Zweedse gehaktballetjes – Köttbullar, oftewel Zweedse gehaktballetjes. Die kleine gehaktballetjes zijn misschien wel het bekendst van alle Zweedse gerechten. In Zweden worden ze vaak gegeten met aardappelpuree en wat veenbessen of cranberrycompote. Dit is een gerecht dat je in Zweden ook wel met kerst op tafel ziet verschijnen. Jij kent dit Zweedse nationale gerecht ongetwijfeld ook, zelfs als je nog nooit in Zweden bent geweest. Want je kunt niet winkelen bij Ikea zonder dat je Zweedse gehaktballetjes gaat eten. Vind jij ze ook zo lekker? Dan kun je nu zelf de keuken in om ze te maken. Hieronder vind je het recept!
De typische smaak komt van piment
De Zweedse gehaktballetjes hebben een wat aparte smaak. Die typische smaak danken ze aan het gebruik van de specerij piment. Het zijn een soort peperbessen. Ze worden gemalen gebruikt. Dit specerij staat ook bekend als ‘Piment de Jamaique’. In het Engels wordt het ‘Allspice’ genoemd. Dit ingrediënt wordt niet alleen gebruikt in Zweedse gehaktballetjes. Ook in andere gerechten uit de Zweedse keuken wordt wel piment gebruikt. In de meeste Nederlandse supermarkten wordt het verkocht onder de naam ‘piment’. Kun je geen piment vinden? Dan kun je van andere specerijen een mengsel samenstellen waarvan de smaak wel in de buurt komt. Door 2 delen gemalen kaneel, 1 deel gemalen kruidnagel en 1 deel gemalen nootmuskaat te mengen, maak je een vervanger voor piment.
Zweedse gehaktballetjes in roomsaus, mét cranberrycompote
De Zweedse gehaktballetjes worden geserveerd in een makkelijk te maken roomsaus. Daarnaast wordt er in Zweden vaak cranberrysaus of compote bij gegeten. Het recept daarvoor vind je hier. Serveer ze op zijn Zweeds met aardappelpuree, of zoals je bij Ikea krijgt, met frietjes en gekookte doperwten.
Je kunt de gehaktballetjes van tevoren klaarmaken en weer opwarmen in de roomsaus. Bewaar ze tot gebruik afgedekt in de koelkast.
Gehaktballetjes
De lekkerste gehaktballetjes? Die vind je op Lekker Tafelen! Internationale balletjes, kipgehaktballetjes, balletjes voor elke smaak!
Zweedse gehaktballetjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram gehakt naar keuze
- 1 grote, gekookte aardappel
- 4 eetlepels paneermeel
- 1 ei
- 1 ui
- 3oo ml runderbouiillon
- 200 ml kookroom
- 2 eetlepels gehakte peterselie
- neutrale olie om in te bakken
- 2 theelepels piment
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Zweedse balletjes:
Schil en kook de aardappel en laat afkoelen. Of gebruik een restje gekookte aardappels. Maak de aardappel fijn met een vork.
Snipper de ui heel fijn.
Hak de peterselie.
Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak hierin de ui glazig. Laat even afkoelen.
Doe het gehakt in een grote kom, voeg de fijngemaakte aardappel, de gefruite ui, het paneermeel, 50 ml kookroom, het ei, de peterselie, wat zout en peper en het piment toe. Meng dit goed door elkaar en vorm er balletjes ter grootte van een golfbal van.
Verhit een scheut olie in de koekenpan en bak hierin de Zweedse gehaktballetjes in ongeveer 15 minuten bruin en gaar. Blijf met de pan schudden om te voorkomen dat ze aanbranden.
Als je het makkelijker vindt, kun ze de gehaktballetjes ook in de oven garen. Leg ze in dat geval op een met bakpapier bekleedde bakplaat en bak ze op 190 graden, in 15 minuten gaar en bruin.
Meng in een sauspan de bouillon met de rest van de kookroom. Breng aan de kook en laat op een laag vuurtje inkoken tot een saus. Gebruik eventueel wat allesbinder of met koud water aangemaakte maïzena om de saus te binden. Breng de roomsaus op smaak met zout en peper.
Serveer de Zweedse gehaktballetjes in de roomsaus.
Tafel lekker !!