Cranberry koek – Wat deze koek zo geweldig lekker maakt, is het grote contrast tussen het zoete beslag en zuur van de verse cranberry’s.
Verse cranberry’s
Verse cranberry’s zijn niet altijd even goed verkrijgbaar. De diepvriesvariant is wel redelijk goed verkrijgbaar en dat is een goed alternatief, je kunt ze dan ook het beste niet ontdooien. Als je deze namelijk ontdooit gaan ze sap afgeven en als je dan net iets te lang spatelt, komt al het sap door het beslag wat de cranberry koek uiteraard niet ten goede komt.
Cranberry koek is zo lekker door het grote contrast tussen het zoete beslag en zuur van de verse cranberry’s.
Gedroogde cranberry’s
Neem voor deze cranberry koek geen gedroogde cranberry’s want dan wordt het een mierzoet geheel. Dit recept is juist zo lekker door het zoete beslag in combinatie met de lekker zure cranberry. De gedroogde variant is gesuikerd en geeft dus een veel te zoete smaak. Denk niet ik neem wel de gedroogde en dan doe ik minder suiker in het beslag want dan gaat het mis. De smaak van de koek is dan echt niet wat het moet zijn en de luchtigheid is ook minder.
Cranberry’s; van zuur naar zoet!
Cranberry's', de mooie donkerrode bes. Je kunt ze rauw niet eten. Maar wat doe je er dan wel mee? Lekker Tafelen legt het je uit!
Cranberry koek
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 3 eieren
- 300 gram suiker
- 110 gram boter
- 220 gram bloem
- 200 gram cranberry’s vers of uit vriezer
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je cranberry koek van verse cranberry’s:
Bekleed een bakplaat van ongeveer 20 × 30 cm met bakpapier. Smelt de boter en zet opzij. Klop de eieren met de suiker superluchtig. Zeef de bloem. Schep met een spatel de helft van de boem door het eimengsel, schep er nu de lauwwarme boter doorheen gevolgd door de rest van de bloem. Schep er als laatste de cranberry’s kort door. Als je diepvries cranberry’s gebruikt kunnen ze het beste nog bevroren zijn.
Schud het beslag in de vorm en verdeel gelijkmatig. Bak de koek 35-40 minuten in een oven van 160 graden gaar. Laat de cranberry koek in de vorm volledig afkoelen. Haal de cranberry koek uit de vorm en haal het bakpapier er van af. Snijd er met een scherp mes porties naar wens van, een mooie maat is bijvoorbeeld 4 × 6 cm.
Tafel lekker !!