Broccoli is een populaire en vooral lekkere groente die eigenlijk tot de koolsoorten hoort, maar je toch in niets doet denken aan kool. Er valt nog van alles te ontdekken over deze groente. Opvallend is dat broccoli nog een groente is die vaak vers gekocht wordt. Je kunt uitwijken naar diepgevroren broccoliroosjes (vaak zonder steel), maar veel meer keuze heb je niet. Een kant-en-klare broccolisoep kwamen we tegen, en een stoommaaltijd of een ovenschotel. Maar mensen, die maak je gewoon lekker zelf hè! Verse broccoli is zeer makkelijk in gebruik en door die verse stronken te gebruiken creëer je heel veel smaak in je gerechten. Gebruik de steel (iets langer koken) voor heel veel smaak, en gebruik ook het water waar je de broccoli in kookt weer als basis voor soepen en sauzen. Zo haal je de pure smaak uit deze groente en heb je veel minder smaakmakers nodig.
We hopen je hier vooral te inspireren om vaker verse broccoli op tafel te zetten. Niet alleen als groente bij de aardappels en de bal gehakt, maar ook als culinair feestje waar iedereen graag voor aanschuift.
Broccoli bereiden, bewaren, schoonmaken en meer
Het bereiden van broccoli is echt een fluitje van een cent. Wassen, snijden en koken of bakken maar. Toch zijn er wel wat wetenswaardigheden die je helpen om het optimale uit die struik broccoli te halen. Kijk eens bij een goede kookwinkel want goed gereedschap is het écht halve werk. Voor broccoli gebruik je bijvoorbeeld een stoommandje, een goede wok, of als je sneller en duurzamer wil koken is een snelkookpan een absolute aanrader. Heb je het juiste gereedschap? Dan is het handig om te weten dat je de steel ook kunt gebruiken en dat je het kookwater in kunt zetten als bouillon.
Broccoli koken; zo blijft die mooi groen
Broccoli koken... een simpel klusje zou je zeggen. Maar hoe houd je die mooie groene kleur fris? Lees de trucjes in dit artikel!
Check het recept of lees de infoVariëren met verse broccoli
Nu je weet wat broccoli is en hoe je de optimale smaak uit een struik broccoli haalt, kunnen we gaan kijken naar verschillende recepten om broccoli een hoofdrol te geven in je maaltijd. Je kunt deze groente op heel veel manieren inzetten. Eet je altijd gekookte broccoli met aardappelen en vlees of vis? Verander dan de gewone broccoli eens in broccoligratin. Kies ook eens voor stomen in plaats van koken. Door het hoge vochtgehalte in broccoli is deze ook uitermate geschikt om te wokken. We hebben diverse recepten en variaties voor je op een rij gezet.
Broccoli recepten
Zet ook eens verse broccoli als lunch op tafel. Een salade of een soufflé bijvoorbeeld. Verras door het eens helemaal anders te doen.
Salades en lunchgerechten
Broccoli soufflé
Deze broccoli soufflé is een gerecht waar je u tegen zegt en stiekem ook erg handig om dat restje broccoli van gisteravond in te verwerken.
Broccoli salade met Serranoham en kappertjes
Een broccoli salade is niet alledaags maar heel eenvoudig en echt heel lekker. Serveer bij vlees of vis, bij de barbecue of lekker als lunch.
Ook als “gewoon” bijgerecht doet broccoli het heel goed. Serveer bijvoorbeeld een visje met wat broccoli en tomaatjes of maak een broccoli gratin bij een stevige karbonade. Je vitaminen binnenkrijgen is niet lastig, het is vooral lekker.
Als bijgerecht
Broccoli gratin; Net even anders en vol smaak
Broccoli gratin is een perfect bijgerecht, maar geef wel smaak mee. In deze broccoli gratin wordt mosterdzaad gebruikt als geheim ingrediënt.
Italiaanse gegrilde kerstomaatjes met broccoli
Vis met doperwten en worteltjes uit blik? Probeer eens deze Italiaanse gegrilde kerstomaatjes met broccoli. Vers, gezond en echt smaakvol!
Broccolipuree met extra smaakmakers
Probeer eens deze broccolipuree als je eens wat anders wil met een broccolistronk. Maak de puree af met extra smaakmakers als ui en tomaat.
En dan zijn er nog talloze ideeën om broccoli een hoofdrol te geven aan tafel. In pasta- of rijstgerechten, maar ook uit de wok of in een ovenschotel, er is heel veel mogelijk. Onderstaand een aantal heerlijke voorbeelden van recepten met broccoli in de hoofdrol.
Broccoli uit de wok
Broccoli is populair. Deze groente wordt vaak gekookt of in een ovenschotel verwerkt. Maar broccoli uit de wok moet je zeker ook proberen!
Check het recept of lees de infoAls hoofdgerecht
Broccoli-brie quiche; Lekker vegetarisch
Een vegetarische broccoli-brie quiche van filodeeg. De crunchy korst verstopt een aantal smaakgeheimen. Probeer ook eens met geitenkaas.
Heilbot met broccoligratin en venkelrisotto
De homemade variant op de kant-en-klare visgratin uit de diepvries. Heilbot met broccoligratin en venkelrisotto is veel lekkerder!
Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin
Met dit recept lust iedereen vis. De ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin is snel favoriet en je hoort niemand zeuren over de groenten.
Tagliatelle met kip en broccoli
Verse tagliatelle met kip en broccoli met een saus van gorgonzola. Hiermee zet je in een mum van tijd een lekkere maaltijd op tafel.
Kool; heel veel soorten en dus ook heel veel recepten
Ze zijn er in heel veel soorten, kleuren, maten en smaken, dat maakt kool een veelzijdige groente. Ga jij ook eens vaker kool op tafel zetten?