Zacht broodje met zongedroogde tomaat en kruiden – Deze broodjes zijn eigenlijk altijd heerlijk. Of je het nu hebt over een zomerse dag met de barbecue aan of wanneer het koud is aan een tafel met borrelhapjes. Voor mij is dit broodje echt een favoriet bij de eerste, bij zon, zomer en de barbecue dus. Helemaal omdat de kruiden mij doen denken aan het zonnige zuiden.
Bolletjes of vlechtbrood
Met de kruiden kan je eindeloos variëren, kies vooral dat wat jij lekker vindt. Probeer eens andere varianten, alles kan. Zo kan je ook in plaats van bolletjes een gevlochten brood maken. Of maak je eigen versie van de kruidenboter, die op met laatst nog even met de broodjes meegebakken worden. Zelf maak ik het liefst gebruik van een keukenmachine met deeghaak, gemak dient de mens!
Zacht broodje met zongedroogde tomaat en kruiden
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kg bloem
- 2 eetlepels Toscaanse kruiden of Italiaanse kruiden
- 520 gr water (lauw)
- 55 gr (verse) gist
- 75 gr boter
- 15 gr zout
- 4 grote eetlepels gehakte gedroogde tomaten op olie (laten uitlekken op keukenpapier)
- 75 gr boter
- naar smaak knoflookpoeder, peterselie, grof zout
Bereidingswijze van dit recept
Los de gist op in het lauwe water
Meng de bloem, kruiden, water met gist en de boter met de kneedhaak door elkaar en voeg als laatste het zout toe. Laat dit ongeveer een 10 tal minuten kneden op niet te hoge snelheid. Voeg de laatste minuut de zongedroogde tomaten toe.
Vervolgens laat je het deeg 20 minuten rijzen onder een stuk plasticfolie.
Na het rijzen duw je het deeg plat en verdeel je het deeg voor de bolletjes in stukjes van ongeveer 50 gram. Met een draaiende beweging maak je hier bolletjes van en deze leg je in een bakring.
Wanneer je het brood wilt vlechten, neem je grotere stukken en rol je deze uit met de hand tot een langere worst. Vervolgens vlecht je deze in elkaar en leg je de vlecht op een met bakpapier belegde ovenplaat.
Persoonlijk laat ik het deeg een tweede keer rijzen in de oven op 30° a 40 ° ongeveer een 30 minuten, tot een verdubbeling van het deeg.
Hierna verwarm je de oven tot 215° en bak je het deeg af in ongeveer 12 minuten.
Ondertussen smelt je in een pannetje ongeveer 75 gr boter met de knoflookpoeder, peterselie en grof zout. Besmeer de broodjes met het botermengsel. Bak de broodjes in 4 minuten verder af of totdat ze mooi lichtbruin zijn aan de bovenkant. Wanneer de broodjes afgebakken zijn, dan kan je de broodjes nog een keer insmeren met de rest van de gesmolten kruidenboter.