• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, september 25, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Aubergine; ontdek de veelzijdigheid van deze paarse vruchtgroente

door Samantha
in Specials
0
0
Aubergine

Aubergine; ontdek de veelzijdigheid van deze paarse vruchtgroente – De aubergine is zo’n vruchtgroente waarmee sommigen een haat- of liefdesverhouding hebben, een beetje een ondergeschoven kindje. Een groente die we allemaal wel kennen, maar hem eten of bereiden dat is dan weer een ander verhaal. Misschien komt dit doordat de aubergine te onbekend is of dat er niet voldoende wordt gevarieerd met deze vruchtgroente en dat terwijl het juist een heel veelzijdige groente is die op heel veel verschillende manieren kan worden klaargemaakt. Tijd dus om deze ondergewaardeerde groente even in de spotlight te zetten, hij verdient het zeker.

Wat is een vruchtgroente?

Vruchtgroenten zijn groenten waarvan je de vrucht kunt eten. In tegenstelling tot de meeste andere groenten, wordt bij een vruchtgroente dus de vrucht gegeten en niet de bladeren, stengels of wortels. Andere bekende voorbeelden van vruchtgroenten zijn de tomaat, de komkommer en de courgette. Aubergines komen tussen augustus en september uit Nederland en het hele jaar door uit Spanje. Wij kennen vooral de paarse variant, maar ze bestaan ook in het wit, groen en roze.

Op de foto zie je de graffiti variant die zich kenmerkt door zijn gestreepte uiterlijk.

Gezonde groente

Een aubergine is een groente die bomvol vezels zit en een ruime hoeveelheid aan magnesium en foliumzuur bevat. Daarnaast is deze groente caloriearm, koolhydraatarm en glutenvrij. Dit maakt deze groente uitermate geschikt voor gebruik in de gezonde keuken.

Waar moet je op letten bij het kopen, bewaren en bereiden van de aubergine?

Een rijpe aubergine geeft bij een lichte vingerdruk een beetje mee en heeft een egaal, glanzende schil. Gebruik je ze niet dezelfde dag? Kies dan een iets steviger exemplaar. Het groene steeltje moet er fris en groen uit zien. Aubergines hoef je niet in de koelkast te bewaren een koele donkere plek is het meest ideaal, op die manier kun je ze ongeveer een week bewaren.

Schoonmaken; dat doe je zo:

Een aubergine voor gebruik schoonmaken hoeft niet, althans wel even wassen voor gebruik natuurlijk, maar schillen is niet nodig, de schil eet je gewoon mee. Sterker nog de meeste smaak en voedingsstoffen zitten in de schil of juist in het vruchtvlees wat tegen de schil aan zit. Van een aubergine verwijder je dus alleen de kroon en eventueel een klein plakje van de onderkant en hij is klaar voor gebruik.

Het vruchtvlees kleurt snel bruin na het aansnijden, probeer dus zo kort mogelijk voor bereiding te snijden. Eventueel besprenkelen met wat citroensap wil ook wel helpen.

Aubergine, een veelzijdige groente

De smaak van aubergines is niet heel uitgesproken, maar het vruchtvlees neemt wel makkelijk smaken in het gerecht over. Door de sponzige structuur zuigt hij als het ware overige smaken op. Er is echt heel veel mogelijk, de veelzijdigheid van de vruchtgroente wordt, denk ik, nogal eens onderschat. Door verschillende manieren van bereiding merk je ook de verschillende texturen die aubergines kunnen hebben van zacht, sappig tot een lekkere stevige bite. Je kunt deze vruchtgroente grillen, wokken, frituren, stomen, koken, de mogelijkheden zijn bijna eindeloos.

Eet aubergines nooit rauw !! Rauwe aubergines bevatten namelijk de natuurlijke gifstof solanine, deze stof kan ernstige maag-darmklachten veroorzaken. Door verhitting neemt de hoeveelheid aanwezige solanine af en kan deze zonder problemen worden gegeten.

Ben jij inmiddels toe om de veelzijdigheid te gaan ontdekken? Hieronder een aantal heerlijke recepten voor je op een rij.

Puur aubergine

Onderstaand recept lichten we apart uit, omdat hier de aubergine vol tot z’n recht komt. Leg gewoon een halve, gevulde aubergine op het bord en iedereen wil aanvallen. Bovendien is het vegetarisch, en het vlees ga je hier echt niet missen. De kikkererwten zijn in dit geval een prima vleesvervanger. Let’s go green!

Gevulde aubergines; met een vulling van groenten en kikkererwten

Gevulde aubergine
Hoofdgerecht

Een heerlijk, en heel gezond vegetarisch gerecht, dat zijn gevulde aubergines. Lekker pittig gekruid en vol groenten en peulvruchten!

Check het recept of lees de info

Aubergine in een ovenschotel

De aubergine leent zich supergoed voor ovenschotels. Maak een lasagne of rol de plakjes aubergine op en gaar ze met een tomatensaus in de oven. De beroemde Tian is een voorbeeld, maar ook een gewone ovenschotel met gehakt en een bechamelsaus kan doordeweeks op tafel.

Moussaka
Ovenschotel

Moussaka; het lekkerste Griekse comfortfood

Moussaka, dat is Grieks comfortfood! De heerlijke ovenschotel met aubergine, aardappels en gehakt kost even wat tijd, maar dan heb je ook wat!

Parmigiana di Melanzane
Ovenschotel

Parmigiana di melanzane: een vegetarische ovenschotel

Soms wil je geen vlees eten, dan is een vegetarische ovenschotel, zoals deze Parmigiana di melanzane een heerlijk gerecht om te serveren.

Lasagne met gegrilde groenten en tonijn
Ovenschotel

Lasagne met gegrilde groenten en tonijn

Lasagne met gegrilde groenten en tonijn is zo'n heerlijk familiegerecht of de schotel die je op tafel zet als je eters krijgt.

Tian
Ovenschotel

Tian, een gratin in Provençaalse stijl

Een Provençaalse tian is een ovengerecht dat bestaat uit verschillende laagjes groenten. Kleurrijk en het doet je verlangen naar de vakantie.

Gevulde auberginerolletjes
Ovenschotel

Gevulde auberginerolletjes uit de oven

Deze gevulde auberginerolletjes zijn niet alleen goed gevuld ze vullen ook nog eens goed. Serveer de ovenschotel met een frisse salade.

Vorige Volgende

Voortreffelijk in combinatie met pasta

Wie eenmaal de aubergine probeert en er vertrouwd mee raakt, zal het ongetwijfeld al weten. Er kan echt heel veel. Doe die groente gewoon in een macaroni of spaghetti. In combinatie met een tomatensaus bijvoorbeeld. We geven je alvast drie heerlijke voorbeelden.

Macaroni met aubergine en ras el hanout
Pastagerechten

Macaroni met aubergine en ras el hanout

pasta alla norma
Pastagerechten

Pasta alla Norma; pastasaus met aubergine en ricotta

Spaghetti met Mediterrane groenten in tomatensaus
Pastagerechten

Spaghetti met Mediterrane groenten in tomatensaus

Aubergine bij de maaltijd

Vaak ontbreekt het aan ideeën. We zetten met gemak een schaal met stukjes paprika op tafel, maar met de aubergine doen we dat nauwelijks. Waarom niet? Het kan echt! Twee keer aubergine als bijgerecht:

Baba ganoush
Bijgerecht

Baba ganoush; een heerlijke traktatie van gepofte aubergine

Die heerlijke groentespread uit het Midden-Oosten van gepofte aubergine, waar je echt veel mee kunt. Het recept, inclusief serveersuggesties.

aubergine kaviaar
Bijgerecht

Aubergine kaviaar

Aubergine kaviaar Aubergine kaviaar -ik vind het een prachtige naam- is eigenlijk puree van aubergine. Je maakt het door aubergine te garen in de oven tot het vruchtvlees zacht is en tot  pulp geprakt kan worden. Uiteraard komen er ook nog lekkere verse kruiden aan het proces te pas.  “Kaviaar”...

Vorige Volgende

Varieer met die verse groenten

Bij de groenteman wordt er vaak nagedacht over welke groenten er vanavond weer op tafel moeten komen. Op de één of andere manier blijft dat vaak hangen op sperziebonen, bloemkool of spinazie. De meest bekende soorten dus. De aubergine wordt nooit genoemd in dat rijtje. En toch kun je met die aubergine de meest fantastische hoofdgerechten maken. Hierboven noemden we al de pasta’s en de ovenschotels, maar denk ook eens aan een curry, een tajine, of een pizza. Het kan echt!

Salade met halloumi
Salade

Salade met halloumi, aubergine, kikkererwten en tomaten

Een combinatie van warme, knapperige elementen en verse groenten, dat is deze rucola salade met halloumi, aubergine en tomaten.

groente spread met zoete aardappel en paprika
Recepten

Groentespread van zoete aardappel en paprika

Een gezonde groentespread van zoete aardappel, paprika en aubergine. Lekker op brood of als dip voor chips en rauwkost.

Lamsgehaktballetjes in auberginestoof
Stoofschotel

Lamsgehaktballetjes in auberginestoof

Iets lekkers na een lange werkdag? Deze lamsgehaktballetjes in auberginestoof kun je van tevoren bereiden. Comfortfood, vol verse groenten!

ratatouille maken recept
Bijgerecht

Ratatouille; Frans gerecht met Nederlandse groenten

Ratatouille zelf maken is een feest. Dit bijgerecht maak je liefst 2 uur van tevoren. De ratatouille kun je trouwens...

Vorige Volgende

Ben je gek genoeg? Zet ze op de borreltafel

Als we een recept van knoflookchampignons online zetten is iedereen direct enthousiast. Maar als we gaan zeggen dat er aubergine op de borreltafel komt zien we vooral gefronste wenkbrauwen en hoor je denken… “geitenwollensok!”. Oké, je hebt absoluut recht op je eigen mening, maar zeg je dat ook als je kind geen broccoli wil eten? Waarschijnlijk roep je dan “eerst proeven”. Dus onderstaand drie keer een uitdaging.

Gegrilde auberginerolletjes met hummus
Recepten

Gegrilde auberginerolletjes met hummus

Gegrilde aubergine met feta
Hapjes

Gegrilde aubergine met feta

Gezuurde aubergine, zongedroogde tomaatjes en mozzarella
Hapjes

Gezuurde aubergine, zongedroogde tomaatjes en mozzarella

Berenjenas, gefrituurde aubergine op Spaanse wijze
Hapjes

Berenjenas, gefrituurde aubergine op Spaanse wijze

Proberen maar!

Tafel lekker !!

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; proef de kleurrijke zomer

Heb jij wel eens gehoord van vruchtgroenten? Tomaten, komkommers, courgettes, zijn dat nou groenten of vruchten? We vertellen je alles!

Eet volop verse groenten

Klik hier voor inspiratie
DeelPin15Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Tarte Tatin van rode bietjes
Lunch

Tarte Tatin van rode bietjes

Pompoen havermout wafels
Recepten

Pompoen havermout wafels

Pompoen met bietjes uit de oven
Bijgerecht

Pompoen met bietjes uit de oven

Spitskool met miso
Bijgerecht

Spitskool met miso uit de wok; o, van zelf gesneden spitskool

Bloemkoolsalade
Salade

Bloemkoolsalade met Broccocress

Oesterzwammen
Specials

Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!

Wortelsalade
Bijgerecht

Wortelsalade; super simpel, super lekker!

Oesterzwammen op toast
Lunch

Oesterzwammen op toast

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Krieltjes
Specials

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Hou jij ook zo van krieltjes? Krieltjes zijn kleine aardappeltjes waarmee je veel meer kunt dan basic koken en bakken. Lekker om te variëren!

Check het recept of lees de info
Sucadelappen

Sucadelappen; minder vet dan riblappen

Oesterzwammen

Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!

Gebraden kip

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

Recept in de picture

Viscurry in kokossaus
Curry

Viscurry in kokossaus

Ben je een liefhebber van de oosterse keuken en hou je van vis? Dan is het tijd voor een lekkere viscurry in kokossaus. Die moet je proeven!

Check het recept of lees de info
Bloedworst met appel

Bloedworst met appel op brood

Tarte Tatin van rode bietjes

Tarte Tatin van rode bietjes

Handige kooktips

zelf soezen maken
Bakken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Bijna niemand wil zelf soezen maken. Het lijkt veel werk en ze kunnen mislukken. Maar met dit recept en deze tips bak jij perfecte soezen.

Check het recept of lees de info
Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Mosselen bewaren

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Currysoep met courgette
  • Margo Gielkens op Currysoep met courgette
  • Evie op Gezonde, zachte, lichtbruine bolletjes met lijnzaad
  • Redactie op Gebakken appel op brood
  • Lidy Schalekamp op Gebakken appel op brood
  • J de Clerck op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Zwitserse aardappelschotel; met gevulde tomaten en Emmentaler
  • Connie Derks op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Hans op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen