Wenskoekjes of gelukskoekjes – Hoe leuk is dat? Een persoonlijke wens in een ook nog eens erg lekker koekje. Eerder werden hier al de flinterdunne speculaasjes gepubliceerd. Die zijn zo lekker dat je er meer van wil maken. De koekjes zijn namelijk erg flexibel als ze net uit het ijzer komen. Je kunt er ijshoorntjes van maken, je kunt er ook bakjes van maken, maar ook dus wenskoekjes of gelukskoekjes. De speculaaskruiden vervang je in dit recept dan eenvoudig door gemalen anijs. En zo maak je er, met hetzelfde recept, weer een heel ander koekje van.
Italiaanse koekjes die naar anijs smaken
De meeste van dit soort wenskoekjes of gelukskoekjes, die uit Italië komen, worden gemaakt met anijs. De koekjes zijn daar, net als hier de wafels, een traditie bij oudjaar. De smaak van anijs wordt hier in Nederland voor koekjes niet erg veel gebruikt, maar dat is wel erg lekker. Dus misschien moet je de koekjes gewoon eens proberen. Je kunt gemalen anijs bij de meeste supermarkten vinden bij de kruiden.
Nieuwe tradities maken met wenskoekjes of gelukskoekjes
Tradities zijn er om in ere te worden gehouden en met de koekjes maak je een nieuwe traditie. Veel mensen sturen kerstkaarten, dus wensen per post. Nu zijn de koekjes niet ideaal om per post te versturen, dus verpak je ze en deel je ze uit. Of je serveert de wenskoekjes of gelukskoekjes na een etentje bij de koffie. Welke wensen je er in zet is persoonlijk. Pluk een paar leuke teksten van het internet of verzin ze gewoon zelf. Type en print ze uit. Na het printen knip je ze in smalle reepjes en vouw je ze in de koekjes. Het leuke is dat je achteraf niet meer weet welke tekst in welk koekje zit en het dus altijd weer een verrassing is.
Wenskoekjes of gelukskoekjes maken
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 3 eieren
- 150 gram kristalsuiker
- 180 gram roomboter
- 200 gram bloem
- 8 gram bakpoeder
- 2 theelepels gemalen anijszaadjes
- ½ theelepel zout
Bereidingswijze van dit recept
Wenskoekjes of gelukskoekjes maken doe je zo:
Smelt de boter en zet opzij.
Meng met een klopper de eieren met de suiker.
Zeef de bloem met de bakpoeder en de kruiden. Roer het bloemmengsel door het eimengsel en roer er dan, de wat afgekoelde, gesmolten boter doorheen. Zet het mengsel een uurtje koel weg, zodat de boter weer enigszins stolt, dit maakt het werken met het beslag een stuk makkelijker.
Zet een muffin bakvorm en de reepjes met de wensjes klaar ,zodat je die bij de hand hebt als de koekjes uit het ijzer komen.
Verhit het pizzelli ijzer op je fornuis tot het goed heet is.
Smeer de eerste keer in met een klein beetje gesmolten boter. Doe een dessertlepel beslag in het ijzer. Doe het dicht en draai het ijzer om. Tussen een halve minuut tot een minuut ongeveer, is het wafeltje al gaar. Dit gaat erg snel.
Draai bij iedere keer vullen het ijzer om, zodat het ijzer aan beide zijden warm blijft. Als het koekje uit het ijzer komt, vouw je het gelijk dubbel met een wens ertussen. Buig ze dan rond (zie foto), en zet ze in de muffinvorm om verder af te koelen.
Doe dan pas het beslag voor je volgende koekje in het ijzer. Laat het ijzer steeds op een laag vuur liggen zodat het niet afkoelt. Maak zoveel wensjes als je graag wilt. De rest van de koekjes kun je als gewone wafeltjes afbakken.
Tafel lekker !!