Broccoli gratin – Broccoli is één van de gezondste energiebommetjes. Deze groente zit vol vezels, vitamines en mineralen en al deze mooie voedingsstoffen kunnen er misschien zelfs voor zorgen dat je je de hele dag fris en opgewekt voelt.
Ongezonde voeding geeft je geen energie, dus weg met al die rommel van pakjes en blikjes. Steek energie in gezonde, zelf bereide gerechten zoals deze eenvoudige broccoli gratin.
De gehele broccoli kan gebruikt worden in de keuken. Van de stengels kun je soep maken en de blaadjes gebruiken we in een smoothie. Een perfecte broccoli voor consumptie heeft een diep groene kleur en een vaste structuur. Om alle voedingsstoffen zo goed mogelijk te bewaren is het beter dat je de broccoli kort stoomt of zeer kort kookt.
Onderstaand het recept voor een zeer smaakvolle broccoli gratin. Niet alleen wat kaas over gekookte broccoli strooien, maar echt smaak meegeven. Ontdek deze broccoli gratin. Probeer het één keer en dit bijgerecht zal gegarandeerd vaker op je menu terug gaan komen.
Tip: De broccoli gratin kan geserveerd worden met een stukje kip en wat aardappelpuree of zoals ik deed met aardappelpuree en een lekker gepocheerd eitje.
Verse broccoli; Gezond, maar vooral lekker eten
Heel veel recepten met verse broccoli (gemaakt in eigen keuken), aangevuld met handige tips en weetjes. Ontdek verse broccoli opnieuw!
Broccoli gratin
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 stronk broccoli
- snufje zout
- 30 g boter
- 30 g bloem
- 5 dl groentebouillon, maar gebruik liever het kookvocht van de broccoli
- peper, zout en nootmuskaat
- 2 el scherpe mosterdzaadjes
- 3 el gemalen gruyère kaas
- 3 el panko of paneermeel
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je broccoli gratin:
Snij roosjes van de broccoli en was ze grondig. Stoom of kook ze al dente in gezouten kokend water een minuutje of vier. Giet af en bewaar het kookvocht. Koel dadelijk af in koud water en laat uitlekken.
Verwarm de oven voor op 190° C en beboter een ovenschaal.
Laat de boter smelten in de pan, voeg er de bloem aan toe en roer goed zodat de bloem door de boter opgenomen wordt. Doe er beetje bij beetje het kookvocht bij en blijf goed roeren zodat je een mooie gladde saus bekomt. Kruid af naar eigen smaak met peper, zout en nootmuskaat. Meng er de 2 eetlepels scherpe mosterdzaadjes bij en roer goed om.
Leg de broccoliroosjes in de ovenschaal en doe er de saus over. Meng de panko en de kaas en bestrooi het geheel met het panko-gruyère mengsel en laat gedurende een 30 minuten gratineren. Haal de broccoli gratin uit de oven en serveer direct.
Tafel lekker !!