• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zaterdag, maart 6, 2021
Plugin Install : Cart Icon need WooCommerce plugin to be installed.
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Sla; De lekkerste slasoorten aan een krop

door Redactie
in Specials
0
0
kroppen sla

Sla is populair, maar de manier waarop we sla eten verandert enorm. We hebben de kroppen sla massaal ingeruild voor melanges en schotels. Sla schudden we tegenwoordig uit een zakje. Wat er precies in dat zakje zit? Daar hebben we vaak geen idee van. Wij kiezen echter nog altijd graag voor de kroppen sla. Daarmee stel je zelf je melanges samen, maar je hebt ook hele slabladeren in de koelkast liggen voor de garnering van jouw homemade gerechten.

Lollo Rosso & Lollo Bionda; De kleurrijkste kroppen sla

Wie eenmaal deze prachtige kropjes sla in huis heeft wil in de toekomst geen slamelanges of slaschotels meer. Het krullende rode- en groene blad is echt een verrijking voor een beetje hobbykok. Even wat sla op een sandwich, garnering bij je aardappelsalade, deze kropjes helpen altijd om jouw eigengemaakte gerechten nog mooier en lekkerder te maken. Daarnaast zijn deze twee soorten samen ook heel geschikt om een gemengde salade te maken.

Zo gebruik je Lollo Rosso & Lollo Bionda

Salade van lollo rosso en lollo bionda
Salade

Salade van lollo rosso en lollo bionda

Door je restjes uit de koelkast op te werken in een basic salade van lollo rosso en lollo bionda tover...

Kleurrijke salade met lollo rosso en lollo bionda
Salade

Kleurrijke salade met lollo rosso en lollo bionda

Een kleurrijke salade waarin lollo rosso en lollo bionda gecombineerd zijn. Zeg nou zelf, deze twee sla soorten horen toch...

Kroppen sla moet je gewoon altijd in de koelkast hebben. Dat stimuleert om meer groenten te eten.

Voorraad? Hoe dan?

Kroppen sla behoren tot de kwetsbare groenten. Lekker makkelijk dus om te zeggen dat je ze op voorraad zou moeten hebben, maar hoe dan? Hoe bewaar je die kroppen sla het beste? We hebben wat tips voor je op een rij gezet over zowel het bewaren als het wassen van de kroppen sla.

Handige tips bij het gebruik van kroppen sla

sla bewaren - kroppen sla - los slablad
Kookschool

Sla bewaren; Tips & Trucs voor kroppen en losse bladsla

Het gebruik van verse kroppen sla of vers slablad vergt de nodige aandacht. Sla bewaren is vaak lastig. Lekker Tafelen...

sla wassen
Kookschool

Sla wassen doe je zo

Kroppen sla, bladsla, sla uit de moestuin. Je moet het even wassen voor je het gebruikt. Sla wassen doet ieder...

Kropsla of botersla

Het is zo jammer dat de kroppen sla steeds minder verkocht worden. Een krop kropsla ( ook wel botersla genoemd ) is een feest op je aanrecht. Vaak komt deze sla uit kassen ( deze sla is ook zachter van smaak ) maar in hartje zomer heb je kans op kroppen sla van de volle grond en dat zijn nog altijd de lekkerste. Wat je met zo’n krop sla moet? Onderstaand een aantal lekkere tips.

Recepten & Ideeën met Kropsla / Botersla

Salade met botersla en mozzarella
Salade

Salade met botersla en mozzarella

Een zomerse, frisse en makkelijke salade met botersla en mozzarella. Heerlijk als bijgerecht bij het avondeten of om te serveren...

Kropsalade met citroen en mosterd
Salade

Kropsalade met citroen en mosterd

De 'ouderwetse botersla' mag van ons weer terug op het menu. Kropsalade met citroen en mosterd maak je snel, eenvoudig...

Botersla
Specials

Botersla: Die moet je plukken!

Botersla: Die moet je plukken! Botersla, ook wel kropsla, is weer terug van weggeweest! En welke lekkere dingen maak je...

Kropsla en krulsla; Worden het vergeten groenten?
Specials

Kropsla en krulsla; Worden het vergeten groenten?

Kropsla en krulsla, je moet er tegenwoordig naar zoeken. Massaal zijn we overgestapt op de zakjes slamelange van de supermarkt....

IJsbergsla, Rucola, Eikenbladsla; Knapperig of krachtig

De meest gangbare slasoorten zijn ijsbergsla en rucola. De ijsbergsla vanwege zijn knapperige blad en de rucola vanwege de pittige-, nootachtige smaak. Beide soorten zijn erg geschikt als vulling voor sandwiches en belegde broodjes. Je kunt ze ook heel goed gebruiken voor cocktails. Denk aan de bekende garnalencocktail. Rucola doet het erg goed bij een broodje kaas. Rucola, raketsla of zwaardherik wordt als los blad in een bosje verkocht. Hierdoor verwelkt het snel. Door ze kort in ijskoud water te leggen worden de blaadjes echter weer knapperig. Eikenbladsla is aan de buitenzijde vaak roodbruin- en aan de binnenzijde groen gekleurd. De bladeren lijken op die van een Amerikaanse eik, waaraan de eikenbladsla zijn naam te danken heeft. De smaak is nootachtig. De blaadjes van de eikenbladsla zijn erg kwetsbaar en kneuzen en verleppen snel.

ijsbergsla
ijsbergsla
Eikenbladsla
eikenbladsla
rucola
rucola

Ontdek ook...

rucola stamppot
Stamppot

Zomerse rucola stamppot; want we eten niet alleen maar sla

Eikenbladsla salade
Salade

Eikenbladsla salade met gerookte kip en meer

aardbei-asperge-salade
Salade

Seizoenssalade: Aardbeien, Asperges, Rucola

Kennismaken met de wat minder bekende kroppen sla

Bindsla, Romeinse/Romaanse sla / Stoof-sla

De sla is er van prachtig groen naar gespikkeld tot zelfs donkerrood. Het is een erg populaire sla voor in de moestuin, in de winkel zien we deze minder vaak. De sla wordt tot 40 cm groot en wordt enkele weken voor de oogst aan de top dichtgebonden om een malsere sla te verkrijgen met lichtere bladeren in het midden. De kroppen sla hebben vrij dikke nerven en knapperige dunne bladeren.

bindsla
bindsla

Leer ook de kleine familie van de bindsla kennen…

Little Gem, Mini Romana, Sugar Cos, Sucrine

Het kleine zusje van de bindsla is de little gem. Ook deze sla heeft verschillende benamingen. De vrij vaste en stevige kroppen sla zijn lekker lang houdbaar en dus ideaal om in huis te hebben. Ze zijn wat zoeter van smaak dan de bovengenoemde bindsla. Deze kleinere versie is zoet van smaak en knapperig van structuur. Ze heeft dunnere nerven en dikkere bladeren dan de bindsla.

Recepten met bindsla of little gem

gegrilde bindsla
Bijgerecht

Gegrilde bindsla met champignons, ui, spek & kaas

Bindsla met tomatensalsa
Bijgerecht

Bindsla met tomatensalsa

Caesar salade
Salade

Caesar salade

Veldsla

Veldsla wordt ook wel broeivet of Amsterdams vet genoemd. de kleine ronde blaadjes hebben een wat vettig mondgevoel en een zachte smaak. Er is ook een grove veldsla onder de naam Ezelsoren, maar die is nauwelijks verkrijgbaar. Veldsla past wat meer bij de herfst- en wintermaanden en wij combineren deze liever met hartige dan met zoete ingrediënten.

veldsla
veldsla

Recepten met veldsla

geitenkaas salade met veldsla
Salade

Geitenkaas salade met veldsla en druiven

soep van veldsla met hamcrumble
Recepten

Soep van veldsla met hamcrumble

Broeivet salade met rookvlees en ei
Recepten

Broeivet salade met rookvlees en ei

Radicchio

Als we het over radicchio hebben kan er sprake zijn van enige twijfel. Hoort deze bij de kroppen sla of bij de slasoorten? Radicchio is namelijk familie van de witlof en wordt ook wel roodlof genoemd. Je zou deze dus ook tot de groep bladgroenten kunnen rekenen. En naast bovengenoemde slasoorten kunnen bladgroenten in alle gevallen ook gebruikt worden voor het maken van een salade. De radicchio wordt vaker ingezet als sla dan als groente en daarom nemen we deze rode kropjes sla ook mee op deze pagina.

Radicchio recepten voor salade

Salade met roodlof en blauwe kaas
Salade

Salade met roodlof en blauwe kaas

Salade met roodlof en blauwe kaas. Een kleurrijke en knapperige salade met roodlof het zusje van de witlof, blauwe kaas...

Salade van radicchio
Salade

Salade van radicchio, peer en gorgonzola

Een salade kan altijd. Een salade van radicchio is echter niet zo alledaags. De bitterheid van de sla wordt gecompenseerd...

Tags: Groente
DeelPin2Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Een ode aan groenten van Alice Zaslavsky
Kookboeken

Een ode aan groenten van Alice Zaslavsky

pastinaak
Specials

Pastinaak, inmiddels geen vergeten groente meer!

Aardpeer
Specials

Aardpeer; niet heel mooi, wel erg lekker

stamppot boerenkool
Stamppot

Stamppot boerenkool; Het basisrecept!

Prei recepten
Specials

Prei recepten; Omdat je gewoon meer kan met prei

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Mango
Specials

Mango; exotisch fruit waar je geen genoeg van krijgt

Mango is fruit waar echt je nooit genoeg van krijgt. Ontdek hier de allerhandigste tips en lekkerste recepten met dit...

Lees verder
Pastinaaksoep

Pastinaaksoep; Drie heerlijke recepten

pastinaak

Pastinaak, inmiddels geen vergeten groente meer!

Nieuwe recepten

gyros zelf maken 5665
Vleesgerechten

Gyros zelf maken doe je zo

Gyros zelf maken van schouderkarbonade. Hoe leuk is dat? Geef de Gyros lekker je eigen smaken mee. Natuurlijk helpen we...

Lees verder
tzatziki

Tzatziki; Zo maak je gegarandeerd de lekkerste

bloemkool curry

Bloemkool curry met champignons en lente-ui

Handige kooktips

gyroskruiden
Kookschool

Gyroskruiden

Het voordeel van het zelf maken van specerijen mengsels is dat je er je eigen smaak aan mee kunt geven....

Lees verder
Pitabroodjes of Shoarmabroodjes 5671

Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf

Ravioli maken benodigheden

Ravioli maken

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Appel citroen plaatcake; Frisse lekkernij met appels
  • Connie op Vinaigrette ( Dressing op basis van olie )
  • Wim Steinbusch op Vinaigrette ( Dressing op basis van olie )
  • Iris op Nasi Goreng; authentiek recept
  • Linda op Appel citroen plaatcake; Frisse lekkernij met appels
  • Saskia op Koffiedik kijken met de DIY Mushroom farm kit
  • Johan Souman op Bloemkool ovenschotel met kip en kerrie
  • Redactie op Vlaaibodem; Zo maak je deze zelf ( met foto instructies )

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen