• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 17 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Sla; de lekkerste slasoorten aan een krop

Redactie door Redactie
in Specials
2
kroppen sla

De lekkerste slasoorten aan een krop – Sla is populair, maar de manier waarop er sla gegeten wordt, verandert enorm. De kroppen sla worden massaal ingeruild voor melanges en schotels. Sla schud je tegenwoordig uit een zakje. Wat er precies in dat zakje zit? Daar heb je vaak geen idee van. Toch is er iets te zeggen voor het kiezen van kroppen sla. Daarmee stel je zelf je melanges samen, maar je hebt ook hele slabladeren in de koelkast liggen voor de garnering van jouw homemade gerechten.

Lollo Rosso & Lollo Bionda; de kleurrijkste kroppen sla

Wie eenmaal die prachtige kropjes sla in huis heeft wil in de toekomst geen slamelanges of slaschotels meer. Het krullende rode en groene blad is echt een verrijking voor een beetje hobbykok. Even wat sla op een sandwich, garnering bij je aardappelsalade, de kropjes helpen altijd om jouw zelfgemaakte gerechten nog mooier en lekkerder te maken. Daarnaast zijn die twee soorten samen ook heel geschikt om een gemengde salade te maken.

Zo gebruik je Lollo Rosso & Lollo Bionda

Salade van lollo rosso en lollo bionda
Salade

Salade van lollo rosso en lollo bionda

Door de restjes uit de koelkast op te werken in een basic salade van lollo rosso en lollo bionda tover...

Kleurrijke salade met lollo rosso en lollo bionda
Salade

Kleurrijke salade met lollo rosso en lollo bionda

Een supereenvoudige en kleurrijke salade waarin lollo rosso en lollo bionda gecombineerd zijn. Dit zet je graag als bijgerecht op...

Kroppen sla moet je gewoon altijd in de koelkast hebben. Dat stimuleert om meer groenten te eten!

Kroppen sla op voorraad? Hoe dan?

Kroppen sla horen tot de kwetsbare groenten. Lekker makkelijk dus om te zeggen dat je ze op voorraad zou moeten hebben, maar hoe dan? Hoe bewaar je die kroppen sla het beste? Je vindt hier een aantal tips over zowel het bewaren als het wassen van de kroppen sla.

Handige tips bij het gebruik van kroppen sla

sla wassen
Kookschool

Sla wassen doe je zo

Kroppen sla, bladsla, sla uit de moestuin. Je moet het wassen voor gebruik. Sla wassen doet ieder op zijn eigen...

sla bewaren - kroppen sla - los slablad
Kookschool

Sla bewaren; tips & trucs voor kroppen en losse bladsla

Het gebruik van verse kroppen sla of vers slablad vergt de nodige aandacht. Sla bewaren is vaak lastig. Hier vind...

Kropsla of botersla

Het is zo jammer dat de kroppen sla steeds minder verkocht worden. Een krop kropsla (ook wel botersla genoemd) is een feest op je aanrecht. Vaak komt die sla uit kassen (deze sla is ook zachter van smaak), maar in hartje zomer heb je kans op kroppen sla van de volle grond en dat zijn nog altijd de lekkerste. Wat je met zo’n krop sla moet? Onderstaand een aantal lekkere tips.

Kropsla
Specials

Kropsla; ook bekend als botersla

Zeg eens eerlijk, hoe vaak koop jij een krop gewone kropsla of botersla? Je weet wel, zo'n mooie, verse, lichtgroene krop sla. Doe jij dat?

Groene salade met appel en avocado
Salade

Groene salade met appel en avocado

Serveer eens vaker een groene salade. De groene salade met appel en avocado is heerlijk fris, zo gemaakt en kan altijd.

Groene salade met vinaigrette van balsamico en vijgen
Salade

Groene salade met vinaigrette van balsamico en vijgen

De lekkerste salades maak je zelf. Groene salade met vinaigrette van balsamico en vijgen is een topper die je steeds weer opnieuw zal maken.

Vorige Volgende

IJsbergsla, Rucola, Eikenbladsla; knapperig of krachtig

De gangbaarste slasoorten zijn ijsbergsla en rucola. De ijsbergsla vanwege zijn knapperige blad en de rucola vanwege de pittige, nootachtige smaak. Beide soorten zijn erg geschikt als vulling voor sandwiches en belegde broodjes. Je kunt ze ook heel goed gebruiken voor cocktails. Denk aan de bekende garnalencocktail. Rucola doet het erg goed bij een broodje kaas. Rucola, raketsla of zwaardherik wordt als los blad in een bosje verkocht. Hierdoor verwelkt het snel. Door ze kort in ijskoud water te leggen worden de blaadjes echter weer knapperig. Eikenbladsla is aan de buitenzijde vaak roodbruin en aan de binnenzijde groen gekleurd. De bladeren lijken op die van een Amerikaanse eik, waaraan de eikenbladsla zijn naam te danken heeft. De smaak is nootachtig. De blaadjes van de eikenbladsla zijn erg kwetsbaar en kneuzen en verleppen snel.

ijsbergsla
ijsbergsla
Eikenbladsla
eikenbladsla
rucola
rucola

Heerlijke recepten met rucola
Specials

Heerlijke recepten met rucola

Rucola is meer dan alleen sla, diverse recepten met rucola bewijzen dat sla je gerecht net dat beetje extra geeft.

Wrap met kip en mango
Hoofdgerecht

Wrap met kip en mango

IJsbergsla met tomaatjes en mozzarella
Salade

IJsbergsla met tomaatjes en mozzarella

IJsbergsla met verse tuinkruiden
Salade

IJsbergsla met verse tuinkruiden

gemengde salade tropisch
Salade

Gemengde salade met een tropisch tintje

IJsbergsla met blauwe kaasdressing
Salade

IJsbergsla salade

IJsbergsalade met aardbeien en geitenkaas
Salade

IJsbergsalade met aardbeien en geitenkaas

Vorige Volgende

Kennismaken met de wat minder bekende kroppen sla

Bindsla, Romeinse/Romaanse sla / Stoofsla

De sla is er van prachtig groen naar gespikkeld tot zelfs donkerrood. Het is een erg populaire sla voor in de moestuin, in de winkel zie je ze minder vaak. De sla wordt tot 40 cm groot en wordt enkele weken voor de oogst aan de top dichtgebonden om een malsere sla te verkrijgen met lichtere bladeren in het midden. De kroppen sla hebben vrij dikke nerven en knapperige dunne bladeren.

bindsla
Bindsla

Leer ook de kleine familie van de bindsla kennen…

Little Gem, Mini Romana, Sugar Cos, Sucrine

Het kleine zusje van de bindsla is de little gem. Ook die sla heeft verschillende benamingen. De vrij vaste en stevige kroppen sla zijn lekker lang houdbaar en dus ideaal om in huis te hebben. Ze zijn wat zoeter van smaak dan de genoemde bindsla. De kleinere variant is zoet van smaak en knapperig van structuur. Ze heeft dunnere nerven en dikkere bladeren dan de bindsla.

Recepten met bindsla of little gem

gegrilde bindsla
Bijgerecht

Gegrilde bindsla met champignons, ui, spek & kaas

Bindsla met tomatensalsa
Salade

Bindsla met tomatensalsa

Caesar salade
Salade

Caesar salade

Veldsla

Veldsla wordt ook wel broeivet of Amsterdams vet genoemd. De kleine ronde blaadjes hebben een wat vettig mondgevoel en een zachte smaak. Er is ook een grove veldsla onder de naam Ezelsoren, maar die is nauwelijks verkrijgbaar. Veldsla past wat meer bij de herfst- en wintermaanden en wij combineren ze liever met hartige dan met zoete ingrediënten.

veldsla
Veldsla
geitenkaas salade met veldsla
Salade

Geitenkaas salade met veldsla en druiven

Veldsla met champignons
Salade

Veldsla met champignons; verrassend anders

Doornikse salade
Salade

Salade Tournaisienne

Vorige Volgende

Radicchio

Als we het over radicchio hebben kan er sprake zijn van enige twijfel. Hoort die bij de kroppen sla of bij de slasoorten? Radicchio is namelijk familie van witlof en wordt ook wel roodlof genoemd. Je zou hem dus ook tot de groep bladgroenten kunnen rekenen. En naast genoemde slasoorten kunnen bladgroenten in alle gevallen ook gebruikt worden voor het maken van een salade. De radicchio wordt vaker ingezet als sla dan als groente en daarom vind je de rode kropjes sla ook op deze pagina.

Radicchio recepten voor salade

Salade met roodlof en blauwe kaas
Salade

Salade met roodlof en blauwe kaas

Salade met roodlof en blauwe kaas. Een kleurrijke en knapperige salade met roodlof (het zusje van witlof), blauwe kaas en...

Salade van radicchio
Salade

Salade van radicchio, peer en gorgonzola

Een salade kan altijd. Een salade van radicchio is echter niet zo alledaags. De bitterheid van de sla wordt gecompenseerd...

Bladgroenten

Bladgroenten; soorten & recepten

Bladgroenten, die zijn gezond, en ook vooral erg lekker. Daarnaast zijn ze erg veelzijdig. Eet ze warm, eet ze rauw, alles kan. Leef je uit!

Tags: GroenteZomer
DeelPin8VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

graskaas
Specials

Graskaas; heerlijk zachte en romige kaas in de zomer

zacht fruit
Specials

Zacht fruit; de lekkerste recepten voor een feestelijke zomer

Spitskool
Specials

Spitskool; recepten met een zachte zomerkool van eigen bodem

Recepten met nieuwe aardappelen
Specials

Recepten met nieuwe aardappelen; ze zijn net uit de grond en dat proef je!

asperges met vis
Specials

Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie

Reacties 2

  1. Riet Van Gompel says:
    2 jaar geleden

    Heel lekkere recepten.
    Zeker aan te raden.
    Ik ben er blij mee.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Fijn om te horen Riet, dan gaan we gewoon nog even door met nieuwe recepten posten 😉

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Groenten

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)
  • Jam met minder suiker, maar met lekker veel vers fruit (in 10 minuten)
  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief