Witlof tarte tatin – Witlof is trendy. De nieuwe smaaktrend is ……. bitter. Ja, wen er maar alvast wat aan. Dat weet men in Frankrijk overigens al een tijdje. Daar krijg je geen geroosterde pastinaken of schorseneren als bijgerecht, nee, gewoon witlof! Maar wél natuurlijk culinair verantwoord klaargemaakt. En het moet lekker zijn. Bijvoorbeeld als tarte tatin. Dat klinkt misschien heel chic en moeilijk, maar het is een fluitje van een cent.
Witlof in tweeën snijden, in de boter braden, wat poedersuiker erbij en dan met een bladerdeeg-dakje de oven in. Omkeren wanneer hij gaar is en voilà je tarte Tatin is klaar.
Je kunt hem als één grote taart maken, die je in stukken snijdt, maar als je kookringen hebt, kun je er ook prachtige éénpersoonstaartjes van maken.
Ook voor mensen die niet van witlof houden
En het is niet om te pochen: maar zelfs de huisgenoot die normaal gruwelt van witlof, vond dit zó lekker, dat hij zichzelf nog een tweede keer opschepte. Je kunt het als vegetarisch voorgerecht klaarmaken, of als bijgerecht. Extra lekker wordt het wanneer je er nog wat crème van Balsamico azijn over sprenkelt. Niet in huis? Je kunt 3 eetlepels Balsamico azijn met 2 eetlepels suiker even inkoken tot een stroopje, net zo lekker.
Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!
De lekkerste recepten met verse witlof, aangevuld met tips en weetjes. Je vindt hier salades, soepen, ovenschotels, bijgerechten en meer.
Witlof tarte tatin
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 5 à 6 stronken witlof
- 75 gram boter
- 4 plakjes roomboter bladerdeeg
- 1 el. citroensap
- 2 el. poedersuiker
- peper en zout
- crema di aceto Balsamico of Balsamico-azijn en wat suiker
Bereidingswijze van dit recept
Witlof tarte tatin maak je zo:
Haal de bladerdeegplakjes uit de diepvries en leg ze naast elkaar, zodat ze snel ontdooien.
Doe de oven vast aan op 200 graden.
Was het witlof, snijd het kontje eraf en snijd ze vervolgens in de lengte door midden. Smelt de boter in een grote koekenpan zodat alle halve stronkjes er mooi in één laag inpassen. Bak het witlof op halfhoog vuur in ongeveer 10 minuten gaar en een beetje bruin. Wentel ze af en toe om. Voeg op het laatst het citroensap toe en poedersuiker en laat nog even karameliseren.
Als je kookringen gebruikt: doe een vel bakpapier op een glad bakblik en vet 4 kookringen van de binnenkant in. Gebruik je een springvorm? Vet die dan ook in, of bedel hem met een vel bakpapier.
Leg het gare witlof mooi in de vorm of vormpjes. Zorg dat ze allemaal met dezelfde kant boven liggen. Dat staat mooier bij de presentatie. Zorg ook dat de hele bodem is bedekt. Bedek het witlof weer met het bladerdeeg. Steek, als je vormpjes gebruikt, precies de vorm uit door het bladerdeeg op het vormpje te leggen en er met je vingers over de rand heen te drukken.
Laat de taart of taartjes ongeveer 15 – 20 min. bakken. Haal de gare witlof tarte tatin uit de oven, keer om en serveer, met nog wat peper en zout en de crema di aceto Balsamico, of de zelfgemaakte Balsamcio-siroop. Decoreer de witlof tarte tatin eventueel met een vers kruidje.
Tafel lekker !!
Mag ik er u op wijzen dat witloof een Vlaamse groente is en geen Franse .
Er zijn tientallen Vlaamse gerechten met witloof.
Witlof of witloof is inderdaad heel bekend in Vlaanderen Hendrik. Maar het toekennen van een groente aan een bepaald land is eigenlijk heel raar toch? We suggereren in dit recept niet dat het om een Vlaamse of Franse groente gaat. Een tarte tatin heeft wel een Franse herkomst maar is klassiek een appeltaart op zijn kop.
Ik maak al jaren roerbak witlof in de roomboter met poedersuiker eventueel. Scheutje witte wijn , wat zwarte peper uit de molen en balsamico azijn. Dat is heerlijk!
Heerlijke combi inderdaad Judith