Pannenkoeken: 3 keer verrassend anders – Uit het pannenkoekenboek: Pannenkoeken & Crêpes van Christelle Huet-Gomez maakte ik drie heerlijke soorten pannenkoeken waaronder een hele verrassende pancake soufflé. De recepten zijn goed te volgen. Tijdens het maken van de pannenkoeken heb ik wel wat tips opgedaan om je te helpen. We beginnen met…
Pannenkoeken van boekweitmeel met ei & ham
Voor 6 pannenkoeken
Beslag:
- 250 gr. boekweitmeel
- ½ tl. zout
- ½ tl. peper
- 1 ei
- 450 ml water
- 125 ml halfvolle melk
Pannenkoeken:
- 50 gr. boter
- 240 gr. gruyère
- 6 eieren
- 6 plakjes ham in reepjes
- Zout & peper (voor op tafel)
Maak het beslag door het meel, het zout en de peper in een grote kom te doen. Voeg het ei, het water en de melk toe. Klop dit alles tot een egaal beslag. Laat dit een uur op kamertemperatuur rusten. Rasp ondertussen de gruyère.
Vet een koekenpan in met een klontje boter en verwarm de pan op hoog vuur. Schep een lepel beslag in de pan en bedek die er gelijkmatig mee. Bak de pannenkoek 1,5 minuut, keer hem om en laat nog 1 minuut bakken. Herhaal deze handelingen totdat alle beslag op is. Vet de pan iedere keer opnieuw in.
Verdeel 40 gr. gruyère over het midden van elke pannenkoek. Breek boven de gruyère een ei en verdeel de ham van 1 plakje eromheen. Breng op smaak met zout en peper. Verwarm ongeveer 5 minuten in de koekenpan tot het ei gaar is. Vouw dan de randen van de pannenkoek om naar het midden. Laat een klontje boter smelten op de rand van de pannenkoek.
Tip. Druk met een spatel de vouwnaad voor, zo vouw je de rand makkelijker om.
Pancake Soufflé Raclette
Voor 4 personen
- 40 gr. boter + extra voor invetten
- 4 eieren
- 200 gr. bloem
- ½ tl. zout
- ½ tl. peper
- 300 ml. melk
- 200 gr. raclettekaas in plakjes
- 200 gr. rauwe ham
Extra: Ronde bakvorm á 24 cm met anti-aanbak
Verwarm de oven voor op 210 graden celcius. Vet het bakblik heel goed in met boter en doe er de 40 gr. boter in. Laat deze 3 minuten in de oven smelten. Klop in een kom de eieren los en voeg de bloem, het zout en de peper toe. Giet er onder voortdurend roeren de melk in kleine hoeveelheden tegelijk bij.
Giet het beslag in het bakblik en verdeel de plakjes raclettekaas hierover. Zet de vorm 30 minuten in de oven. Serveer meteen, met de rauwe ham erbij.
Tip: Zorg dat je het bakblik echt heel goed invet. Anders bakt je soufflé aan en krijg je hem niet uit het bakblik. Als je de soufflé niet meteen serveert zal hij inzakken, vandaar het direct serveren.
Pancake met Ahornsiroop
Voor 10 pancakes
- 250 gr. bloem
- 50 gr. suiker
- 1 zakje bakpoeder á 16 gr.
- 70 gr. roomboter
- 300 ml. volle melk
- 2 eieren
- ahornsiroop
Extra: kleine koekenpan van max. 18 cm.
Meng in een kom de bloem, de suiker en het bakpoeder. Laat 50 gr. roomboter smelten en voeg dit toe aan het bloemmengsel. Giet onder voortdurend roeren de melk in kleine hoeveelheden tegelijk erbij. Klop de eieren schuimig en roer ze door het beslag. Meng het goed tot een egaal mengsel. Dek af met een schone theedoek en laat 30 minuten op kamertemperatuur rusten.
Verwarm de oven voor op 90 graden Celsius. Vet de koekenpan in met een klontje boter en verwarm de pan op matig vuur. Schep een lepel beslag in de pan en bedek die er gelijkmatig mee. Bak de pancake circa 2 minuten, waarbij je deze halverwege de baktijd omkeert, wanneer er kleine belletjes verschijnen in de bovenkant van de pancake. Herhaal de handelingen tot het beslag op is. Vet de pan iedere keer opnieuw in. Houd de pancakes warm in de oven. Serveer lauwwarm, besprenkel met ahornsiroop.
Tip: Ik heb ze warm geserveerd, aan tafel koelen ze snel genoeg af voor de kinderen. Heb je geen kleine koekenpan. Doe dan een kleine hoeveelheid beslag in een grote koekenpan en laat het wat uitlopen. Door het bakken stolt de pancake vanzelf en heb je alsnog kleine pannenkoeken.
Tafel Lekker!