• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, februari 5, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten

Broeivet salade met rookvlees en ei

door Redactie
in Recepten, Salade
0
0
Broeivet salade met rookvlees en ei

Broeivet salade met rookvlees en ei – Broeivet is een tamelijk onbekende groente. Het is het jonge plantje van de veldsla. Veldsla heeft namelijk drie verschillende stadia die o.a. bestaan uit de jonge plant, broeivet, vervolgens de vorm veldsla en als de plant nog wat doorgroeit, waardoor het langwerpige blaadjes krijgt, wordt het ezelsoren genoemd. Broeivet zelf ziet eruit als een miniversie van veldsla. De blaadjes bestaan uit kleine lepeltjes die in trosjes aan elkaar zitten bij de wortel. De wortel eet je echter niet op.

De naam veldsla doet vermoeden dat broeivet, veldsla en ezelsoren daadwerkelijk bij de sla-familie horen, maar deze planten behoren tot de familie van de valeriaan. Het schijnt zelfs dat het plantje kalmerend kan werken, al is dit nooit wetenschappelijk bewezen.

Uiteraard willen jullie weten hoe het smaakt! In vergelijken met veldsla is broeivet lichter (letterlijk en figuurlijk). Het smaakt dus echt lichter. Het heeft wel een lichte nootachtige smaak maar blijft toch mooi neutraal waardoor het met heel veel andere smaakjes kan worden gecombineerd.

Broeivet is in het voorjaar goed verkrijgbaar bij de betere groentewinkels. Vraag je groenteboer dus gerust naar deze frisse groente. Doordat broeivet een heel hoog gehalte aan vitamine C heeft is deze korter houdbaar dan haar grote zus de veldsla. Namelijk maar 1 a 2 dagen. Als je deze groente koopt, is het verstandig om hem dezelfde dag nog te verwerken in een lekker gerecht. Ga voorzichtig om met broeivet, het is namelijk een teer plantje dat snel kneust. Kneuzen wil zeggen dat de plant donkere scheurtjes en plekjes krijgt die heel snel slap en slijmerig worden. Was de broeivet daarom bijvoorbeeld in een schaal water en niet onder stromend water.

Broeivet is uitermate geschikt voor een rauwe verwerking. Dit heeft alles te maken met het hoge vitamine gehalte en de teerheid van de groente. Daarom hieronder een lekkere salade waarin broeivet helemaal de ster van de show is!

kroppen sla
Specials

Sla; de lekkerste slasoorten aan een krop

Aan de slag met kroppen sla. Niet met zakken of bakken sla. Gewoon ouderwetse kroppen sla. Ontdek de smakelijke soorten inclusief recepten.

Check het recept of lees de info

Broeivet salade met rookvlees en ei

Voor 2 personen

  • 2 eieren
  • 80 gram broeivet
  • 10 plakjes rookvlees
  • 2 el crème fraîche
  • 1,5 tl mosterd
  • 2 el zonnebloemolie
  • 1 el balsamicoazijn (bv. dadel/vijg)
  • zout en peper

Kook als eerste de eieren. Dit doe je door de eieren in koud water op te zetten. Als de eieren koken zet je de eierwerker op ongeveer 7 minuten. Dan heb je een  mooi hard gekookt eitje, het midden van het ei is dan net wel, net niet gestold.  Giet ze af en spoel ze koud onder koud stromend water. Als ze afgekoeld zijn kun je ze gaan pellen. In dit gerecht is er gekozen om het ei in speelse stukjes te snijden voor een rustieke uitstraling.

Was ondertussen voorzichtig in een kom de broeivet en dep ze voorzichtig droog in een theedoek of met keukenpapier. Haal eventuele worteltjes met een mesje van de bosjes broeivet af en gooi deze weg.

Maak de mosterd-crème door 2 el crème fraîche te mengen met 1 tl mosterd. Breng het vervolgens op smaak met zout en peper. Ik ervoor gekozen om Himalaya zout te gebruiken. Himalaya zout heeft een milde zilte smaak die verfijnder smaakt dan onze gewone keukenzout.

Maak vervolgens de dressing om de broeivet mee aan te maken. Doe 2 el zonnebloemolie in een kommetje en voeg hier 1 el balsamicoazijn aan toe. Gebruik voor dressings altijd een goede balsamicoazijn, goedkope balsamico kan namelijk een wat wrange dressing creëren. Voor dit recept is bijvoorbeeld een balsamico gebruikt met dadel en vijg. Dit geeft mooie zoete tonen aan je broeivet die ook goed samen gaan met het rookvlees. Voeg hier vervolgens 0,5 tl mosterd aan toe om alles te binden en breng dit ook op smaak met zout en peper.

Je kunt nu je salade gaan samenstellen. Meng 1 el dressing samen met het broeivet en meng dit voorzichtig door elkaar. Dit noem je het aanmaken van je sla. Leg de broeivet op een bordje. Maak van het rookvlees leuke dotjes en verdeel ze over het broeivet. Vervolgens kun je het ei erover verdelen. Als laatste kun je d.m.v. een sausflesje (te koop bij kookwinkels) je mosterd-crème er mooi overheen garneren.

Zo heb je een prachtig voorgerecht helemaal perfect voor bijvoorbeeld het voorjaar of Pasen!

 

Tags: Groente
DeelPin12Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Ham-kaasrolletjes
Hapjes

Ham-kaasrolletjes; gemaakt met bladerdeeg

chocolademousse taart
Taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Geroosterde knoflook
Recepten

Geroosterde knoflook

Geroosterde knolgroenten
Bijgerecht

Geroosterde knolgroenten; vitamientjes in de winter

Kaassoep met geroosterde knoflook
Soep

Kaassoep met geroosterde knoflook

Gekarameliseerde ananas met ijs
Nagerecht

Gekarameliseerde ananas met ijs

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas
Stamppot

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas

eieren met mayonaise
Voorgerecht

Eieren met mayonaise (oeuf mayonaise)

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Knolgroenten
Specials

Knolgroenten; van aardpeer tot zoete aardappel

Vaak zijn het niet de mooiste groenten om te zien, maar knolgroenten hebben vaak een geweldige smaak. Een goede reden om ze vaker te eten!

Check het recept of lees de info
tortilla van aardappel

Tortilla; een klassieker uit Spanje

citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

Recept in de picture

Ham-kaasrolletjes
Hapjes

Ham-kaasrolletjes; gemaakt met bladerdeeg

Iets lekkers voor bij de borrel? Of in de lunchtrommel? Je maakt in een handomdraai deze ham-kaasrolletjes van bladerdeeg.

Check het recept of lees de info
chocolademousse taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Geroosterde knoflook

Geroosterde knoflook

Handige kooktips

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

Een spiegelei of liever doorbakken? Met deze tips maak jij heerlijke gebakken eieren helemaal naar jou smaak.

Check het recept of lees de info
mayonaise

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Mireille Meems op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Redactie op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Kjeld losekoot op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Cecile Geurts-Huijbers op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos Melief op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • E.Kuiper op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen