Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Wenskoekjes of gelukskoekjes; Daar wordt iedereen gelukkig van!

Hoe leuk is dat een persoonlijke wens in een ook nog eens erg lekker koekje. Deze wenskoekjes of gelukskoekjes scoren echt bij iedereen. Make someone happy!

0 1.613

Wenskoekjes of gelukskoekjes; Daar wordt iedereen gelukkig van! – Hoe leuk is dat een persoonlijke wens in een ook nog eens erg lekker koekje? Eerder maakte ik al de flinterdunne speculaasjes. Deze waren zo lekker dat ik er meer mee wilde maken. Deze koekjes zijn namelijk erg flexibel als ze net uit het ijzer komen. Je kan er ijshoorntjes mee maken, bakjes van maken maar ook dus deze wenskoekjes. Na verschillende recepten geprobeerd te  hebben bleef het eerste recept toch mijn favoriet. Bij het recept voor deze wenskoekjes heb ik de speculaas kruiden vervangen door  gemalen anijs.

Anijs

De meeste recepten voor deze koekjes die uit Italië komen worden gemaakt met anijs. Deze koekjes zijn daar net als hier de wafels een traditie bij oudjaar. De smaak van anijs wordt hier in Nederland voor koekjes niet erg veel gebruikt maar ik moet zeggen dat ik het erg lekker vond. Je kunt gemalen anijs bij de meeste supermarkten vinden bij de kruiden.

Traditie

Tradities zijn er om in ere te worden gehouden en ik wil er graag een bij. Veel mensen sturen kerst kaarten, dus wensen per post. Nu zijn deze koekjes niet ideaal om per post te versturen dus verpak ik ze en deel ze uit, of geef ze na een etentje bij de koffie. Welke wensen je er in zet is persoonlijk. Ik had een paar leuks slogans van het net geplukt en uitgetypt. Na het printen had ik ze in smalle reepjes geknipt en in de koekjes gevouwen. Het leuke is dat je achteraf niet meer weet welke slogan in welk koekje zit. De mensen die deze koekjes openden herkenden zich allemaal in de slogan die erin zat. Of dit toeval is ik weet het niet, maar leuk is het wel.

wenskoekjes of gelukskoekjes maken

Wenskoekjes of gelukskoekjes maken

Voor ongeveer 40-50 wafeltjes heb je nodig:

  • 3 eieren
  • 150 gram kristalsuiker
  • 180 gram roomboter
  • 200 gram bloem
  • 8 gram bakpoeder
  • 2 theelepels gemalen anijszaadjes
  • ½ theelepel zout

Smelt de boter en zet opzij. Meng met een klopper de eieren met de suiker. Zeef de bloem met de bakpoeder en de kruiden. Roer het bloemmengsel door het eimengsel en roer er dan de iets afgekoelde gesmolten boter doorheen. Zet het mengsel een uurtje koel weg zodat de boter weer enigszins stolt dit maakt het werken met het beslag een stuk makkelijker.  Zet een muffin bakvorm en de reepjes met de wensjes klaar zodat je deze bij de hand hebt wanneer de koekjes uit het ijzer komen.

Verhit het pizzelli ijzer op je fornuis tot deze goed heet is. Smeer de eerste keer in met een klein beetje gesmolten boter. Doe een dessertlepel beslag in je ijzer, doe dicht en draai het ijzer om, tussen een ½ minuut tot een minuut ongeveer is je wafeltje al gaar. Dit gaat erg snel. Draai bij iedere keer vullen je ijzer zodat het ijzer aan beide zijden warm blijft. Wanneer je koekje uit het ijzer komt vouw je het gelijk dubbel met een wens ertussen. Buig ze dan rond[ zie foto]en zet ze in de muffin vorm om verder af te koelen. Doe dan pas het beslag voor je volgende koekje in de pan . Laat de pan steeds op een laag vuur liggen zodat deze niet afkoelt. Maak zoveel wensjes als je graag wil, de rest van de koekjes kun je als gewone wafeltjes afbakken.

Wie ga jij verwennen met deze wenskoekjes of gelukskoekjes?

 

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer