Aubergine; ontdek de veelzijdigheid van deze paarse vruchtgroente – De aubergine is zo’n vruchtgroente waarmee sommigen een haat- of liefdesverhouding hebben, een beetje een ondergeschoven kindje. Een groente die we allemaal wel kennen, maar hem eten of bereiden dat is dan weer een ander verhaal. Misschien komt dit doordat de aubergine te onbekend is of dat er niet voldoende wordt gevarieerd met deze vruchtgroente en dat terwijl het juist een heel veelzijdige groente is die op heel veel verschillende manieren kan worden klaargemaakt. Tijd dus om deze ondergewaardeerde groente even in de spotlight te zetten, hij verdient het zeker.
Wat is een vruchtgroente?
Vruchtgroenten zijn groenten waarvan je de vrucht kunt eten. In tegenstelling tot de meeste andere groenten, wordt bij een vruchtgroente dus de vrucht gegeten en niet de bladeren, stengels of wortels. Andere bekende voorbeelden van vruchtgroenten zijn de tomaat, de komkommer en de courgette. Aubergines komen tussen augustus en september uit Nederland en het hele jaar door uit Spanje. Wij kennen vooral de paarse variant, maar ze bestaan ook in het wit, groen en roze.
Op de foto zie je de graffiti variant die zich kenmerkt door zijn gestreepte uiterlijk.
Gezonde groente
Een aubergine is een groente die bomvol vezels zit en een ruime hoeveelheid aan magnesium en foliumzuur bevat. Daarnaast is deze groente caloriearm, koolhydraatarm en glutenvrij. Dit maakt deze groente uitermate geschikt voor gebruik in de gezonde keuken.
Waar moet je op letten bij het kopen, bewaren en bereiden van de aubergine?
Een rijpe aubergine geeft bij een lichte vingerdruk een beetje mee en heeft een egaal, glanzende schil. Gebruik je ze niet dezelfde dag? Kies dan een iets steviger exemplaar. Het groene steeltje moet er fris en groen uit zien. Aubergines hoef je niet in de koelkast te bewaren een koele donkere plek is het meest ideaal, op die manier kun je ze ongeveer een week bewaren.
Schoonmaken; dat doe je zo:
Een aubergine voor gebruik schoonmaken hoeft niet, althans wel even wassen voor gebruik natuurlijk, maar schillen is niet nodig, de schil eet je gewoon mee. Sterker nog de meeste smaak en voedingsstoffen zitten in de schil of juist in het vruchtvlees wat tegen de schil aan zit. Van een aubergine verwijder je dus alleen de kroon en eventueel een klein plakje van de onderkant en hij is klaar voor gebruik.
Het vruchtvlees kleurt snel bruin na het aansnijden, probeer dus zo kort mogelijk voor bereiding te snijden. Eventueel besprenkelen met wat citroensap wil ook wel helpen.
Aubergine, een veelzijdige groente
De smaak van aubergines is niet heel uitgesproken, maar het vruchtvlees neemt wel makkelijk smaken in het gerecht over. Door de sponzige structuur zuigt hij als het ware overige smaken op. Er is echt heel veel mogelijk, de veelzijdigheid van de vruchtgroente wordt, denk ik, nogal eens onderschat. Door verschillende manieren van bereiding merk je ook de verschillende texturen die aubergines kunnen hebben van zacht, sappig tot een lekkere stevige bite. Je kunt deze vruchtgroente grillen, wokken, frituren, stomen, koken, de mogelijkheden zijn bijna eindeloos.
Eet aubergines nooit rauw !! Rauwe aubergines bevatten namelijk de natuurlijke gifstof solanine, deze stof kan ernstige maag-darmklachten veroorzaken. Door verhitting neemt de hoeveelheid aanwezige solanine af en kan deze zonder problemen worden gegeten.
Ben jij inmiddels toe om de veelzijdigheid te gaan ontdekken? Hieronder een aantal heerlijke recepten voor je op een rij.
Puur aubergine
Onderstaand recept lichten we apart uit, omdat hier de aubergine vol tot z’n recht komt. Leg gewoon een halve, gevulde aubergine op het bord en iedereen wil aanvallen. Bovendien is het vegetarisch, en het vlees ga je hier echt niet missen. De kikkererwten zijn in dit geval een prima vleesvervanger. Let’s go green!
Gevulde aubergines; met een vulling van groenten en kikkererwten
Een heerlijk, en heel gezond vegetarisch gerecht, dat zijn gevulde aubergines. Lekker pittig gekruid en vol groenten en peulvruchten!
Aubergine in een ovenschotel
De aubergine leent zich supergoed voor ovenschotels. Maak een lasagne of rol de plakjes aubergine op en gaar ze met een tomatensaus in de oven. De beroemde Tian is een voorbeeld, maar ook een gewone ovenschotel met gehakt en een bechamelsaus kan doordeweeks op tafel.
Moussaka; het lekkerste Griekse comfortfood
Moussaka, dat is Grieks comfortfood! De heerlijke ovenschotel met aubergine, aardappels en gehakt kost even wat tijd, maar dan heb je ook wat!
Parmigiana di melanzane: een vegetarische ovenschotel
Soms wil je geen vlees eten, dan is een vegetarische ovenschotel, zoals deze Parmigiana di melanzane een heerlijk gerecht om te serveren.
Lasagne met gegrilde groenten en tonijn
Lasagne met gegrilde groenten en tonijn is zo'n heerlijk familiegerecht of de schotel die je op tafel zet als je eters krijgt.
Tian, een gratin in Provençaalse stijl
Een Provençaalse tian is een ovengerecht dat bestaat uit verschillende laagjes groenten. Kleurrijk en het doet je verlangen naar de vakantie.
Gevulde auberginerolletjes uit de oven
Deze gevulde auberginerolletjes zijn niet alleen goed gevuld ze vullen ook nog eens goed. Serveer de ovenschotel met een frisse salade.
Voortreffelijk in combinatie met pasta
Wie eenmaal de aubergine probeert en er vertrouwd mee raakt, zal het ongetwijfeld al weten. Er kan echt heel veel. Doe die groente gewoon in een macaroni of spaghetti. In combinatie met een tomatensaus bijvoorbeeld. We geven je alvast drie heerlijke voorbeelden.
Aubergine bij de maaltijd
Vaak ontbreekt het aan ideeën. We zetten met gemak een schaal met stukjes paprika op tafel, maar met de aubergine doen we dat nauwelijks. Waarom niet? Het kan echt! Twee keer aubergine als bijgerecht:
Baba ganoush; een heerlijke traktatie van gepofte aubergine
Die heerlijke groentespread uit het Midden-Oosten van gepofte aubergine, waar je echt veel mee kunt. Het recept, inclusief serveersuggesties.
Aubergine kaviaar
Aubergine kaviaar Aubergine kaviaar -ik vind het een prachtige naam- is eigenlijk puree van aubergine. Je maakt het door aubergine te garen in de oven tot het vruchtvlees zacht is en tot pulp geprakt kan worden. Uiteraard komen er ook nog lekkere verse kruiden aan het proces te pas. “Kaviaar”...
Varieer met die verse groenten
Bij de groenteman wordt er vaak nagedacht over welke groenten er vanavond weer op tafel moeten komen. Op de één of andere manier blijft dat vaak hangen op sperziebonen, bloemkool of spinazie. De meest bekende soorten dus. De aubergine wordt nooit genoemd in dat rijtje. En toch kun je met die aubergine de meest fantastische hoofdgerechten maken. Hierboven noemden we al de pasta’s en de ovenschotels, maar denk ook eens aan een curry, een tajine, of een pizza. Het kan echt!
Salade met halloumi, aubergine, kikkererwten en tomaten
Een combinatie van warme, knapperige elementen en verse groenten, dat is deze rucola salade met halloumi, aubergine en tomaten.
Groentespread van zoete aardappel en paprika
Een gezonde groentespread van zoete aardappel, paprika en aubergine. Lekker op brood of als dip voor chips en rauwkost.
Lamsgehaktballetjes in auberginestoof
Iets lekkers na een lange werkdag? Deze lamsgehaktballetjes in auberginestoof kun je van tevoren bereiden. Comfortfood, vol verse groenten!
Ratatouille; Frans gerecht met Nederlandse groenten
Ratatouille zelf maken is een feest. Dit bijgerecht maak je liefst 2 uur van tevoren. De ratatouille kun je trouwens...
Ben je gek genoeg? Zet ze op de borreltafel
Als we een recept van knoflookchampignons online zetten is iedereen direct enthousiast. Maar als we gaan zeggen dat er aubergine op de borreltafel komt zien we vooral gefronste wenkbrauwen en hoor je denken… “geitenwollensok!”. Oké, je hebt absoluut recht op je eigen mening, maar zeg je dat ook als je kind geen broccoli wil eten? Waarschijnlijk roep je dan “eerst proeven”. Dus onderstaand drie keer een uitdaging.
Proberen maar!
Tafel lekker !!
Vruchtgroenten; proef de kleurrijke zomer
Heb jij wel eens gehoord van vruchtgroenten? Tomaten, komkommers, courgettes, zijn dat nou groenten of vruchten? We vertellen je alles!