Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Hazelnootschuimtaart, een beetje van mezelf en een beetje van Maison Kelder

Mijn eigen recept voor een hazelnootschuimtaart ontstaan aan de hand van het bekende hazelnootschuimtaart van Maison Kelder. Probeer het ook eens!

10 6.497

Hazelnootschuimtaart een beetje van mezelf en een beetje van Maison Kelder – Onlangs verscheen het boek “Maison Kelder, het huis van de hazelnoot”. Een prachtig boek geschreven door oud-journalist Danny Verbaan. Voor Lekker Tafelen mocht ik dit boek lezen, hier vind u mijn review van dit prachtige boek.

Voor wie in de regio Den Haag woont zal Maison Kelder niet onbekend zijn, en de alom geprezen hazelnoottaart al evenmin. Het recept, de sterkste troef van Maison Kelder, wordt uiteraard niet prijsgegeven. Maar tijdens het lezen van het boek lees ik tussen de regeltjes door toch enkele kleine, bruikbare tips. Met deze tips en een beetje eigen creativiteit ging ik aan de slag en creeërde zo mijn eigen recept voor een heerlijke hazelnootschuimtaart.

De schuimlagen

De hazelnootschuimtaart bestaat uit 3 krokante schijven, deze schijven worden gemaakt van een progresbeslag. In tegenstelling tot schuimbeslag worden er aan progresbeslag nog wat extra ingrediënten toegevoegd. Het verschil tussen schuim en progres zit hem dus in het feit dat bij schuim enkel eiwit en suiker wordt gebruikt, maar bij een progresbeslag dit schuim wordt aangevuld met bloem of maizena en fijngemalen noten.

Noten roosteren

In dit recept worden geroosterde hazelnoten gebruikt, door noten eerst te roosteren komt de smaak van de noten nog beter naar boven en tevens zullen de velletjes om de noten door het roosteren makkelijker los laten. Rooster de noten door ze op een bakplaat uit te spreiden en 10 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden te plaatsen. Laat ze na het roosteren goed afkoelen.


Hazelnootschuimtaart

HazelnootschuimbodemsDe  schuimbodems:

 • 2 eiwitten
 • 10 gram eiwitpoeder
 • 60 ml water
 • 200 gram poedersuiker
 • 30 gram maizena
 • 150 gram fijngemalen hazelnoten
 • 150 gram chocolade

Tijdens het lezen van het boek leerde ik dat een combinatie van verse eiwit en poedereiwit een voordeel heeft, bij zuiver eiwit luistert het heel nauw hoe en wanneer de suiker wordt toegevoegd op een verkeerd moment de suiker toevoegen kan de kwailteit van uw schuim flink beïnvloeden, door een combinatie te maken met poedereiwit luistert dit iets minder nauwkeurig, de kwaliteit van het schuim lijdt hier nauwelijks onder en de smaak van het schuim blijft nagenoeg gelijk.

Teken op bakpapier 3 cirkels met een doorsnee van 20 cm. Verwarm uw oven voor op 120 graden. Klop de eiwitten, het eiwitpoeder en het water met de helft van de suiker zeer stijf. Voeg er op het laatst de overige suiker en de maïzena aan toe. Spatel er daarna de gemalen hazelnoten door, doe dit door met een gummispatel langzaam de hazelnoten onder het schuim te scheppen, zo verliest u zo min mogelijk luchtigheid in uw schuim. Schep het beslag in een spuitzak en spuit hier de cirkels mee. Begin in het midden en draai zo uit naar de buitenste randen van de cirkel. Egaliseer ze vervolgens en plaats ze in de voorverwarmde oven. Door de lage temperatuur van de oven spreken we hier niet van bakken maar van drogen. Laat de cirkels in 1.5 uur drogen. Draai de oven uit en laat ze met de deur open nadrogen. Als u de cirkels goed luchtdicht verpakt kunt u deze al een dag van te voren maken.

Als de schijven volledig zijn gedroogd, smelt u de chocolade au-bain-marie en smeert de bovenzijde van iedere schijf in met de chocolade.

Hazelnootschuimtaart (2)Hazelnoot pasta

 • 150 gram geroosterde hazelnoten
 • 2,5 eetlepels (zonnebloem)olie

Neem de geroosterde hazelnoten, en maal deze met behulp van een keukenmachine heel fijn. Druppel er langzaam de (zonnebloem)olie bij en meng net zo lang tot er een smeuïge pasta ontstaat.

Hazelnootcrème

 • Hazelnootpasta
 • 150 gram eiwit
 • 300 gram suiker
 • 450 gram roomboter
 • 120 ml water

Maak de botercrème volgens dit recept (zowel de Swiss meringue als de Italiaanse meringue is geschikt) en meng er tegelijk met de boter de hazelnootpasta door.

Opbouwen

Plaats de eerste cirkel op uw werkblad, met de met chocolade besmeerde kant naar boven, spuit hierop de hazelnootcrème, leg de volgende plak erop en spuit hier ook weer de vulling op, vervolgens de laatste plak, leg deze echter met de met chocolade besmeerde kant naar beneden. Smeer nu uw taart af met de overgebleven crème.

Maal 100 gram hazelnoten heel fijn en breng deze aan aan de zijkant van uw taart, doordat uw taart is afgesmeerd met de creme blijven de hazelnootkruimels goed zitten. Decoreer uw hazelnootschuimtaart verder af met hazelnoten, chocolade en crème.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

10 Reacties
 1. Ik zegt

  Hoi, hoe lang kan je deze taart bewaren? Zou ik hem een dag van te voren kunnen maken of is het schuim dan niet lekker meer? Als hij te bewaren is, kan dit dan het beste in de koelkast?

  Alvast bedankt!

  1. Redactie zegt

   Deze taart is een paar dagen te bewaren in de koelkast. Wil je de taart langer bewaren, vries deze dan in.

 2. margot zegt

  10 gr. eiwitpoeder is hoeveel gram verse eiwit?
  Kan in de buurt nergens eiwitpoeder kopen.
  alvast bedankt voor de genomen moeite.

  1. Roel zegt

   Ik ben productontwikkelaar en de verhouding vers eiwit is 12% eiwitpoeder en 88% water. Ik weet niet waar je het kan kopen maar als ze het bij de bakker probeert zal hij het wel aan je verkopen want ze mogen zelf ook niet meer met vers eiwit werken ivm salmonella

 3. Stephanie zegt

  Wow, dit ga ik proberen! Hoeveel hazelnootpasta moeten we gebruiken?

  1. Samantha zegt

   Hoi Stephanie, ik gebruikte de hoeveelheid zoals aangegeven bij hazelnootpasta. Dus hazelnoot pasta gemaakt van 150 gram hazelnoten.

 4. irma zegt

  Hoi,
  Dit ziet er heerlijk uit! Ik wil dit recept graag proberen, maar je zegt in dit recept ‘maak de botercrème volgens dit recept’, maar de werkwijze staat hier verder niet bij. Zou ik die nog van je kunnen krijgen?

  Groeten,
  Irma

  1. Lekker Tafelen zegt

   Oei sorry Irma, we zetten de link er snel in. Botercréme https://lekkertafelen.nl/kookschool/botercreme-voor-het-vullen-en-afsmeren-van-uw-taart/ Laat je weten of het gelukt is?

 5. Ninon zegt

  als ik deze taart maak met margarine is deze dan geschikt voor een kind met koemelk allergie?
  De taart ziet er trouwens heerlijk uit hoor.

  1. Samantha Roelofs zegt

   Hallo Ninon, Eerlijkheidshalve moet ik bekennen niet thuis te zijn in de diverse allergieën en durf daarom dan ook geen antwoord te geven op je vraag. Wellicht kan iemand die hier in thuis is je adviseren.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer