Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Risotto. Italiaanse passie in jouw keuken

Risotto! De stamppotten hebben we ondertussen wel gezien. De winter is geen Hollandse winter. Oké, af en toe is het koud geweest, maar terwijl we deze special samenstellen schijnt de zon. Zullen we het stampen inruilen voor roeren? Roeren tot je polsen pijn doen. Roeren, roeren roeren, 20 minuten lang.

risottoRisotto vinden wij één van de mooiste gerechten om te maken. Terwijl je roert zie je het gerecht ontstaan. Mooier koken is er toch niet?

Zo doe je dat:

  1. Smoor ui, eventueel met knoflook in wat boter of olie, of een combinatie van beide. Italianen noemen dit de soffrito.
  2. Bak de rijst in de soffrito even aan. De witte rijstkorrel wordt dan een prachtige glazige korrel. Deze stap noemen de Italianen: tostatura.
  3. Om de risotto te laten ontstaan gaan we vocht toevoegen. Meestal eerst wijn en vervolgens water of bouillon. Roeren terwijl je het vocht toevoegt is essentieel. Door het voortdurend roeren laat de korrel zijn zetmeel los en dit zorgt voor de prachtige binding van een risotto. Of je het vocht in één keer of beetje voor beetje toevoegt laten we aan jezelf over. Denk er niet te moeilijk over, maar als je steeds een scheutje toevoegt en tijdens het roeren in je pan blijft kijken zie je wat er gebeurd en als je daar op in speelt krijg jij het beste resultaat.
  4. Tot slot maken we de risotto compleet met het toevoegen van de overige ingrediënten naar jou keuze. Het mooie van risotto is dat je er van alles in kunt doen. Kies het juiste moment om deze ingrediënten toe te voegen zodat deze ook voldoende garing meekrijgen. Een andere optie is om je ingrediënten van te voren te garen. Vervolgens mag de risotto even rusten (mantecatura noemen de Italianen dat) om uiteindelijk er kaas en boter door te roeren.

Maak één keer een risotto volgens bovenstaande basis. Kies voor eenvoud en smaak en vervolgens kun je onbeperkt variëren. Zorg dat je de basis goed in de vingers hebt.

Goede ingrediënten, mooie spullen maken jouw ultieme gerecht

Een goede rijst is essentieel. Sla nou die supermarkt een keer over en koop echte risotto rijst. Arborio is een aanrader en een rijst die ook goed te vinden is. Maar ook Carnaroli, Vialone Nano, Cripto, Baldo, Lido, Roma, Alpe, Loto, Europa, Padano en Sant’Andrea zijn rijstsoorten die de juiste kwaliteit voor een risotto bieden. Aanraders:

Op Lekker Tafelen vind  je volop inspiratie:

En alvast voor het voorjaar:

Zoals we al zeiden, je kunt onbeperkt variëren.

Mooie ingrediënten voor een risotto zijn o.a.:

Kip, maar ook rundvlees, kalfsvlees of varkensvlees reepjes of blokjes kunnen, mits mooi gegaard aan een risotto worden toegevoegd.

Vis, zo goed als alle soorten vis kunnen worden gebruikt in blokjes. Veel gebruikt zijn Tonijn, Zalm, Mosselen en Garnalen. Gebruik bij voorkeur de vissoorten met een wat sterkere smaak zodat dit de bouillon overheerst.

Groenten: Je kunt zo goed als alle groenten gebruiken. Tomaat, Courgette, Paddenstoelen en Broccoli of Pompoen zijn veelgebruikte ingrediënten, maar ook bleekselderij of bijvoorbeeld sperziebonen / tuinbonen kun je er prima in verwerken.

Kaas: Vaak wordt de Parmezaanse kaas (Parmesaan Reggiano) in risotto’s gebruikt. Logisch, vanwege haar Italiaanse herkomst, maar ook de Grana Padono (eveneens Italiaans) is een prachtige kaas.

Beperk je keuze tot 2 a 3 ingrediënten om duidelijkheid te houden. Eenvoud en het op de juiste manier op smaak brengen levert je het beste resultaat.

 

 

 

PrintenRisotto. Italiaanse passie in jouw keuken

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.