• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, augustus 7, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bijgerecht

Witlof tarte tatin; Een chique maar makkelijk bijgerecht

door Redactie
in Bijgerecht
0
4
Witlof tarte Tatin

Witlof tarte tatin – Witlof is trendy. De nieuwe smaaktrend is ……. bitter. Ja, wen er maar alvast wat aan. Dat weet men in Frankrijk overigens al een tijdje. Daar krijg je geen geroosterde pastinaken of schorseneren als bijgerecht, nee, gewoon witlof! Maar wél natuurlijk culinair verantwoord klaargemaakt.  En het moet lekker zijn. Bijvoorbeeld als tarte tatin. Dat klinkt misschien heel chic en moeilijk, maar het is een fluitje van een cent.

Witlof in tweeën snijden, in de boter braden, wat poedersuiker erbij en dan met een bladerdeeg-dakje de oven in. Omkeren wanneer hij gaar is en voilà je tarte Tatin is klaar.

Je kunt hem als één grote taart maken, die je in stukken snijdt, maar als je kookringen hebt, kun je er ook prachtige één-persoons taartjes van maken.

Ook voor mensen die niet van witlof houden

En het is niet om te pochen: maar zelfs de huisgenoot die normaal gruwelt van witlof, vond dit zó lekker, dat hij zichzelf nog een tweede keer opschepte. Je kunt het als vegetarisch voorgerecht klaarmaken, of als bijgerecht. Extra lekker wordt het wanneer je er nog wat crème van Balsamico azijn over sprenkelt. Niet in huis? Je kunt 3 el. Balsamico azijn met 2 el. suiker even inkoken tot een stroopje, net zo lekker.

Witlof tarte tatin

Witlof tarte tatin

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 5 à 6 stronken witlof
  • 75 gram boter
  • 4 plakjes roomboter bladerdeeg
  • 1 el. citroensap
  • 2 el. poedersuiker
  • peper en zout
  • crema di aceto Balsamico of Balsamico-azijn en wat suiker

Bereidingswijze van dit recept

Witlof tarte tatin maak je zo:

Haal de bladerdeegplakjes uit de diepvries en leg ze naast elkaar, zodat ze snel ontdooien.

Doe de oven vast aan op 200 graden.

Was de witlof, snijd het kontje eraf en snijd ze vervolgens in de lengte door midden. Smelt de boter in een grote koekenpan zodat alle halve stronkjes er mooi in één laag inpassen. Bak de witlof op halfhoog vuur in ongeveer 10 minuten gaar en een beetje bruin. Wentel ze af en toe om. Voeg op het laatst het citroensap toe en en poedersuiker en laat nog even karameliseren.

Als je kookringen gebruikt: doe een vel bakpapier op een glad bakblik en vet 4 kookringen van de binnenkant in. Gebruik je een springvorm? Vet die dan ook in, of bedel hem met een vel bakpapier.

Leg de gare witlof mooi in de vorm of vormpjes. Zorg dat ze allemaal met de zelfde kant boven liggen. Dat staat mooier bij de presentatie. Zorg ook dat de hele bodem is bedekt. Bedek de witlof weer met het bladerdeeg. Steek, als je vormpjes gebruikt, precies de vorm uit door het bladerdeeg op het vormpje te leggen en er met je vingers over de rand heen te drukken.

Laat de taart of taartjes ongeveer 15 – 20 min. bakken. Haal de gare witlof tarte tatin uit de oven, keer om en serveer, met nog wat peper en zout en de crema di aceto Balsamico, of de zelfgemaakte Balsamcio-siroop. Decoreer de witlof tarte tatin eventueel met een vers kruidje.

Tafel lekker !!

Tags: BladgroentenGroenteGroente - Bladgroenten - WitlofKerst
DeelPin8177Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

bloemkool broccoli salade
Bijgerecht

Bloemkool broccoli salade

bloemkool sweet en spicy
Bijgerecht

Bloemkool sweet en spicy

Sperziebonen als bijgerecht
Bijgerecht

Sperziebonen als bijgerecht; maak het net even spannender

Krieltjes-met-roomboter-en-peterselie
Bijgerecht

Krieltjes met roomboter en peterselie

Aardappelkroketjes zelf maken
Bijgerecht

Aardappelkroketjes zelf maken; Een absolute delicatesse

Sambalboontjes
Bijgerecht

Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!

gegrilde bindsla
Bijgerecht

Gegrilde bindsla met champignons, ui, spek & kaas

Bindsla met tomatensalsa
Bijgerecht

Bindsla met tomatensalsa

Reacties 4

  1. Hendrik van Delsen says:
    1 jaar geleden

    Mag ik er u op wijzen dat witloof een Vlaamse groente is en geen Franse .
    Er zijn tientallen Vlaamse gerechten met witloof.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      1 jaar geleden

      Witlof of witloof is inderdaad heel bekend in Vlaanderen Hendrik. Maar het toekennen van een groente aan een bepaald land is eigenlijk heel raar toch? We suggereren in dit recept niet dat het om een Vlaamse of Franse groente gaat. Een tarte tatin heeft wel een Franse herkomst maar is klassiek een appeltaart op zijn kop.

      Beantwoorden
  2. Judith says:
    2 jaar geleden

    Ik maak al jaren roerbak witlof in de roomboter met poedersuiker eventueel. Scheutje witte wijn , wat zwarte peper uit de molen en balsamico azijn. Dat is heerlijk!

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Heerlijke combi inderdaad Judith

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

kaasplankjes
Specials

Kaasplankjes; meerdere combinaties om zelf te proeven

Verschillende kaasplankjes als dessert of voor bij de borrel. Opbouw, verrijken en presenteren, het komt allemaal voorbij in dit artikel.

Check het recept of lees de info
Rondvis

Rondvis; dit zijn de meest voorkomende soorten + recepten

Eiervinaigrette

Eiervinaigrette; frisse dressing die bij veel past

Vruchtenyoghurt; maar dan wel met echt fruit

Vruchtenyoghurt; maar dan wel met echt fruit

Recept in de picture

bloemkool broccoli salade
Bijgerecht

Bloemkool broccoli salade

Verrukkelijke nazomer salade. Breng variatie in je salades en maak deze stoere bloemkool broccoli salade met kaas en een vleugje knoflook.

Check het recept of lees de info
Risotto met venkel, citroen en geitenkaas

Risotto met venkel, citroen en geitenkaas

Mango chutney zelf maken

Mango chutney zelf maken

Handige kooktips

Emmentaler
Kookschool

Emmentaler; de beroemde Zwitserse gatenkaas

Emmentaler; de beroemde Zwitserse gatenkaas. Deze kaas is onmisbaar in de Zwitserse kaasfondue en op een Zwitsers kaasplankje!

Check het recept of lees de info
Appenzeller

Appenzeller; een bijzondere Zwitserse kaas

Toppings voor ovenschotels

Toppings voor ovenschotels; Dit zijn de lekkerste varianten

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Koude Italiaanse tomaten-pesto soep
  • Joris op Koude Italiaanse tomaten-pesto soep
  • Redactie op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Eline op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Redactie op Spaanse tortilla met chorizo en serranoham
  • jaap op Spaanse tortilla met chorizo en serranoham
  • Connie Derks op Peren-amandelcake met kardemom
  • Marie Curie op Peren-amandelcake met kardemom

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen