Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf – Shoarma of gyros is heerlijk met frietjes maar ook met een broodje. Nu kun je natuurlijk de voorverpakte shoarmabroodjes van de supermarkt nemen maar die lijken soms wel van karton. Dan zijn de verse Turkse broden een beter alternatief. Maar wil je echt lekker eten maak dan je pitabroodjes eens zelf. Laat het werk ervan je niet tegenhouden want het is echt zo gemaakt.
Wil je echt lekker eten maak dan je pitabroodjes eens zelf
Geen oven nodig
Als eerste maak je een mooi soepel deeg, dit kan met de mixer met kneedhaken, met een keukenmachine met deeghaak maar ook op de oeroude manier met de hand. Zorg ervoor dat je goed kneedt, van een soepel deeg kun je namelijk makkelijker broodjes vormen. Om de broodjes te vormen druk je met je vingers op een geoliede ondergrond de stukjes deeg uit tot een soort pannenkoek. Voor deze broodjes heb je geen oven nodig. Ze worden namelijk in de koekenpan gebakken. 2 tot 3 minuten per zijde dit hangt een beetje af van de hitte van de pan en de dikte van je broodje. Wanneer een kant licht verkleurd is en er blazen op het deeg komen kan het broodje omgedraaid worden. De pitabroodjes of shoarmabroodjes vorm je één voor één. Wanneer het ene broodje in de pan ligt vorm je het volgende broodje. Je houdt ze het beste warm op een bord onder een theedoek.
Check ook deze recepten:
Pitabroodjes of Shoarmabroodjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram bloem
- 300-400 gram lauwwarm water
- 20 gram verse of 7 gram gedroogde gist
- 1 theelepel honing
- 10 gram zout
- 14 gram olijfolie
Bereidingswijze van dit recept
Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf:
Los de gist met de honing op en 300 gram lauwwarm water. Voeg de bloem toe en daarna het zout en de olijfolie. Kneed tot een soepel deeg. Voeg indien nodig nog wat water toe. Smeer de bol deeg in met een beetje olijfolie en laat deze in een kom onder het plastic een half uur rijzen. Verdeel het deeg in 8 ongeveer gelijke stukken en maak er bolletjes van. Zet een koekenpan op het vuur en vorm het eerste broodje. Doe hiervoor olie op je werkplek en aan je handen en druk het broodje voorzichtig uit met je vinger tot ongeveer de grootte van de pan. Leg de deegplak in de pan en bak deze aan beide zijdes in 2-3 minuten gaar. Houd de pitabroodjes warm onder een theedoek of warm deze later op door ze even kort in de pan op te warmen. Beleg de pitabroodjes of shoarmabroodjes met vulling naar wens.
Tafel lekker !!
Maak een dik beslag en giet dit in een koekenpan zorg dat het beslag niet te dun is anders vloeid het teveel.bak het net als een pannenkoek maar zonder olie want dat zit al in het beslag.laag vuur en geduld als het broodje droog is aan de boven kant dan om draaien.sneller dan dit kan bijna niet ingrediënten meel zout olie en water.broodje klaar open snijden en vullen.
Dank je voor de tip Pietmaarten.
Ik zou graag de pita broodjes bakken, maar gaat dat ook met ammandelmeel, kikkererwtenmeel of havermeel. En blijft de hoeveelheid vocht dan ´t zelfde.
Gebruik normaal geen gewone bloem, daarom mijn vraag.
Bedankt opvoorhand voor jullie reactie
Mvg
Linda
Hoi Linda, ik denk niet dat deze soorten meel geschikt zijn voor dit recept. Deze geven een heel ander eindresultaat. Voor glutenvrij of koolhydraat arm heb je andere recepten nodig.
Welke bloem is het beste om pita broodjes te maken? Witte meel of volkorenmeel?
Mijn eerste baksel heb ik weggegooid. Het deeg plakte heel erg en werd stijf in de pan. Het was biologische meel van Lidl.
Wat doe ik verkeerd?
Hoi Tineke, gewone goedkope patent bloem uit de supermarkt is prima. Bloem is wit en meel is bruin en bevat veel meer vezels, dit is gezonder maar neemt ook veel meer vocht op. Wil je bruine pita maken dan moet je meer vocht toevoegen. Dat verklaard dat je deeg erg stijf was. Het plakken betekend dat je langer moet kneden dan wordt je deeg mooi soepel. Het beste maak je pita daarom ook met witte bloem. Probeer het de volgende keer maar eens je zult het verschil zeker merken. Succes!
Heerlijke pitabroodjes, prima gelukt met 300 gram water! En veel lekkerder dan de kant en klare.
Fijn dat ze zo goed gelukt zijn Mirjam. En het werk valt best mee toch? Maak er meer in een keer en vries ze in dan hoef je er nooit geen meer te kopen.
Smaakte heel goed, maar het deeg plakte echt heeel erg. Enig idee hoe ik dat kan voorkomen?
Het plakken kan meerdere redenen hebben. De kwaliteit van de bloem, te veel vocht (dit is per bloemsoort verschillend), of iets langer kneden. De volgende keer gaat t vast makkelijker. En ze waren lekker, dat is het belangrijkste.
Als ik een recept wil op zoeken dan krijg ik een hele andere site met kleding?
Goedemorgen Corina, dat is heel vreemd. Ook als je het nog een keer probeert? Lukt het niet? Stuur dan even een mailtje naar info@lekkertafelen.nl