Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Witlof tarte tatin; Een chique maar makkelijk bijgerecht

Een bijgerecht wordt heel speciaal als je het als omgekeerde taart serveert zoals deze witlof tarte tatin. Een chique maar makkelijk bijgerecht.

Witlof tarte tatin – Witlof is trendy. De nieuwe smaaktrend is ……. bitter. Ja, went u er maar alvast wat aan. Dat weet men in Frankrijk overigens al een tijdje. Daar krijg je geen geroosterde pastinaken meer of schorseneren, nee, gewoon witlof! Maar wél natuurlijk culinair verantwoord klaargemaakt.  En het moet lekker zijn, natuurlijk. Bijvoorbeeld als tarte tatin. Dat klinkt misschien heel chic en moeilijk, maar het is een fluitje van een cent.

Witlof in tweeën snijden, in de boter braden, wat poedersuiker erbij en dan met een bladerdeeg-dakje de oven in. Omkeren wanneer hij gaar is en voilà je tarte Tatin is klaar.

Je kunt hem als één grote taart maken, die je in stukken snijdt, maar als je kookringen hebt, kun je er ook prachtige één-persoons taartjes van maken.

Ook voor mensen die niet van witlof houden

En het is niet om te pochen: maar zelfs de huisgenoot die normaal gruwelt van witlof, vond dit zó lekker, dat hij zichzelf nog een tweede keer opschepte. Je kunt het als vegetarisch voorgerecht klaarmaken, of als bijgerecht.  Extra lekker wordt het wanneer je er nog wat crème van Balsamico azijn over sprenkelt. Niet in huis? Je kunt 3 el. Balsamico azijn met 2 el. suiker even inkoken tot een stroopje, net zo lekker.


Witlof tarte tatin

witlof tarte tatin

Bijgerecht voor 4 personen

Haal de bladerdeegplakjes uit de diepvries en leg ze naast elkaar, zodat ze snel ontdooien.

Doe de oven vast aan op 200 graden.

Was de witlof, snijd het kontje eraf en snijd ze vervolgens in de lengte door midden. Smelt de boter in een grote koekenpan zodat alle halve stronkjes er mooi in één laag inpassen. Bak de witlof op halfhoog vuur in ongeveer 10 minuten gaar en een beetje bruin. Wentel ze af en toe om. Voeg op het laatst het citroensap toe en en poedersuiker en laat nog even karameliseren.

Als je kookringen gebruikt: doe een vel bakpapier op een glad bakblik en vet 4 kookringen van de binnenkant in. Gebruik je een springvorm? Vet die dan ook in, of bedel hem met een vel bakpapier.

Leg de gare witlof mooi in de vorm of vormpjes. Zorg dat ze allemaal met de zelfde kant boven liggen. Dat staat mooier bij de presentatie. Zorg ook dat de hele bodem is bedekt. Bedek de witlof weer met het bladerdeeg. Steek, als je vormpjes gebruikt, precies de vorm uit door het bladerdeeg op het vormpje te leggen en er met je vingers over de rand heen te drukken.

Laat de taart of taartjes ongeveer 15 – 20 min. bakken. Haal de gare witlof tarte tatin uit de oven, keer om en serveer, met nog wat peper en zout en de crema di aceto Balsamico, of de zelfgemaakte Balsamcio-siroop. Decoreer de witlof tarte tatin eventueel met een vers kruidje.

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.