Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Borstplaat maken

Zelf borstplaat maken is een echte ontdekkingstocht. Slechts 2 ingrediënten, maar je hebt er al je aandacht bij nodig.

3 3.900

Borstplaat maken – Een recept met twee ingrediënten; hoe moeilijk kan dat zijn? In mijn overmoed denk ik al snel dat er weinig uitdaging aan zoiets zal zitten. Maar schijn bedriegt. Gelukkig ben ik opgevoed met borstplaat. Mijn moeder maakt het al zo lang als ik me kan herinneren met Sinterklaas. En dan weet je dat het gefoeter en getier in de keuken betekent dat de timing weer eens niet goed was. Alle recepten waarin je suiker verhit vragen om totale aandacht. Het omslagpunt tussen smelten, karamelliseren en daarna verbranden is nogal abrupt. Van het ene op het andere moment ben je te laat en kun je alles weggooien.

Borstplaat; wie zoet is krijgt lekkers en anders word je er wel zoet van!

Aandacht, aandacht en nog eens aandacht

Nog een keer!

Gelukkig baart oefening kunst. Maar helaas oefenen wij maximaal een keer per jaar op borstplaat. Om jullie de moeite van het leren door mislukkingen te besparen heb ik drie keer borstplaat gemaakt zodat ik mijn ‘perfecte’ recept kan geven. Uit ervaring kan ik dus vertellen dat als je het mengsel te lang kookt het resultaat hard en korrelig wordt. En doe je dat te kort dan stolt de borstplaat slecht en blijft het een kleverige bedoening.

Als je dan toch drie keer aan de slag gaat is het natuurlijk wel zo leuk om drie verschillende soorten te maken en dat kan heel eenvoudig.

Gekke benaming

Borstplaat werd van origine als medicijn gebruikt tegen het hoesten, vandaar het woord borst. Plaat komt van het feit dat je het uitschenkt tot een platte plak.


Roomborstplaat

 • 1 el slagroom
 • 50 gr (basterd)suiker

Deze hoeveelheden kun je eindeloos vergroten, maar hiermee heb je de verhouding juist.

Voor de drie porties die ik maakte gebruikte ik iedere keer 3 el slagroom en 150 suiker.

Variaties

Voor een verschil in kleur en smaak voegde ik aan de basisingrediënten de volgende zaken toe:

Wit: een zakje vanillesuiker

Rood: 3 Napoleon framboos snoepjes, fijngeslagen en opgelost in de room en 5 druppels rode voedingsmiddelen kleurstof

Bruin: 1 el cacoapoeder

Bereiding

Leg een vel bakpapier klaar met daarop je ingevette vormpjes, als je die wilt gebruiken. Als je geen vormpjes wilt, kun je de borstplaat ook in een grote plak uitstorten en na het afkoelen in stukken breken. Zorg dan wel dat het bakpapier op schaal met opstaande randen ligt.

Verhit de slagroom met de suiker in hoge pan onder voortdurend roeren op halfhoog vuur. Zodra het mengsel aan de randen begint te bruisen draai je het vuur laag. Vanaf dit moment roer je nog 7 minuten door. Haal de pan van het vuur en roer nog even tot het ergste bruisen over is. Schenk dan onmiddellijk de substantie in de vormpjes of op de plaat. Wees voorzichtig want verhitte suiker brandt ontzettend in op de huid. Dus helemaal laten afkoelen voordat je je waagt aan deze Sinttraktatie.

Tenslotte

Nu komt het moeilijkste, want eerlijk zullen we alles delen; marsepein en suikergoed!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 Reacties
 1. Anne-Brecht zegt

  Geen idee hoe ik het uit moet leggen, maar mijn liefde voor koken is ongelofelijk groot! Gerechten bereiden en garneren en decoreren en alle theorie die er bij komt kijken interesseert me enorm! Ik vind het fantastisch!! Bakken is ook leuk en interresant om mee te experimenteren! Leuk recept dit!!!

 2. Charlotte zegt

  Dat was lekker, super recept! Veel dank, kook- en eetplezier!

 3. keukenprinses zegt

  Erg lekker recept van de roomborstplaat! De eerste keer heb ik de mix in een kom gedaan bij de fondant, hierdoor koelde hij heel snel af en werd te stijf om goed te kunnen gieten. De tweede keer in het nog warme pannetje de fondant erbij gedaan en goed geroerd, dit ging stukken beter!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer