Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Aubergine; ontdek de veelzijdigheid van deze paarse vruchtgroente

De aubergine; een veelzijdige vruchtgroente, die we best wat vaker zouden mogen gebruiken in de keuken. Tijd om de aubergine eens in de spotlight te zetten.

0 2.232

Aubergine; ontdek de veelzijdigheid van deze paarse vruchtgroente – De aubergine is zo’n vruchtgroente waarmee sommigen een haat- of liefdesverhouding hebben, een beetje een ondergeschoven kindje, een groente die we allemaal wel kennen maar hem eten of bereiden dat is dan weer een ander verhaal. Misschien komt dit voort uit het feit dat de aubergine te onbekend is of dat er niet voldoende wordt gevarieerd met deze vruchtgroente en dat terwijl het juist een heel veelzijdige groente is en op heel veel verschillende manieren kan worden klaargemaakt. Tijd dus om deze ondergewaardeerde groente even in de spotlight te zetten, hij verdient het zeker.

Wat is een vruchtgroente ??

Vruchtgroenten zijn groenten waarvan  je de vrucht kunt eten. In tegenstelling tot de meeste andere groenten, wordt bij een vruchtgroente dus de vrucht gegeten en niet de bladeren, stengels of wortels. Andere bekende voorbeelden van vruchtgroenten zijn de tomaat, de komkommer en de courgette. Aubergines komen tussen augustus en september uit Nederland en het hele jaar door uit Spanje. Wij kennen vooral de paarse variant, maar ze bestaan ook in het wit, groen en roze.

Op de foto zie je de graffiti variant welke zich kenmerkt door zijn gestreepte uiterlijk.

Gezonde groente

Een aubergine is een groente die bomvol vezels zit en een ruime hoeveelheid aan magnesium en foliumzuur bevat. Daarnaast is deze groente calorie-, en koolhydraatarm en glutenvrij. Dit maakt deze groente uitermate geschikt voor gebruik in de gezonde keuken.

Waar moet je op letten bij het kopen, bewaren en bereiden van de Aubergine?

Een rijpe aubergine geeft bij een lichte vingerdruk een beetje mee en heeft een egaal, glanzende schil. Gebruik je ze niet dezelfde dag? kies dan een iets steviger exemplaar. Het groene steeltje moet er fris en groen uit zien. Aubergines hoef je niet in de koelkast te bewaren een koele donkere plek is het meest ideaal, op die manier kun je ze ongeveer een week bewaren.

Schoonmaken; Dat doe je zo:

Een aubergine voor gebruik schoonmaken hoeft niet, althans wel even wassen voor gebruik natuurlijk maar schillen is niet nodig, de schil eet je gewoon mee. Sterker nog de meeste smaak en voedingsstoffen zitten in de schil of juist in het vruchtvlees wat tegen de schil aan zit. Van een aubergine verwijder je dus alleen de kroon en eventueel een klein plakje van de onderkant en hij is klaar voor gebruik.
Het vruchtvlees kleurt snel bruin na het aansnijden, probeer dus zo kort mogelijk voor bereiding te snijden. Eventueel besprenkelen met wat citroensap wil ook wel helpen.


Aubergine, een veelzijdige groente

De smaak van aubergines is niet heel uitgesproken, maar het vruchtvlees neemt wel makkelijk smaken in het gerecht over. Door de sponzige structuur zuigt hij als het ware overige smaken op. Er is echt heel veel mogelijk, de veelzijdigheid van de vruchtgroente wordt, denk ik, nogal eens onderschat. Door verschillende manieren van bereiding merk je ook de verschillende texturen die aubergines kunnen hebben van zacht, sappig tot een lekkere stevige bite. Je kunt deze vruchtgroente grillen, wokken, frituren, stomen, koken, de mogelijkheden zijn bijna eindeloos.

Eet aubergines nooit rauw !! Rauwe aubergines bevatten namelijk de natuurlijke gifstof solanine, deze stof kan ernstige maag-darmklachten veroorzaken. Door verhitting neemt de hoeveelheid aanwezige solanine af en kan deze zonder problemen worden gegeten.

Ben jij inmiddels toe om de veelzijdigheid te gaan ontdekken ?? Hieronder een aantal heerlijke recepten voor je op een rij.

Aubergine recepten

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer