Aardappelpuree met bloemkool en Parmezaan – In Nederland zijn aardappels voor veel mensen de basis van de warme maaltijd. Maar elke dag gekookte aardappels wordt natuurlijk een beetje saai. Wil je toch gekookte aardappels en groente bij je maaltijd, maar ben je toe aan eens iets anders? Maak dan eens deze aardappelpuree met bloemkool en Parmezaan. Je serveert als het ware één gerecht waarin zowel de aardappels als de groente vertegenwoordigd zijn. En met de kaas geef je daar dan een lekkere, andere smaak aan. Een stukje vlees, of vis, of een vegetarisch alternatief erbij, en je hebt een complete maaltijd!
Kruimige aardappelen voor puree; logisch toch?
Voor het maken van aardappelpuree kun je het beste kruimig kokende aardappels gebruiken. Deze worden wat zachter tijdens het koken en vallen enigszins uit elkaar. Ze laten zich dan ook makkelijker tot puree verwerken dan vastkokende aardappels. Welk ras kruimige aardappels je gebruikt voor de aardappelpuree met bloemkool en Parmezaan maakt niet uit. Alle soorten kun je tot puree verwerken.
Aardappelpuree met bloemkool en Parmezaan
Je kunt dit gerecht van tevoren maken, zodat je het op het moment dat je het wilt gaan eten alleen nog in de oven hoeft af te bakken. Bewaar het dan tot gebruik afgedekt in de koelkast.
Een heel handig keukenhulpje bij het maken van aardappelpuree met bloemkool en Parmezaan is een pureeknijper. Je krijgt dan een puree met een fijne structuur, en zonder klontjes. Je kunt er overigens ook heel goed de bloemkool mee pureren. Ben je niet in het bezit van een pureeknijper? Geen nood! Een doodgewone aardappelstamper volstaat ook heel goed. De puree wordt dan iets grover van structuur, maar dat is geen probleem. Gebruik vooral geen mixer voor het maken van aardappelpuree. Je aardappelpuree met bloemkool en Parmezaan krijgt dan een dunne en plakkerige, lijmachtige structuur en dat wil je niet.
Aardappels pureren; alles over puree!
Hoe maak je de lekkerste aardappelpuree? Hier vind je alles over aardappels pureren. Wat moet je wel, en wat moet je vooral niet doen?
Bloemkool; de lekkerste recepten met de populairste kool
Het is niet zomaar dat bloemkool zo populair is. Behalve erg lekker en gezond is bloemkool ook nog eens super veelzijdig.
Aardappelpuree met bloemkool en Parmezaan
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo kruimig kokende aardappels, geschild en in stukjes
- 1 middelgrote bloemkool, in roosjes
- 2 teentjes knoflook, gepeld
- 100 gram Parmezaanse kaas, geraspt
- 2 eetlepels crème fraîche
- 1 ei
- bosje peterselie, gehakt
- nootmuskaat
- (witte)peper en zout
- olijfolie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je aardappelpuree met bloemkool en Parmezaan:
Kook de aardappels gaar in een pan water met wat zout. Giet af en laat even uitdampen.
Kook ondertussen de bloemkool gaar in water met wat zout. Laat goed uitlekken in een vergiet.
Pureer de aardappels met de crème fraîche met een pureeknijper of een pureestamper. Roer het ei er door heen. Voeg de Parmezaanse kaas toe en meng het goed met de puree.
Pureer de bloemkool en voeg deze toe aan de aardappelpuree. Schep ook de peterselie erdoor. Breng het gerecht op smaak met de nootmuskaat, zout en peper.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schep de puree over in een vuurvaste schaal. Besprenkel met een beetje olijfolie.
Zet de puree 15 minuten in de oven.
Serveer met een stukje vlees, vis of een vegetarisch alternatief. Aardappelpuree met bloemkool en Parmezaan is ook heel lekker met stoofvlees!
Tafel lekker !!