Broeivet salade met rookvlees en ei – Broeivet is een tamelijk onbekende groente. Het is het jonge plantje van de veldsla. Veldsla heeft namelijk drie verschillende stadia die o.a. bestaan uit de jonge plant, broeivet, vervolgens de vorm veldsla en als de plant nog wat doorgroeit, waardoor het langwerpige blaadjes krijgt, wordt het ezelsoren genoemd. Broeivet zelf ziet eruit als een miniversie van veldsla. De blaadjes bestaan uit kleine lepeltjes die in trosjes aan elkaar zitten bij de wortel. De wortel eet je echter niet op.
De naam veldsla doet vermoeden dat broeivet, veldsla en ezelsoren daadwerkelijk bij de sla-familie horen, maar deze planten behoren tot de familie van de valeriaan. Het schijnt zelfs dat het plantje kalmerend kan werken, al is dit nooit wetenschappelijk bewezen.
Uiteraard willen jullie weten hoe het smaakt! In vergelijken met veldsla is broeivet lichter (letterlijk en figuurlijk). Het smaakt dus echt lichter. Het heeft wel een lichte nootachtige smaak maar blijft toch mooi neutraal waardoor het met heel veel andere smaakjes kan worden gecombineerd.
Broeivet is in het voorjaar goed verkrijgbaar bij de betere groentewinkels. Vraag je groenteboer dus gerust naar deze frisse groente. Doordat broeivet een heel hoog gehalte aan vitamine C heeft is deze korter houdbaar dan haar grote zus de veldsla. Namelijk maar 1 a 2 dagen. Als je deze groente koopt, is het verstandig om hem dezelfde dag nog te verwerken in een lekker gerecht. Ga voorzichtig om met broeivet, het is namelijk een teer plantje dat snel kneust. Kneuzen wil zeggen dat de plant donkere scheurtjes en plekjes krijgt die heel snel slap en slijmerig worden. Was de broeivet daarom bijvoorbeeld in een schaal water en niet onder stromend water.
Broeivet is uitermate geschikt voor een rauwe verwerking. Dit heeft alles te maken met het hoge vitamine gehalte en de teerheid van de groente. Daarom hieronder een lekkere salade waarin broeivet helemaal de ster van de show is!
Broeivet salade met rookvlees en ei
Voor 2 personen
- 2 eieren
- 80 gram broeivet
- 10 plakjes rookvlees
- 2 el crème fraîche
- 1,5 tl mosterd
- 2 el zonnebloemolie
- 1 el balsamicoazijn (bv. dadel/vijg)
- zout en peper
Kook als eerste de eieren. Dit doe je door de eieren in koud water op te zetten. Als de eieren koken zet je de eierwerker op ongeveer 7 minuten. Dan heb je een mooi hard gekookt eitje, het midden van het ei is dan net wel, net niet gestold. Giet ze af en spoel ze koud onder koud stromend water. Als ze afgekoeld zijn kun je ze gaan pellen. In dit gerecht is er gekozen om het ei in speelse stukjes te snijden voor een rustieke uitstraling.
Was ondertussen voorzichtig in een kom de broeivet en dep ze voorzichtig droog in een theedoek of met keukenpapier. Haal eventuele worteltjes met een mesje van de bosjes broeivet af en gooi deze weg.
Maak de mosterd-crème door 2 el crème fraîche te mengen met 1 tl mosterd. Breng het vervolgens op smaak met zout en peper. Ik ervoor gekozen om Himalaya zout te gebruiken. Himalaya zout heeft een milde zilte smaak die verfijnder smaakt dan onze gewone keukenzout.
Maak vervolgens de dressing om de broeivet mee aan te maken. Doe 2 el zonnebloemolie in een kommetje en voeg hier 1 el balsamicoazijn aan toe. Gebruik voor dressings altijd een goede balsamicoazijn, goedkope balsamico kan namelijk een wat wrange dressing creëren. Voor dit recept is bijvoorbeeld een balsamico gebruikt met dadel en vijg. Dit geeft mooie zoete tonen aan je broeivet die ook goed samen gaan met het rookvlees. Voeg hier vervolgens 0,5 tl mosterd aan toe om alles te binden en breng dit ook op smaak met zout en peper.
Je kunt nu je salade gaan samenstellen. Meng 1 el dressing samen met het broeivet en meng dit voorzichtig door elkaar. Dit noem je het aanmaken van je sla. Leg de broeivet op een bordje. Maak van het rookvlees leuke dotjes en verdeel ze over het broeivet. Vervolgens kun je het ei erover verdelen. Als laatste kun je d.m.v. een sausflesje (te koop bij kookwinkels) je mosterd-crème er mooi overheen garneren.
Zo heb je een prachtig voorgerecht helemaal perfect voor bijvoorbeeld het voorjaar of Pasen!
Sla; de lekkerste slasoorten aan een krop
Aan de slag met kroppen sla. Niet met zakken of bakken sla. Gewoon ouderwetse kroppen sla. Ontdek de smakelijke soorten inclusief recepten.