Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Boekweitpannenkoeken; een glutenvrij alternatief

Glutenvrije pannenkoeken maak je eenvoudig met boekweitmeel. Daar zijn mixen voor, maar zout heb je vast al staan. Even langs bij de molenaar dus om zelf beslag te maken.

0 855

Boekweitpannenkoeken; een glutenvrij alternatief – Mijn buurjongetje van nog net geen 3, lust zo graag pannenkoeken. Oogjes die beginnen te glanzen alleen al bij het idee dat hij straks zo’n heerlijke pannenkoek op zijn bordje krijgt, lekker oprollen en met twee handen vasthoudend zo in zijn mond proppen. Hij zit middenin een glutenallergie-onderzoek en mag wel een extra pannenkoekje gebruiken. Maar dan een van boekweitmeel.

Boekweit is namelijk geen graan. Het meel wordt gemaakt van de zaadjes van een wat kruidachtige plant met mooie bloemetjes, waar bijen trouwens ook dol op zijn. De zaadjes lijken wat op beukennootjes, maar zijn kleiner. Daar wordt het boekweitmeel van gemalen. Een glutenvrij meel, dus perfect voor mijn buurjongetje. Ik heb mijn meel direct bij de molenaar gehaald. Ik hoorde dat er een boekweit-pannenkoekmix bij de supermarkt ligt, maar zout kan ik zelf ook toevoegen. En dat eitje en de melk of het water moet er dan toch bij, dus ik ga voor het pure produkt.

En als we dan toch bezig zijn, amandelmelk als melkvervanger en gebakken in kokosolie. Ik moet eerlijk zeggen, dit was voor mij ook een test, zou ik toch een vleug amandel of kokos proeven? Dus samen met dochter, buurvrouw en natuurlijk mijn buurjongetje als testpanel aan tafel. We zijn het er over eens, die kilo boekweit komt echt wel op. Heerlijke pannenkoeken waarbij we tegen mijn buurjongetje na de derde pannenkoek moesten zeggen dat het echt genoeg was omdat er anders een pannenkoekboom in zijn buik zou groeien. Even leek dat idee hem wel wat, maar na de belofte binnenkort weer te bakken liet hij dat idee toch maar lopen.

Boekweitpannenkoeken

Om zelf 10 glutenvrije boekweit pannenkoeken te maken heb je het volgende nodig:

Ingrediënten:

  • 250 gram boekweitmeel
  • 750 ml melk of een melkvervanger zoals amandel- of sojamelk.
  • 1 ei
  • snufje zout
  • kokosolie

Bereiding:

Klop de melk met het ei, voeg zout en meel toe en klop even goed door. Doe een drupje kokosolie in de pan op matig vuur en doe een soeplepel beslag in de pan. Even verdelen en wacht tot de bovenkant gestold is. Omdraaien met een spatel en de andere kant mooi lichtbruin laten worden.

Eet lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer