• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
maandag, maart 1, 2021
Plugin Install : Cart Icon need WooCommerce plugin to be installed.
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bijgerecht

Gremolata; dé smaakmaker uit de Italiaanse keuken

door Samantha
in Bijgerecht
0
0
Gremolata

Gremolata; dé smaakmaker uit de Italiaanse keuken – Het grappige van gremolata is dat het een rijke smaakmaker is, terwijl de ingrediënten en het bereiden ervan slechts heel minimaal zijn. Zeg nou zelf er is niks zo vertrouwd aanwezig in een keuken als knoflook, daarnaast zijn ingrediënten als peterselie en citroen bijna altijd wel aanwezig en anders toch zeer makkelijk te verkrijgen. Meer heb je niet nodig om aan ieder gerecht een echte frisse smaakboost te geven met zelf- en versgemaakte gremolata.

Bekend van de ossobuco

Gremolata is dus een smaakvolle toevoeging maar ook gelijk een mooie, frisse decoratie over je gerecht. Gremolata kennen we vooral als laatste toevoeging bij een klassieker namelijk de Ossobuco waarbij het een heerlijke frisse noot toevoegt aan een rijk, vleesgerecht. Maar ook over een lekker stukje vis, kip of lam smaakt gremolata heerlijk of probeer het eens over je groente en pasta gerechten. Je kunt het echt heel veel gebruiken. Houd in je achterhoofd dat het een frisse toon toevoegt aan je gerecht, is dat wat je zoekt dan is gremolata het antwoord.

De ingrediënten

Knoflook; gebruik rauwe knoflook voor gremolata en het liefst zo vers mogelijk, oudere knoflook kleurt wat geler en heeft vaak al van die groene uitlopers. De smaak is dan ook wat sterker en mijns inziens te sterk voor in je gremolata. Heb je wat oudere knoflook liggen die je toch wel graag eerst wil opmaken, verwijder dan de groene uitloper en blancheer je knoflooktenen een paar minuten in kokend water.

Citroen; gebruik het liefst biologische citroenen, of zorg anders dat je je citroen goed gewassen hebt. In gremolata wordt alleen rasp van de schil gebruikt welke dat kleine zuurtje toevoegt, maar laten we vooral ook het uiterlijk niet vergeten, de citroen zorgt voor dat prachtige heldere effect van geel tussen groen. Overigens kun je de citroen zonder schil nog wel een paar dagen bewaren zodat je een ander recept kunt bedenken om het sap in te gebruiken.

Peterselie; was de peterselie voor gebruik even goed maar zorg wel dat het goed droog is zodra je het gaat snijden. In principe gebruik je voor gremolata alleen de blaadjes van de peterselie maar zijn de takjes dun en fijn dan zou je ook de takjes mee kunnen snijden. De peterselie geeft je gremolta iets lekker kruidigs.

Een goed scherp mes

Voor het snijden van je peterselie is het belangrijk een goed scherp mes te hebben zodat je mooi door de blaadjes snijd en ze niet plet omdat je mes te bot is. Eventueel zou je gremolata in je keukenmachine kunnen maken, maar vaak hakt deze niet alle ingrediënten mooi fijn omdat je vaak maar een kleine hoeveelheid maakt.

En dan…??

Tja echt een recept is er niet voor het maken van gremolata, je gebruikt de 3 genoemde ingrediënten. Je hakt de peterselie fijn en boven de fijngehakt peterselie rasp je de knoflook en de schil van de citroen. Als laatste haal je dan je mes nog een paar keer door het geheel. Je kunt ook alles apart doen en het vervolgens mengen maar naar mijn idee mengen de smaken beter als je de eerste manier aanhoudt.

Gremolata; De klassieker

De peterselie, knoflook en citroen gremolata is echt dé klassieke Italiaanse gremolata en eigenlijk ben ik van mening dat je klassiekers klassiekers moet laten en niet te veel poespas er op los moet laten, toch zijn er best een paar smakelijke varianten mogelijk met deze klassieker en die wil ik toch graag met jullie delen; Vervang de knoflook bijvoorbeeld eens door sjalotten of de citroen voor een andere citrusvrucht zoals een mandarijn. Probeer in plaats van of samen met peterselie eens munt of koriander.

Tafel lekker !!

Tags: Fruit - CitroenGroente - Uien - KnoflookPeterselie
DeelPin7Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Citroenrisotto met zeekraal, gerookte zalm en garnalen
Rijstgerechten

Citroenrisotto met zeekraal, gerookte zalm en garnalen

Knoflook-kaasbrood
Hartig

Knoflook-kaasbrood

Lemon curd
Kookschool

Lemon curd zo makkelijk zelf te maken

Citroen-gember siroop
Dranken

Citroen-gember siroop, warm in de winter, koud in de zomer

Citroenmousse
Nagerecht

Citroenmousse met een toef van eiwitschuim

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Pastinaaksoep
Specials

Pastinaaksoep; Drie heerlijke recepten

Drie heerlijke recepten voor zachte, fluwelige pastinaaksoep, een beetje zoetig van smaak, met een vleugje anijs. Combineren maar!

Lees verder
pastinaak

Pastinaak, inmiddels geen vergeten groente meer!

Roseval aardappeltjes uit de oven

Roseval aardappeltjes uit de oven met aïoli

Nieuwe recepten

Mango mousse
Nagerecht

Mango mousse

Zet de tropen op tafel met deze mango mousse. Een heerlijke fris en romig nagerecht met slagroom, of voor een...

Lees verder
Pastinaaksalade

Pastinaaksalade, iets anders met pastinaak!

Risotto met paddenstoelen en geitenkaas

Risotto met paddenstoelen en geitenkaas

Handige kooktips

mango snijden
Kookschool

Mango snijden doe je zo ( Drie manieren )

Je hebt een mango gekocht maar weet niet goed hoe je een mango moet snijden. Wij geven je 3 manieren...

Lees verder
Pastinaak Kopen

Pastinaak kopen, bewaren en bereiden

rijpe mango

Een rijpe mango? Zo check je dat!

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Vlaaibodem; Zo maak je deze zelf ( met foto instructies )
  • Redactie op Zoete kiprolletjes, een hartig maar zoet hapje
  • friedymachielsen@gmail.com op Vlaaibodem; Zo maak je deze zelf ( met foto instructies )
  • Stans op Zoete kiprolletjes, een hartig maar zoet hapje
  • Redactie op Kip met cashewnoten uit de slowcooker
  • Anita op Kip met cashewnoten uit de slowcooker
  • Redactie op Biest, blijf vrienden met de boer – 10 variaties
  • M.L. Ambrosius op Biest, blijf vrienden met de boer – 10 variaties

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen