Baba ganoush – Een heerlijke en eerlijke spread van gepofte aubergine. Eet baba ganoush op brood of als dip met verse groenten van het seizoen.
Baba ganoush
Wanneer je van hummus houdt ken je de baba ganoush misschien ook wel. Het is een spread gemaakt van gepofte of gegrilde aubergine. Het klinkt een beetje vreemd en het ziet er ook wel een beetje raar uit maar laat je niet misleiden, dit goedje van verse groente is errug lekker!! Met of zonder yoghurt daar zijn discussies over, dit recept voor baba ganoush is met yoghurt maar wanneer je het zuivelvrij wil houden kun je deze ook gerust weg laten.
Poffen
Om baba ganoush te kunnen maken moet je eerst de aubergines garen. Dit kan op verschillende manieren. De lekkerste is op de barbeque omdat dit een heerlijke rooksmaak geeft. De makkelijkste manier is in de oven of als je die hebt in de aifryer.
Baba ganoush
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 aubergines
- 1-2 teentjes knoflook geperst
- 2 eetlepels vers citroensap
- 3 eetlepels tahin
- 3 eetlepels olijfolie
- zout naar smaak
- ½ theelepel chili flakes
- ½ theelepel komijnpoeder
- 1 eetlepel griekse of turkse yoghurt
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Baba ganoush:
Aubergines garen
In de oven: snij de aubergines door en leg ze met de snijkant naar beneden op een vel bakpapier. Gaar ze in ongeveer 30-45 minuten in een oven van 180 graden tot de aubergines helemaal zacht zijn.
De grill of airfyer: Prik de aubergines rondom in met een vork en leg ze op het rooster, laat 30-45 minuten garen.
Wanneer de aubergines gaar zijn laat je ze een beetje afkoelen. Snij ondertussen de knoflook fijn en gaar deze even zachtjes in de olijfolie. Haal dan het vel van de aubergine door deze door te snijden en met een lepel het vruchtvlees eruit te lepelen. Leg het vruchtvlees in een zeef en laat het overtollige vocht eruit lopen. Hak het vruchtvlees met een mes fijn, het hoeft geen gladde crème te worden. Voeg direct het citroensap toe om verkleuren te voorkomen. Voeg er nu de komijn, chiliflakes, zout, knoflookolie en tahin aan toe en roer goed door. Proef en breng eventueel verder op smaak. Voeg indien gewenst een lepel yoghurt toe. Serveer de baba ganoush lauwwarm of koud als dip met brood en of groente.
Tafel lekker!!