Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Broccoli gratin

Broccoli is een energiebommetje. Probeer eens deze gegratineerde broccoli met als geheim ingrediënt mosterdzaadjes.

0 2.038

Broccoli gratin – Broccoli een van de gezondste energiebommetjes. Deze groente zit vol vezels, vitamines en mineralen en al deze mooie voedingsstoffen kunnen er misschien zelfs voor zorgen dat je je de hele dag fris en opgewekt voelt. Ongezonde voeding geeft je geen energie, dus weg met al die rommel van pakjes en blikjes en steek energie in gezonde, zelf bereide gerechten.

De gehele broccoli  kan gebruikt worden in de keuken. Van de stengels kan je soep maken en de blaadjes gebruiken we in een smoothie. Een perfecte broccoli voor consumptie heeft een diep groene kleur en een vaste structuur. Om alle voedingsstoffen zo goed mogelijk te bewaren is het beter dat je de broccoli kort stoomt of zeer kort kookt.

Vandaag heb ik voor jullie een gratin waar ik een eigen toets aan heb gegeven. Tip: kan geserveerd worden met een stukje kip en wat aardappelpuree of zoals ik deed met peterseliepuree en een gepocheerd eitje.


Broccoli gratin

Bijgerecht voor 2 personen

  • 1 stronk broccoli
  • snuifje zout
  • 30 g boter
  • 30 g bloem
  • 5 dl groentebouillon, maar gebruik liever het kookvocht van de broccoli
  • peper, zout en nootmuskaat
  • 2 el scherpe mosterdzaadjes
  • 3 el gemalen gruyère kaas
  • 3 el panko of paneermeel

Snij roosjes van de broccoli en was ze grondig. Stoom of kook ze al dente in gezouten kokend water een minuutje of vier. Giet af en bewaar het kookvocht. Koel dadelijk af in koud water en laat uitlekken.

Verwarm de oven voor op 190° C en beboter een ovenschaal.

Laat de boter smelten in de pan, voeg er de bloem aan toe en roer goed zodat de bloem door de boter opgenomen wordt. Doe er beetje bij beetje het kookvocht bij en blijf goed roeren zodat je een mooie gladde saus bekomt. Kruid af naar eigen smaak met peper, zout en nootmuskaat. Meng er de 2 el scherpe mosterdzaadjes bij en roer goed om.

Leg de broccoli roosjes in de ovenschaal en doe er de saus over. Meng de panko en de kaas en bestrooi het geheel met het panko-gruyèrekaas mengsel en laat gedurende een 30 minuten gratineren.

Tafel lekker!

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More