Pompoenkroketjes, een smakelijk bijgerecht – De pompoen biedt ontzettend veel mogelijkheden in de keuken, u kunt hem roerbakken, koken, grillen, puree van maken of het hem frituren. De smaak van een pompoen is niet heel nadrukkelijk of overheersend, maar in combinatie met kruiden en/of specerijen is hij zowel in zoete als in hartige gerechten te gebruiken. In onderstaand recept laten we zien hoe je in plaats van aardappelkroketjes ook pompoenkroketjes kunt maken.
Verrassend bijgerecht
Wij zijn gek op pompoen en worden dan ook helemaal blij als de herfst zijn intrede doet en er hier en daar langs de weg van die kraampjes opduiken met pompoenen, groot, klein, groen, oranje, geel, het maakt niet uit. Wanneer je dan triomfantelijk huiswaarts gaat met zo’n prachtige pompoen is het natuurlijk ook leuk om met deze groente een gerecht te maken dat je op dezelfde triomfantelijke manier op tafel kunt zetten. Pompoenkroketjes dus. Oké, het is echt wel even een klusje, maar dat doe je ook ergens voor. Vanavond gaan de bordjes namelijk sneller leeg dan normaal. Serveer de pompoenkroketjes met een stukje vlees of vis en een verse herfstsalade.
Recepten met pompoen; en wat zijn nu eigenlijk eetbare pompoenen?
Maar liefst 34 huisgemaakte recepten met pompoen. En we geven je tips over de soorten pompoen en het schoonmaken van een pompoen.
Pompoenkroketjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 pompoen ( 450 gram puree )
- 1 rode ui
- 2 tl ras el hanout
- 1 eiwit
- bloem
- paneermeel
- 1 liter olie om in te frituren
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de lekkerste pompoenkroketjes:
Snijd de pompoen doormidden en verwijder de pitten en het vruchtvlees. Schil de pompoen met behulp van een dunschiller en snijd hem in blokjes. Doe de pompoen in een pan met koud zout water en breng dit aan de kook. Laat vervolgens ongeveer 7 minuten doorkoken. Giet de pompoen af en prak met een vork tot een puree.
Snijd de ui zeer fijn, en bak deze, met een klein klontje boter en op een laag vuur, glazig. Doe 1 tl ras el hanout over de uien en bak even kort mee. Voeg de pompoenpuree toe, en schep hierover vervolgens nog een 1 tl ras el hanout. Bak de pompoen mee tot al het vocht verdampt is. Doe in een schaal en laat de puree goed afkoelen, breng eventueel op smaak met wat zout en/of peper.
Zet 3 borden of schalen klaar. Vul er één met bloem, één met eiwit en één met paneermeel.
Schep bij de afgekoelde puree net zoveel bloem tot er een redelijk stevig massa ontstaat (ongeveer 10 eetlepels), in ieder geval stevig genoeg om kroketjes van de rollen.
Neem een flinke eetlepel van de puree en vorm deze met je handen tot een kroket, om plakken te voorkomen kunt u het best je handen wat bestrooien met bloem. Rol de pureekroketjes vervolgens door de bloem, het eiwit en als laatste door het paneermeel.
Verhit in een pan de olie tot een temperatuur van maximaal 160 graden en frituur hierin de kroketjes tot ze mooi bruin zijn (ongeveer 4 minuten).
Tafel lekker !!