De lekkerste slasoorten aan een krop – Sla is populair, maar de manier waarop er sla gegeten wordt, verandert enorm. De kroppen sla worden massaal ingeruild voor melanges en schotels. Sla schud je tegenwoordig uit een zakje. Wat er precies in dat zakje zit? Daar heb je vaak geen idee van. Toch is er iets te zeggen voor het kiezen van kroppen sla. Daarmee stel je zelf je melanges samen, maar je hebt ook hele slabladeren in de koelkast liggen voor de garnering van jouw homemade gerechten.
Lollo Rosso & Lollo Bionda; de kleurrijkste kroppen sla
Wie eenmaal die prachtige kropjes sla in huis heeft wil in de toekomst geen slamelanges of slaschotels meer. Het krullende rode en groene blad is echt een verrijking voor een beetje hobbykok. Even wat sla op een sandwich, garnering bij je aardappelsalade, de kropjes helpen altijd om jouw zelfgemaakte gerechten nog mooier en lekkerder te maken. Daarnaast zijn die twee soorten samen ook heel geschikt om een gemengde salade te maken.
Zo gebruik je Lollo Rosso & Lollo Bionda
Kleurrijke salade met lollo rosso en lollo bionda
Een supereenvoudige en kleurrijke salade waarin lollo rosso en lollo bionda gecombineerd zijn. Dit zet je graag als bijgerecht op...
Salade van lollo rosso en lollo bionda
Door de restjes uit de koelkast op te werken in een basic salade van lollo rosso en lollo bionda tover...
Kroppen sla moet je gewoon altijd in de koelkast hebben. Dat stimuleert om meer groenten te eten!
Kroppen sla op voorraad? Hoe dan?
Kroppen sla horen tot de kwetsbare groenten. Lekker makkelijk dus om te zeggen dat je ze op voorraad zou moeten hebben, maar hoe dan? Hoe bewaar je die kroppen sla het beste? Je vindt hier een aantal tips over zowel het bewaren als het wassen van de kroppen sla.
Handige tips bij het gebruik van kroppen sla
Sla bewaren; tips & trucs voor kroppen en losse bladsla
Het gebruik van verse kroppen sla of vers slablad vergt de nodige aandacht. Sla bewaren is vaak lastig. Hier vind...
Sla wassen doe je zo
Kroppen sla, bladsla, sla uit de moestuin. Je moet het wassen voor gebruik. Sla wassen doet ieder op zijn eigen...
Kropsla of botersla
Het is zo jammer dat de kroppen sla steeds minder verkocht worden. Een krop kropsla (ook wel botersla genoemd) is een feest op je aanrecht. Vaak komt die sla uit kassen (deze sla is ook zachter van smaak), maar in hartje zomer heb je kans op kroppen sla van de volle grond en dat zijn nog altijd de lekkerste. Wat je met zo’n krop sla moet? Onderstaand een aantal lekkere tips.
Kropsla; ook bekend als botersla
Zeg eens eerlijk, hoe vaak koop jij een krop gewone kropsla of botersla? Je weet wel, zo'n mooie, verse, lichtgroene krop sla. Doe jij dat?
Groene salade met appel en avocado
Serveer eens vaker een groene salade. De groene salade met appel en avocado is heerlijk fris, zo gemaakt en kan altijd.
Groene salade met vinaigrette van balsamico en vijgen
De lekkerste salades maak je zelf. Groene salade met vinaigrette van balsamico en vijgen is een topper die je steeds weer opnieuw zal maken.
IJsbergsla, Rucola, Eikenbladsla; knapperig of krachtig
De gangbaarste slasoorten zijn ijsbergsla en rucola. De ijsbergsla vanwege zijn knapperige blad en de rucola vanwege de pittige, nootachtige smaak. Beide soorten zijn erg geschikt als vulling voor sandwiches en belegde broodjes. Je kunt ze ook heel goed gebruiken voor cocktails. Denk aan de bekende garnalencocktail. Rucola doet het erg goed bij een broodje kaas. Rucola, raketsla of zwaardherik wordt als los blad in een bosje verkocht. Hierdoor verwelkt het snel. Door ze kort in ijskoud water te leggen worden de blaadjes echter weer knapperig. Eikenbladsla is aan de buitenzijde vaak roodbruin en aan de binnenzijde groen gekleurd. De bladeren lijken op die van een Amerikaanse eik, waaraan de eikenbladsla zijn naam te danken heeft. De smaak is nootachtig. De blaadjes van de eikenbladsla zijn erg kwetsbaar en kneuzen en verleppen snel.
Heerlijke recepten met rucola
Rucola is meer dan alleen sla, diverse recepten met rucola bewijzen dat sla je gerecht net dat beetje extra geeft.
Kennismaken met de wat minder bekende kroppen sla
Bindsla, Romeinse/Romaanse sla / Stoofsla
De sla is er van prachtig groen naar gespikkeld tot zelfs donkerrood. Het is een erg populaire sla voor in de moestuin, in de winkel zie je ze minder vaak. De sla wordt tot 40 cm groot en wordt enkele weken voor de oogst aan de top dichtgebonden om een malsere sla te verkrijgen met lichtere bladeren in het midden. De kroppen sla hebben vrij dikke nerven en knapperige dunne bladeren.
Leer ook de kleine familie van de bindsla kennen…
Little Gem, Mini Romana, Sugar Cos, Sucrine
Het kleine zusje van de bindsla is de little gem. Ook die sla heeft verschillende benamingen. De vrij vaste en stevige kroppen sla zijn lekker lang houdbaar en dus ideaal om in huis te hebben. Ze zijn wat zoeter van smaak dan de genoemde bindsla. De kleinere variant is zoet van smaak en knapperig van structuur. Ze heeft dunnere nerven en dikkere bladeren dan de bindsla.
Recepten met bindsla of little gem
Veldsla
Veldsla wordt ook wel broeivet of Amsterdams vet genoemd. De kleine ronde blaadjes hebben een wat vettig mondgevoel en een zachte smaak. Er is ook een grove veldsla onder de naam Ezelsoren, maar die is nauwelijks verkrijgbaar. Veldsla past wat meer bij de herfst- en wintermaanden en wij combineren ze liever met hartige dan met zoete ingrediënten.
Radicchio
Als we het over radicchio hebben kan er sprake zijn van enige twijfel. Hoort die bij de kroppen sla of bij de slasoorten? Radicchio is namelijk familie van witlof en wordt ook wel roodlof genoemd. Je zou hem dus ook tot de groep bladgroenten kunnen rekenen. En naast genoemde slasoorten kunnen bladgroenten in alle gevallen ook gebruikt worden voor het maken van een salade. De radicchio wordt vaker ingezet als sla dan als groente en daarom vind je de rode kropjes sla ook op deze pagina.
Radicchio recepten voor salade
Salade van radicchio, peer en gorgonzola
Een salade kan altijd. Een salade van radicchio is echter niet zo alledaags. De bitterheid van de sla wordt gecompenseerd...
Salade met roodlof en blauwe kaas
Salade met roodlof en blauwe kaas. Een kleurrijke en knapperige salade met roodlof (het zusje van witlof), blauwe kaas en...
Bladgroenten; soorten & recepten
Bladgroenten, die zijn gezond, en ook vooral erg lekker. Daarnaast zijn ze erg veelzijdig. Eet ze warm, eet ze rauw, alles kan. Leef je uit!
Heel lekkere recepten.
Zeker aan te raden.
Ik ben er blij mee.
Fijn om te horen Riet, dan gaan we gewoon nog even door met nieuwe recepten posten 😉