappelen met gorgonzola

Handige kooktips

zelf soezen maken
Bakken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Bijna niemand wil zelf soezen maken. Het lijkt veel werk en ze kunnen mislukken. Maar met dit recept en deze tips bak jij perfecte soezen.

Check het recept of lees de info
Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Mosselen bewaren

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Currysoep met courgette
  • Margo Gielkens op Currysoep met courgette
  • Evie op Gezonde, zachte, lichtbruine bolletjes met lijnzaad
  • Redactie op Gebakken appel op brood
  • Lidy Schalekamp op Gebakken appel op brood
  • J de Clerck op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Zwitserse aardappelschotel; met gevulde tomaten en Emmentaler
  • Connie Derks op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Hans op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen