Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder

Deze champignons à la grecque (champignons op z’n Grieks) neemt een uurtje van je tijd in beslag en de smaak kun je niet vergelijken met de potjes uit de winkels.

Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder – De rekken in de grootwarenhuizen puilen uit met potjes van allerlei broodbeleg. Eigenlijk zijn ze best allemaal zelf te bereiden. Dus waarom niet doen. Deze champignons à la grecque (champignons op z’n Grieks) neemt een uurtje van je tijd in beslag en de smaak kun je niet vergelijken met de potjes uit de winkels. Misschien is de eerste reactie, dat dit niets is om op je boterham te doen. In België is dit echter heel normaal, in Nederland zal je het waarschijnlijk eerder serveren bij vlees of vis.

Wisten jullie dat champignons à la grecque helemaal niet Grieks is zoals de naam laat vermoeden. Champignons worden wel veel in de Griekse keuken gebruikt maar dan vooral gefrituurd en gebakken en zeker niet in tomatensaus. Waarom het dan zo heet? Waarschijnlijk heeft het met de ingrediënten te maken, die veelvuldig in de Griekse keuken gebruikt worden.

Champignons à la grecque

 

Wat hebben we nodig voor dit vegetarisch broodbeleg:

  • 250 g champignons
  • 2 uien in ringen gesneden
  • 5 el olijfolie
  • 100 ml witte wijn
  • 10 korianderzaadjes
  • 1 laurierblad
  • 1 tl gedroogde tijm
  • sap van halve citroen
  • 300 ml zelfbereide tomato fritto

Voor de saus, de tomato fritto

  • 500 g zeer rijpe tomaten
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl suiker
  • 1 sjalot fijn gesnipperd
  • 1 knoflookteentje fijn gesneden
  • zout en peper

 

Champignons a la grecque (2) Champignons a la grecque tomato fritto

Begin met het maken van de saus, de tomato fritto. Stoof de ui aan in de olijfolie. Voeg er de gehakte tomaten, het knoflookteentje en de suiker aan toe. Laat op een zacht vuurtje pruttelen totdat alles zacht is. Kruid af met peper en zout. Zeef het tomatenmengsel om de velletjes en de tomaten pitjes te verwijderen.

Nu kunnen we beginnen aan de eigenlijke bereiding.  Plet de korianderzaadjes in de vijzel. Borstel de champignons en snij ze in plakjes. Verwarm de olijfolie en stoof de uien zacht. Voeg de korianderzaadjes toe en stoof 5 minuten verder zodat de aroma’s vrijkomen. Voeg het citroensap toe en stoof nog een minuutje of twee verder. Blus af met de witte wijn en laat inkoken.Voeg de champignons, de laurier en tijm toe. Doe de tomato fritto bij de champignons en laat gedurende een 15 minuten op een zacht vuurtje pruttelen. Kruid af met peper en zout.
Laat afkoelen. Serveer in een glazen bokaal. Dit heerlijk beleg kan je zeker nog een weekje afgesloten bewaren in de koelkast.

Tafel lekker

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant
  1. Chris zegt

    Ik heb er nog peterselie op het laatste aan toegevoegd…

    1. Lekker Tafelen zegt

      Leuk dat je het deelt Chris. Een beetje peterselie doet het altijd goed bij paddenstoelen.

  2. Nicole Ver zegt

    Dit gaat het worden dit weekend, het lijkt me heel erg lekker !

    1. Lekker Tafelen zegt

      Leuk Nicole, we zijn erg benieuwd of het gesmaakt heeft

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

X