Snelle zomerse salade Niçoise (maaltijdsalade). Met warm weer wil je niet zwaar tafelen en heb je al snel genoeg. Toch is deze salade een snelle, verse en complete maaltijd. Lekker om buiten te eten of om te maken op vakantie of op een camping. Deze is erg smaakvol. Overal zie ik nieuwe verse aardappels, kropsla en verse peulvruchten, allemaal vers en gezond.
- 4 nieuwe aardappels, in vieren, of 8 kleine nieuwe aardappels, gehalveerd
- 4 flinke scharreleieren
- 200 g sperziebonen
- 1 grote kropsla of 2 stuks little gem, grof gescheurd
- 250 g tonijn uit blik, uitgelekt
- 50 g ansjovisfilet uit blik, uitgelekt
- 60 g ontpitte zwarte olijven, gehalveerd
- peper en zout
- 3 el vinaigrette van 3,3 dl olijfolie
- 1,7 dl balsamicoazijn
- 1 tl dijonmosterd
- peper en zout
Doe de aardappels in een grote pan met water en wat zout. Breng aan de kook op hoog vuur en kook ± 5 minuten door. Voeg de eieren en sperziebonen toe en kook nog eens 5 minuten. Giet alles af, dompel de ingrediënten onder in koud water en giet weer goed af. Doe alles terug in de pan en laat iets afkoelen. Doe de slablaadjes in een grote kom en leg de aardappels, sperziebonen en tonijn erop. Pel de eieren, snij ze in vieren en leg op de salade. Voeg de ansjovis toe en bestrooi met wat peper. Verdeel de olijven over de salade en besprenkel voor je serveert met de vinaigrette. Lekker met vers stokbrood en koele witte, droge wijn.