Recepten met champignons om heerlijk te genieten van verse paddenstoelen – De champignons mogen echt niet ontbreken op je wekelijkse boodschappenlijstje. Of je nu naar de markt of naar de supermarkt gaat, champignons zijn echt overal verkrijgbaar. De kwaliteit van deze bekende witte paddenstoelen varieert nogal. Let er dus wel goed op wat je koopt. Verse, helderwitte champignons in het bekende blauwe plastic bakje. Op de markt kun je ze vaak los aanschaffen in zowel grote als kleine maten. Pak ook deze week één of meerdere bakjes mee, want we gaan lekker aan de slag met champignons.
Recepten met champignons
Voorgerechten
Tussen de vele recepten met champignons zijn er ook een aantal geschikt als voorgerecht. Probeer eens de Champignons à la greque op een stukje brood of de champignontartaar in een glaasje.
Simpel? Bak paddenstoelen naar keuze met knoflook en peterselie en serveer ze op geroosterd brood. Beetje zwarte peper erover en je eet heerlijk!
Veldsla met champignons; verrassend anders
Een lekkere salade voor bij bijvoorbeeld een pastaschotel? Denk eens aan veldsla met gebakken champignons, lekker hartig door de spekjes!
Gevulde champignons (Basis + 4 varianten)
Het recept voor gevulde champignons en vier varianten. Je kunt deze gevulde champignons als hapje maar ook als voorgerecht serveren.
Warm knoflookbrood met brie en gebakken champignons
Het is wat machtig als een voorgerecht, maar met een verse salade maak je van dit warm knoflookbrood een makkelijke maaltijd.
Champignontartaar met spekjes en balsamico
Verwen jezelf en je gasten eens met deze champignontartaar als voorgerecht. Een heerlijk herfst recept met spannende smaken.
Tip: Spoel je champignons (of andere paddenstoelen) niet af onder de kraan, maar borstel ze met een champignonborsteltje. Zo voorkom je dat de paddenstoelen het water absorberen wat ten koste gaat van de smaak.
Ontdek ook eens andere paddenstoelen of lees hoe champignons geteeld worden
Champignons, de seizoenen en de teler
De champignon, een mooi puur Nederlands product, dat zonder rare bestrijdingsmiddelen of een lijstje enge E-nummers in een paar weken in de schappen ligt. Hoe natuurlijk wil je het hebben!
Paddenstoelenwijzer. Van champignon en cantharellen tot morieljes.
Het is onmogelijk alle eetbare paddenstoelen zo even op een rij te zetten. Toch geven we in deze paddenstoelenwijzer een overzicht van de meest gangbare paddenstoelen.
Leuk weetje: Er zit ongeveer een week of 4 tussen het moment dat het champignonbroed wordt gemengd met de voedingsbodem en de champignon die in het bakje zit.
Recepten met champignons
Omelet met champignons en spinazie
Groenten bij het ontbijt? Maak een omelet met champignons en spinazie. Een makkelijk en snel recept. Ideaal om restjes groenten te verwerken.
Roerei met champignons
Heerlijke bruin gebakken champignons met romige stukjes ei. Roerei met champignons is gezond genieten bij ontbijt, lunch en diner.
Sauzen met champignons
Hoofdgerechten
Een heerlijke quiche, een ovenschotel of een stoofpot. Zomaar een paar voorbeelden waar champignons prima bij van pas komen. Hieronder een serie recepten met champignons die je zowel doordeweeks als in het weekend op tafel kunt zetten.
Pasta met blauwe kaas, champignons en spekjes
Ook met echt verse ingrediënten kun je prima een snelle pasta maaltijd serveren. Deze pasta met blauwe kaas en champignons bewijst dat.
Champignonpizza of Pizza Funghi – Echt vers!
Nodig gerust wat vrienden uit om pizza te komen eten. Met deze champignonpizza of pizza funghi kun je écht aankomen. Compleet basisrecept!
Pastasaus met lekker veel verse champignons
Een vleesloze maaltijd op tafel zetten? Maak deze pastasaus met lekker veel verse champignons en serveer er een verse salade bij.
Quiche met paddenstoelen; Zet de seizoenen op tafel!
Zet de seizoenen op tafel! Een quiche met paddenstoelen is een hoogtepunt voor de herfst. Ook lekker voor een high tea of picknick.
3 keer vlees met champignons
Biefstuk met gebakken champignons en ui
Makkelijk en snel iets goeds op tafel zetten? Serveer biefstuk met gebakken champignons en ui. Serveer met een snee goed brood en een salade.
Kalfsgehaktballetjes met champignons in roomsaus
Serveer kalfsgehaktballetjes met champignons in roomsaus met gnocchi, pasta of aardappels en verse groenten of een salade.
Kipfilet met champignons
Kipfilet met champignons en Provençaalse kruiden, een gerecht dat prima past bij een zomerse avond. Simpel, snel en toch vol smaak.
3 keer vis met champignons
Visragout met appel en veel verse groenten
Niet de klassieke op basis van een roux maar een visragout op basis van Japanse miso bouillon. Deze ragout van vis zet je met trots op tafel.
Paddenstoelen risotto met kokkels
Zet de herfst op tafel met deze paddenstoelen risotto met kokkels. In dit recept tref je prachtige smaken en mooie lokale ingrediënten.
Kabeljauw met een stamppot van kastanjechampignons en witlof
Eet je graag van het seizoen? Dan kunnen we je deze kabeljauw met een stamppot van kastanjechampignons en witlof zeker aanraden.
Recepten met champignons
Soep
Champignonsoep of paddenstoelensoep, maar ook soepen waar je paddenstoelen aan toevoegt. En heb je al eens een cappuccino van champignonsoep geserveerd? Ontdek ook deze recepten met champignons voor de maaltijd, maar ook voor de lunch of brunch.
Champignonsoep; romig en pittig tegelijk
Hoe je heel eenvoudig een verrukkelijke champignonsoep maakt. Deze champignonsoep is voedzaam, romig en pittige tegelijk.
Cappuccino van champignonsoep
Een laagje schuim bovenop soep is heerlijk romig en geeft de soep een luxe uitstraling. Een cappuccino van champignonsoep is feest op tafel.
Recepten met champignons
Hapjes
Ben je ook klaar met de blokjes kaas, de schijfjes worst, de chips en de borrelnootjes? Champignons kunnen prima op de borreltafel. Laat deze voorbeelden je inspireren!
Knoflook-champignons ( Heerlijk op de borrelplank )
Vier feest met deze knoflook-champignons. Heerlijk als bijgerecht bij de warme maaltijd, maar ook op de borrelplank of als voorgerecht.
Gemarineerde champignons; De kracht van eenvoud bij de borrel
Gemarineerde champignons zijn supersimpel te maken, maar geven net even dat verrassende effect op jouw hapjesplateau of borreltafel.
Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder
Champignons à la grecque ( champignons op z'n Grieks ) Oftwel gestoofde champignons in homemade tomato frito. Lekker op brood of bij vlees/vis
Pasta gevuld met spinazie, champignons en brie (Tapas)
Pasta gevuld met spinazie, champignons en brie serveer je als tapas. Een mooie combinatie, en eenvoudig te maken. Trakteer je gasten!
Tafel lekker !!
Ik was mijn champignons altijd met een beetje water, alhoewel ik lees dat dit absoluut niet mag.
Ik heb nl ergens gelezen dat ze op mest gekweekt worden, dan zou je dit toch eerst moeten verwijderen voordat je ze eet?
Ben benieuwd naar jullie antwoord.
Lieve groet Cecile
Champignons zijn net sponsjes Cecile. Als je ze wast met water zuigen ze water op dat ze tijdens de bereiding weer loslaten. De champignon wordt geteeld op doorgroeide compost en dek-aarde. Dit is natuurlijk niet schadelijk, anders werden ze zo ook niet verkocht. Het is beter om ze “grondig” te reinigen met een champignon- of paddenstoelenborsteltje. Heb je dit niet dan kan dat ook met een stukje keukenrol. Het is vooral de dek-aarde die op een champignon aanwezig is en dit kun je er over het algemeen zo afvegen.
Hallo,
Ik wilde naar de hoofdgerechten en de soeprecepten kijken om wat uit te zoeken dat ik nog niet kende of eigenlijk nooit eet. Maar er staat….hieronder volgen er heel veel excerpten met champignons of paddestoelen….maar helaas, er staat helemaal niets!!! Heel erg jammer en een afknapper voor uw geweldige blog met zulke fijne recepten.. Tot nu dan. Geen recepten.
En dat was bij de kooldraad ook een tegenvaller….het ging over kooldraad, knolraap en koolrabi, maar er staan 4 recepten en die gaan alleen maar over koolraap! En de rest dan? Wat mij betreft nog een afknapper!
Ik vind het erg jammer dat na de andere recepten dit zo achteloos neergepend is dat de recepten “vergeten” zijn!
Ondanks deze afknappers wens ik u een fijne Vrijdag en een fantastisch weekend en natuurlijk veel kookplezier.
Excuses voor de taalfouten. Spellingscontrole veranderd blijkbaar mijn woorden.! Het moet natuurlijk….recepten en verderop…koolraap…zijn. Nogmaals mijn excuses.
Beste Marja, helemaal bovenaan de website staat het hoofdmenu. Daar kun je op recepten klikken om bij alle recepten te komen.
Heb het recept van Turks brood ontvangen, un grand merci.
Ga proberen om er iets van te bakken.
Groetjes,
Jacqui Frankrijk.
Bonsoir,
Al 23 jaar woon ik in Frankrijk en ondanks de prima Franse keuken en het fantastische Franse woonklimaat, kijk ik elke avond, met groot plezier, naar Binnenstebuiten, mijn favoriete programma.
Vanavond zag ik de pizza, met een half Turks brood als bodem.
Hier kan ik zo’n brood niet kopen, misschien in de grote stad.
Is er een recept te vinden, zodat ik het zelf kan bakken.
Sukses verder met Uw programma,
Groetjes uit Cardaillac,
Jacqui Jansen.
Wat leuk Jacqui…. Wij hebben zelf dit recept niet op de website staan. Een collega heeft dit wel… Kijk eens op https://chickslovefood.com/recept/turks-brood-zelf-maken/