Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Gremolata; dé smaakmaker uit de Italiaanse keuken

Deze Italiaanse smaakmaker is vooral bekend van de Ossobuco maar gremolata is ook een smakelijke toevoeging bij tal van andere gerechten zoals vis of kip.

0 2.227

Gremolata; dé smaakmaker uit de Italiaanse keuken – Het grappige van gremolata is dat het een rijke smaakmaker is, terwijl de ingrediënten en het bereiden ervan slechts heel minimaal zijn. Zeg nou zelf er is niks zo vertrouwd aanwezig in een keuken als knoflook, daarnaast zijn ingrediënten als peterselie en citroen bijna altijd wel aanwezig en anders toch zeer makkelijk te verkrijgen. Meer heb je niet nodig om aan ieder gerecht een echte frisse smaakboost te geven met zelf- en versgemaakte gremolata.

Bekend van de ossobuco

Gremolata is dus een smaakvolle toevoeging maar ook gelijk een mooie, frisse decoratie over je gerecht. Gremolata kennen we vooral als laatste toevoeging bij een klassieker namelijk de Ossobuco waarbij het een heerlijke frisse noot toevoegt aan een rijk, vleesgerecht. Maar ook over een lekker stukje vis, kip of lam smaakt gremolata heerlijk of probeer het eens over je groente en pasta gerechten. Je kunt het echt heel veel gebruiken. Houd in je achterhoofd dat het een frisse toon toevoegt aan je gerecht, is dat wat je zoekt dan is gremolata het antwoord.

De ingrediënten

Knoflook; gebruik rauwe knoflook voor gremolata en het liefst zo vers mogelijk, oudere knoflook kleurt wat geler en heeft vaak al van die groene uitlopers. De smaak is dan ook wat sterker en mijns inziens te sterk voor in je gremolata. Heb je wat oudere knoflook liggen die je toch wel graag eerst wil opmaken, verwijder dan de groene uitloper en blancheer je knoflooktenen een paar minuten in kokend water.

Citroen; gebruik het liefst biologische citroenen, of zorg anders dat je je citroen goed gewassen hebt. In gremolata wordt alleen rasp van de schil gebruikt welke dat kleine zuurtje toevoegt, maar laten we vooral ook het uiterlijk niet vergeten, de citroen zorgt voor dat prachtige heldere effect van geel tussen groen. Overigens kun je de citroen zonder schil nog wel een paar dagen bewaren zodat je een ander recept kunt bedenken om het sap in te gebruiken.

Peterselie; was de peterselie voor gebruik even goed maar zorg wel dat het goed droog is zodra je het gaat snijden. In principe gebruik je voor gremolata alleen de blaadjes van de peterselie maar zijn de takjes dun en fijn dan zou je ook de takjes mee kunnen snijden. De peterselie geeft je gremolta iets lekker kruidigs.

Een goed scherp mes

Voor het snijden van je peterselie is het belangrijk een goed scherp mes te hebben zodat je mooi door de blaadjes snijd en ze niet plet omdat je mes te bot is. Eventueel zou je gremolata in je keukenmachine kunnen maken, maar vaak hakt deze niet alle ingrediënten mooi fijn omdat je vaak maar een kleine hoeveelheid maakt.

En dan…??

Tja echt een recept is er niet voor het maken van gremolata, je gebruikt de 3 genoemde ingrediënten. Je hakt de peterselie fijn en boven de fijngehakt peterselie rasp je de knoflook en de schil van de citroen. Als laatste haal je dan je mes nog een paar keer door het geheel. Je kunt ook alles apart doen en het vervolgens mengen maar naar mijn idee mengen de smaken beter als je de eerste manier aanhoudt.


Gremolata; De klassieker

De peterselie, knoflook en citroen gremolata is echt dé klassieke Italiaanse gremolata en eigenlijk ben ik van mening dat je klassiekers klassiekers moet laten en niet te veel poespas er op los moet laten, toch zijn er best een paar smakelijke varianten mogelijk met deze klassieker en die wil ik toch graag met jullie delen; Vervang de knoflook bijvoorbeeld eens door sjalotten of de citroen voor een andere citrusvrucht zoals een mandarijn. Probeer in plaats van of samen met peterselie eens munt of koriander.

Tafel lekker !!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer