Wenskoekjes of gelukskoekjes; daar wordt iedereen gelukkig van! – Hoe leuk is dat? Een persoonlijke wens in een ook nog eens erg lekker koekje. Eerder publiceerden we al de flinterdunne speculaasjes. Deze zijn zo lekker dat je er meer van wil maken. Deze koekjes zijn namelijk erg flexibel als ze net uit het ijzer komen. Je kunt er ijshoorntjes mee maken, bakjes van maken maar ook dus deze wenskoekjes. De speculaaskruiden vervang je in dit recept eenvoudig door gemalen anijs.
Anijs
De meeste van deze koekjes die uit Italië komen worden gemaakt met anijs. Deze koekjes zijn daar, net als hier de wafels, een traditie bij oudjaar. De smaak van anijs wordt hier in Nederland voor koekjes niet erg veel gebruikt, maar is wel erg lekker. Je kunt gemalen anijs bij de meeste supermarkten vinden bij de kruiden.
Traditie
Tradities zijn er om in ere te worden gehouden en met deze koekjes maak je een nieuwe traditie. Veel mensen sturen kerstkaarten, dus wensen per post. Nu zijn deze koekjes niet ideaal om per post te versturen, dus verpak je ze en deel je ze uit, of geef ze na een etentje bij de koffie. Welke wensen je er in zet is persoonlijk. Pluk een paar leuke teksten van het internet of verzin ze zelf. Type en print uit. Na het printen knip je ze in smalle reepjes en vouw je ze in de koekjes. Het leuke is dat je achteraf niet meer weet welke tekst in welk koekje zit.
Wenskoekjes of gelukskoekjes maken
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 3 eieren
- 150 gram kristalsuiker
- 180 gram roomboter
- 200 gram bloem
- 8 gram bakpoeder
- 2 theelepels gemalen anijszaadjes
- ½ theelepel zout
Bereidingswijze van dit recept
Wenskoekjes of gelukskoekjes maken doe je zo:
Smelt de boter en zet opzij. Meng met een klopper de eieren met de suiker. Zeef de bloem met de bakpoeder en de kruiden. Roer het bloemmengsel door het eimengsel en roer er dan de iets afgekoelde gesmolten boter doorheen. Zet het mengsel een uurtje koel weg zodat de boter weer enigszins stolt, dit maakt het werken met het beslag een stuk makkelijker. Zet een muffin bakvorm en de reepjes met de wensjes klaar zodat je deze bij de hand hebt wanneer de koekjes uit het ijzer komen.
Verhit het pizzelli ijzer op je fornuis tot deze goed heet is. Smeer de eerste keer in met een klein beetje gesmolten boter. Doe een dessertlepel beslag in je ijzer, doe dicht en draai het ijzer om, tussen een ½ minuut tot een minuut ongeveer is je wafeltje al gaar. Dit gaat erg snel. Draai bij iedere keer vullen je ijzer zodat het ijzer aan beide zijden warm blijft. Wanneer je koekje uit het ijzer komt vouw je het gelijk dubbel met een wens ertussen. Buig ze dan rond (zie foto) en zet ze in de muffinvorm om verder af te koelen. Doe dan pas het beslag voor je volgende koekje in de pan. Laat de pan steeds op een laag vuur liggen zodat deze niet afkoelt. Maak zoveel wensjes als je graag wil, de rest van de koekjes kun je als gewone wafeltjes afbakken.
Wie ga jij verwennen met deze wenskoekjes of gelukskoekjes?
Tafel lekker !!