Paarse aardappelpuree – De titel van dit artikel doet je mogelijk je wenkbrauwen fronsen. Want paarse aardappelpuree… dat klinkt natuurlijk wel wat bizar. Uiteraard kun je aardappelpuree in alle kleuren maken, als je er kleurstof aan toevoegt, lukt dit beslist. Maar in dit gerecht is dat beslist niet het geval. De paarse kleur is geheel natuurlijk en komt ook niet van toevoegingen als rode kool of iets dergelijks. Hoe zit het dan wel? Behalve gewone aardappels hebben we truffelaardappels gebruikt. Wat dat zijn lees je hier onder. Verder zit er nog oude Goudse kaas in de paarse aardappelpuree, voor een extra lekker smaakje! Durf jij dit gerecht op tafel te zetten?
Truffelaardappels
Misschien heb je ze wel eens gezien, op de markt of in de groentewinkel, aardappels met een heel donkerpaarse, bijna zwarte schil. Dit zijn truffelaardappels. Helaas voor de truffelliefhebbers, ze smaken niet naar truffels. Hun naam hebben ze te danken aan hun uiterlijk, dat wel iets weg heeft van truffels. Ze hebben wel een fijne aardappelsmaak. En als je zo’n truffelaardappel doorsnijdt, dan zul je zien dat hij van binnen een mooie paarse kleur heeft. Wat kun je dan met die paarse aardappels doen? Juist, daarmee kun je paarse aardappelpuree maken. Uiteraard kun je ze ook gewoon koken en zo eten, bakken, of aardappelsalade mee maken. Truffelaardappels brengen in ieder geval kleur op je bord. Dat is zeker!
Paarse aardappelpuree – waarschuwing en tip!
Bij het testen van de paarse aardappelpuree kwamen we voor een aantal bijzondere verrassingen te staan. Om te beginnen werd het kookwater van de aardappels groen. Niet een beetje groen, maar knalgroen. Het zag er bijna giftig uit. En toen, nadat de kooktijd voorbij was, bleek dat de truffelaardappels vervolgens knalblauw waren werd het helemáál spannend. Vervolgens bleek bij het pureren van de aardappels dat de binnenkant van de truffelaardappels wel paars was gebleven. Dat pureren (met een pureeknijper) gaf een heel bijzonder effect. Zie foto. De puberzoon vroeg zich verbaasd af of er die avond eenhoornbraaksel (dit is de nette versie van de omschrijving) werd gegeten… Na het mengen en op smaak brengen van de puree zag het er nogal blauw uit. Wat vervolgens de vraag opriep of het hier gemalen smurfen betrof. En toen moest er natuurlijk toch even geproefd worden. En dat was de allergrootste verrassing, want de blauwe puree was wel erg lekker. Dus, de ‘paarse aardappelpuree’ hebben we toch maar verder afgewerkt, in een ovenschaal gedaan en gegarneerd, en wel in de oven gezet om de kaas te smelten en om warm te worden. Toen de puree uit de oven kwam was de blauwe kleur veranderd in een mooie, lichtpaarse, lavendelkleur. De hele schaal is leeg gegaan, en de puber heeft twee keer opgeschept!
Als je voor het serveren deze paarse aardappelpuree uit de schaal steekt met een ronde uitsteekvorm, dan krijg je een mooi pureetaartje. Door de paarse kleur ziet dat er extra bijzonder uit.
Aardappels pureren; alles over puree!
Hoe maak je de lekkerste aardappelpuree? Hier vind je alles over aardappels pureren. Wat moet je wel, en wat moet je vooral niet doen?
Paarse aardappelpuree
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram kruimig kokende aardappels, in stukjes
- 500 gram truffelaardappels, in stukjes
- 100 oude Goudse kaas, geraspt
- 1 ei
- 5 eetlepels kookroom
- peper en zout
- Paar takjes peterselie, gehakt
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je paarse aardappelpuree:
Kook de aardappels en de truffelaardappels gaar in, in ongeveer 20 minuten, in water met wat zout. Niet schrikken als het kookwater groen wordt. Giet af en laat even uitdampen.
Pureer de aardappels met een pureeknijper of met een ouderwetse stamper. Voeg de kookroom en het ei toe en roer dit er goed doorheen om de puree smeuïg te maken. Meng vervolgens 3/4 van de geraspte kaas door de puree. Breng de paarse aardappelpuree op smaak met peper en zout.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schep de puree over in een vuurvaste schaal. Strooi de rest van de kaas en de peterselie over het gerecht.
Plaats de schaal een minuut of 10 in de oven om de kaas te laten smelten.
Serveer de paarse aardappelpuree met bijvoorbeeld stoofvlees en gekookte groente.
Tafel lekker !!