Sla is populair, maar de manier waarop we sla eten verandert enorm. We hebben de kroppen sla massaal ingeruild voor melanges en schotels. Sla schudden we tegenwoordig uit een zakje. Wat er precies in dat zakje zit? Daar hebben we vaak geen idee van. Wij kiezen echter nog altijd graag voor de kroppen sla. Daarmee stel je zelf je melanges samen, maar je hebt ook hele slabladeren in de koelkast liggen voor de garnering van jouw homemade gerechten.
Lollo Rosso & Lollo Bionda; De kleurrijkste kroppen sla
Wie eenmaal deze prachtige kropjes sla in huis heeft wil in de toekomst geen slamelanges of slaschotels meer. Het krullende rode- en groene blad is echt een verrijking voor een beetje hobbykok. Even wat sla op een sandwich, garnering bij je aardappelsalade, deze kropjes helpen altijd om jouw eigengemaakte gerechten nog mooier en lekkerder te maken. Daarnaast zijn deze twee soorten samen ook heel geschikt om een gemengde salade te maken.
Zo gebruik je Lollo Rosso & Lollo Bionda
Salade van lollo rosso en lollo bionda
Door je restjes uit de koelkast op te werken in een basic salade van lollo rosso en lollo bionda tover...
Kleurrijke salade met lollo rosso en lollo bionda
Een kleurrijke salade waarin lollo rosso en lollo bionda gecombineerd zijn. Zeg nou zelf, deze twee sla soorten horen toch...
Kroppen sla moet je gewoon altijd in de koelkast hebben. Dat stimuleert om meer groenten te eten.
Voorraad? Hoe dan?
Kroppen sla behoren tot de kwetsbare groenten. Lekker makkelijk dus om te zeggen dat je ze op voorraad zou moeten hebben, maar hoe dan? Hoe bewaar je die kroppen sla het beste? We hebben wat tips voor je op een rij gezet over zowel het bewaren als het wassen van de kroppen sla.
Handige tips bij het gebruik van kroppen sla
Sla bewaren; Tips & Trucs voor kroppen en losse bladsla
Het gebruik van verse kroppen sla of vers slablad vergt de nodige aandacht. Sla bewaren is vaak lastig. Lekker Tafelen...
Sla wassen doe je zo
Kroppen sla, bladsla, sla uit de moestuin. Je moet het even wassen voor je het gebruikt. Sla wassen doet ieder...
Kropsla of botersla
Het is zo jammer dat de kroppen sla steeds minder verkocht worden. Een krop kropsla ( ook wel botersla genoemd ) is een feest op je aanrecht. Vaak komt deze sla uit kassen ( deze sla is ook zachter van smaak ) maar in hartje zomer heb je kans op kroppen sla van de volle grond en dat zijn nog altijd de lekkerste. Wat je met zo’n krop sla moet? Onderstaand een aantal lekkere tips.
Recepten & Ideeën met Kropsla / Botersla
Salade met botersla en mozzarella
Een zomerse, frisse en makkelijke salade met botersla en mozzarella. Heerlijk als bijgerecht bij het avondeten of om te serveren...
Kropsalade met citroen en mosterd
De 'ouderwetse botersla' mag van ons weer terug op het menu. Kropsalade met citroen en mosterd maak je snel, eenvoudig...
Botersla: Die moet je plukken!
Botersla: Die moet je plukken! Botersla, ook wel kropsla, is weer terug van weggeweest! En welke lekkere dingen maak je...
Kropsla en krulsla; Worden het vergeten groenten?
Kropsla en krulsla, je moet er tegenwoordig naar zoeken. Massaal zijn we overgestapt op de zakjes slamelange van de supermarkt....
IJsbergsla, Rucola, Eikenbladsla; Knapperig of krachtig
De meest gangbare slasoorten zijn ijsbergsla en rucola. De ijsbergsla vanwege zijn knapperige blad en de rucola vanwege de pittige-, nootachtige smaak. Beide soorten zijn erg geschikt als vulling voor sandwiches en belegde broodjes. Je kunt ze ook heel goed gebruiken voor cocktails. Denk aan de bekende garnalencocktail. Rucola doet het erg goed bij een broodje kaas. Rucola, raketsla of zwaardherik wordt als los blad in een bosje verkocht. Hierdoor verwelkt het snel. Door ze kort in ijskoud water te leggen worden de blaadjes echter weer knapperig. Eikenbladsla is aan de buitenzijde vaak roodbruin- en aan de binnenzijde groen gekleurd. De bladeren lijken op die van een Amerikaanse eik, waaraan de eikenbladsla zijn naam te danken heeft. De smaak is nootachtig. De blaadjes van de eikenbladsla zijn erg kwetsbaar en kneuzen en verleppen snel.
Ontdek ook...
Kennismaken met de wat minder bekende kroppen sla
Bindsla, Romeinse/Romaanse sla / Stoof-sla
De sla is er van prachtig groen naar gespikkeld tot zelfs donkerrood. Het is een erg populaire sla voor in de moestuin, in de winkel zien we deze minder vaak. De sla wordt tot 40 cm groot en wordt enkele weken voor de oogst aan de top dichtgebonden om een malsere sla te verkrijgen met lichtere bladeren in het midden. De kroppen sla hebben vrij dikke nerven en knapperige dunne bladeren.

Leer ook de kleine familie van de bindsla kennen…
Little Gem, Mini Romana, Sugar Cos, Sucrine
Het kleine zusje van de bindsla is de little gem. Ook deze sla heeft verschillende benamingen. De vrij vaste en stevige kroppen sla zijn lekker lang houdbaar en dus ideaal om in huis te hebben. Ze zijn wat zoeter van smaak dan de bovengenoemde bindsla. Deze kleinere versie is zoet van smaak en knapperig van structuur. Ze heeft dunnere nerven en dikkere bladeren dan de bindsla.
Recepten met bindsla of little gem
Veldsla
Veldsla wordt ook wel broeivet of Amsterdams vet genoemd. de kleine ronde blaadjes hebben een wat vettig mondgevoel en een zachte smaak. Er is ook een grove veldsla onder de naam Ezelsoren, maar die is nauwelijks verkrijgbaar. Veldsla past wat meer bij de herfst- en wintermaanden en wij combineren deze liever met hartige dan met zoete ingrediënten.

Recepten met veldsla
Radicchio
Als we het over radicchio hebben kan er sprake zijn van enige twijfel. Hoort deze bij de kroppen sla of bij de slasoorten? Radicchio is namelijk familie van de witlof en wordt ook wel roodlof genoemd. Je zou deze dus ook tot de groep bladgroenten kunnen rekenen. En naast bovengenoemde slasoorten kunnen bladgroenten in alle gevallen ook gebruikt worden voor het maken van een salade. De radicchio wordt vaker ingezet als sla dan als groente en daarom nemen we deze rode kropjes sla ook mee op deze pagina.
Radicchio recepten voor salade
Salade met roodlof en blauwe kaas
Salade met roodlof en blauwe kaas. Een kleurrijke en knapperige salade met roodlof het zusje van de witlof, blauwe kaas...
Salade van radicchio, peer en gorgonzola
Een salade kan altijd. Een salade van radicchio is echter niet zo alledaags. De bitterheid van de sla wordt gecompenseerd...