Tutti Frutti Compote – Tutti frutti is een samenstelling van gedroogd fruit zoals gedroogde appels, gedroogde pruimen, gedroogde abrikozen en rozijnen.
Als je gedroogd fruit, oftewel tutti frutti, gaat wellen en pocheren tot een saus noem je dat een compote. Deze tutti frutti compote kan je serveren als garnituur of saus bij een hoofdgerecht (bijvoorbeeld kip of kalkoen), als bijgerecht (net als appelmoes of stoofperen) of bij een dessert (bijvoorbeeld bij griesmeelpudding of flensjes).
Door het fruit te wellen en te pocheren krijg je heerlijk zachte tutti frutti. In onderstaand recept zijn twee verschillende bereidingswijzen uitgeschreven, die alleen aan het einde iets van elkaar afwijken. Bereidingswijze 1 is de klassieke methode waarbij het kookvocht wordt gebonden met aardappelzetmeel (gebruik nooit maïzena want dan wordt de saus troebel.) Deze variant is erg lekker bij desserts en als bijgerecht. Bij bereidingswijze 2 voor tutti frutti compote wordt deze aan het einde gepureerd met een staafmixer. Deze variant is erg lekker als saus bij hartige gerechten zoals kip, kalkoen of eend.
Tutti Frutti Compote
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 375 gram tutti frutti
- kaneelstokje
- vanillestokje
- 1 kruidnagel
- 3 cm geschilde gember in plakjes gesneden
- 1 eetlepel suiker
- 1 eetlepel aardappelzetmeel
- Optioneel: 2 eetlepels port of likeur
- 600 ml water
Bereidingswijze van dit recept
Tutti Frutti Compote Bereidingswijze 1:
Laat de tutti frutti 1 nacht weken in water.
Halveer het vanillestokje en schraap het vanillemerg met een mespunt eruit en doe in een pannetje met de 500 ml water.
Breng het water samen met het gehalveerde vanillestokjes, het vanillemerg, het kaneelstokje, de suiker en de gember aan de kook.
Voeg de geweekte tutti frutti toe en laat heel zachtjes 30 minuten doorkoken.
Schep de tutti frutti uit het vocht en bind het vocht af met het met koud water aangeroerde aardappelzetmeel, zodat er een saus ontstaat.
Voor een extra lekkere smaak kan er wat port of likeur aan de tutti frutti compote worden toegevoegd.
Giet het vocht door een zeef weer over de tutti frutti heen en serveer de tutti frutti compote.
Tutti Frutti Compote Bereidingswijze 2:
Laat de tutti frutti 1 nacht weken in water.
Halveer het vanillestokje en schraap het vanillemerg met een mespunt eruit en doe in een pannetje met de 500 ml water.
Breng het water samen met het gehalveerde vanillestokjes, het vanillemerg, het kaneelstokje, de suiker en de gember aan de kook.
Voeg de geweekte tutti frutti toe en laat heel zachtjes 30 minuten doorkoken.
Haal het pannetje van het vuur. Verwijder de vanillestokjes, het kaneelstokje en de gember plakjes.
Schep ook 1/3 van de tutti frutti uit het vocht.
Pureer de rest van de tutti frutti met een staafmixer tot een gladde saus.
Voor een extra lekkere smaak kan er wat port of likeur aan de tutti frutti compote worden toegevoegd.
Voeg de uitgeschepte tutti frutti ook weer toe en serveer de tutti frutti compote.
Tafel lekker !!