Recepten met champignons om heerlijk te genieten van verse paddenstoelen – De champignons mogen echt niet ontbreken op je wekelijkse boodschappenlijstje. Of je nu naar de markt of naar de supermarkt gaat, champignons zijn echt overal verkrijgbaar. De kwaliteit van die bekende witte paddenstoelen varieert nogal. Let er dus wel goed op wat je koopt. Verse, helderwitte champignons in het bekende blauwe plastic bakje. Op de markt kun je ze vaak los aanschaffen in zowel grote als kleine maten. Pak ook dit keer als je boodschappen gaat doen een of meerdere bakjes mee, want je gaat lekker aan de slag met champignons.
Recepten met champignons
Voorgerechten
Tussen de vele recepten met champignons zijn er ook een aantal geschikt als voorgerecht. Probeer eens de Champignons à la grecque op een stukje brood of de champignontartaar in een glaasje.
Simpel? Bak paddenstoelen naar keuze met knoflook en peterselie en serveer ze op geroosterd brood. Beetje zwarte peper erover en je eet heerlijk!
Champignontartaar met spekjes en balsamico
Zet iets bijzonders op tafel met champignontartaar. Dit makkelijke recept met spekjes en balsamico is perfect voor een feestelijk diner.
Gevulde champignons (basis + 4 varianten)
Het recept voor gevulde champignons en vier varianten. Je kunt deze gevulde champignons als hapje maar ook als voorgerecht serveren.
Warm knoflookbrood met brie en gebakken champignons
Het is wat machtig als een voorgerecht, maar met een verse salade maak je van dit warm knoflookbrood een makkelijke maaltijd.
Veldsla met champignons; verrassend anders
Een lekkere salade voor bij bijvoorbeeld een pastaschotel? Denk eens aan veldsla met gebakken champignons, lekker hartig door de spekjes!
Tip: Spoel je champignons (of andere paddenstoelen) niet af onder de kraan, maar borstel ze met een champignonborsteltje. Zo voorkom je dat de paddenstoelen het water absorberen wat ten koste gaat van de smaak.
Ontdek ook eens andere paddenstoelen of lees hoe champignons geteeld worden
Champignons, de seizoenen en de teler
De champignon, een mooi puur Nederlands product, dat zonder rare bestrijdingsmiddelen of een lijstje enge E-nummers in een paar weken in de schappen ligt. Hoe natuurlijk wil je het hebben!
Paddenstoelenwijzer. Van champignon en cantharellen tot morieljes.
Het is onmogelijk alle eetbare paddenstoelen zo even op een rij te zetten. Toch geven we in deze paddenstoelenwijzer een overzicht van de meest gangbare paddenstoelen.
Leuk weetje: Er zit ongeveer een week of 4 tussen het moment dat het champignonbroed wordt gemengd met de voedingsbodem en de champignon die in het bakje zit.
Recepten met champignons
Makkelijke lunchrecepten met champignons en eieren
Voor deze lunchrecepten met champignons en eieren heb je niet veel nodig om lekker te eten. Lekkere recepten voor omelet, frittata en roerei!
Sauzen met champignons
Champignonsaus; de lekkerste recepten
Vind jij champignonsaus ook zo lekker? De lekkerste maak je zelf. Hier vind je tips en recepten om heerlijk mee te variëren!
Hoofdgerechten
Een heerlijke quiche, een ovenschotel of een stoofpot. Zomaar een paar voorbeelden waar champignons prima bij van pas komen. Hieronder een serie recepten met champignons die je zowel doordeweeks als in het weekend op tafel kunt zetten.
Kiprisotto met kastanjechampignons
Lekker Italiaans comfortfood, daar houdt iedereen wel van. Ga jij vanavond voor heerlijk hartige kiprisotto met kastanjechampignons?
Tortellini met champignons, pesto en rucola
Een lekkere snelle en toch gezonde maaltijd met tortellini, champignons, pesto en rucola. Een pastagerecht boordevol smaken en texturen.
Pasta met blauwe kaas, champignons en spekjes
Ook met echt verse ingrediënten kun je prima een snelle pasta maaltijd serveren. Deze pasta met blauwe kaas en champignons bewijst dat.
Champignonpizza of Pizza Funghi – Echt vers!
Nodig gerust wat vrienden uit om pizza te komen eten. Met deze champignonpizza of pizza funghi kun je écht aankomen. Compleet basisrecept!
4 keer vlees met champignons
Kalfsgehaktballetjes met champignons in roomsaus
Serveer kalfsgehaktballetjes met champignons in roomsaus met gnocchi, pasta of aardappels en verse groenten of een salade.
Biefstuk met gebakken champignons en ui
Makkelijk en snel iets goeds op tafel zetten? Serveer biefstuk met gebakken champignons en ui. Heerlijk met een lekker brood en een salade.
Kipfilet met champignons
Kipfilet met champignons en Provençaalse kruiden, een gerecht dat prima past bij een zomerse avond. Simpel, snel en toch vol smaak.
Biefstuk met champignonroomsaus
Vers en zelfgemaakt is echt niet ingewikkeld. Serveer eens biefstuk met champignonroomsaus. Maar dan wel helemaal zelf maken natuurlijk.
3 keer vis met champignons
Recepten met champignons
Soep
Champignonsoep of paddenstoelensoep, maar ook soepen waar je paddenstoelen aan toevoegt. En heb je al eens een cappuccino van champignonsoep geserveerd? Ontdek ook de recepten voor soep met champignons voor de maaltijd, maar ook voor de lunch of brunch.
Cappuccino van champignonsoep
Een laagje schuim bovenop soep is heerlijk romig en geeft de soep een luxe uitstraling. Een cappuccino van champignonsoep is feest op tafel.
Champignonsoep; romig en pittig tegelijk
Hoe je heel eenvoudig een verrukkelijke champignonsoep maakt. Deze champignonsoep is voedzaam, romig en pittige tegelijk.
Recepten met champignons
Hapjes
Ben je ook klaar met de blokjes kaas, de schijfjes worst, de chips en de borrelnootjes? Champignons kunnen prima op de borreltafel. Laat onderstaande voorbeelden je inspireren!
Gevulde champignons met gehakt
Gevulde champignons met gehakt; lekker bij de maaltijd en lekker als borrelhapje, deze gevulde champignons met gehakt. Proberen dus!
Knoflook-champignons ( Heerlijk op de borrelplank )
Vier feest met deze knoflook-champignons. Heerlijk als bijgerecht bij de warme maaltijd, maar ook op de borrelplank of als voorgerecht.
Champignons à la Grecque
Champignons à la Grecque (champignons op zijn Grieks) Ofwel gestoofde champignons in homemade tomato frito. Lekker op brood of bij vlees/vis
Gemarineerde champignons; de kracht van eenvoud bij de borrel
Gemarineerde champignons zijn supersimpel te maken, maar geven net even dat verrassende effect op jouw hapjesplateau of borreltafel.
Tafel lekker !!
Paddenstoelen; lekker en veelzijdig!
In de natuur kondigen ze het begin van de herfst aan, maar we eten vooral de jaarrond gekweekte soorten. Wat weet jij over paddenstoelen?
Ik was mijn champignons altijd met een beetje water, alhoewel ik lees dat dit absoluut niet mag.
Ik heb nl ergens gelezen dat ze op mest gekweekt worden, dan zou je dit toch eerst moeten verwijderen voordat je ze eet?
Ben benieuwd naar jullie antwoord.
Lieve groet Cecile
Champignons zijn net sponsjes Cecile. Als je ze wast met water zuigen ze water op dat ze tijdens de bereiding weer loslaten. De champignon wordt geteeld op doorgroeide compost en dek-aarde. Dit is natuurlijk niet schadelijk, anders werden ze zo ook niet verkocht. Het is beter om ze “grondig” te reinigen met een champignon- of paddenstoelenborsteltje. Heb je dit niet dan kan dat ook met een stukje keukenrol. Het is vooral de dek-aarde die op een champignon aanwezig is en dit kun je er over het algemeen zo afvegen.
Hallo,
Ik wilde naar de hoofdgerechten en de soeprecepten kijken om wat uit te zoeken dat ik nog niet kende of eigenlijk nooit eet. Maar er staat….hieronder volgen er heel veel excerpten met champignons of paddestoelen….maar helaas, er staat helemaal niets!!! Heel erg jammer en een afknapper voor uw geweldige blog met zulke fijne recepten.. Tot nu dan. Geen recepten.
En dat was bij de kooldraad ook een tegenvaller….het ging over kooldraad, knolraap en koolrabi, maar er staan 4 recepten en die gaan alleen maar over koolraap! En de rest dan? Wat mij betreft nog een afknapper!
Ik vind het erg jammer dat na de andere recepten dit zo achteloos neergepend is dat de recepten “vergeten” zijn!
Ondanks deze afknappers wens ik u een fijne Vrijdag en een fantastisch weekend en natuurlijk veel kookplezier.
Excuses voor de taalfouten. Spellingscontrole veranderd blijkbaar mijn woorden.! Het moet natuurlijk….recepten en verderop…koolraap…zijn. Nogmaals mijn excuses.
Beste Marja, helemaal bovenaan de website staat het hoofdmenu. Daar kun je op recepten klikken om bij alle recepten te komen.
Heb het recept van Turks brood ontvangen, un grand merci.
Ga proberen om er iets van te bakken.
Groetjes,
Jacqui Frankrijk.
Bonsoir,
Al 23 jaar woon ik in Frankrijk en ondanks de prima Franse keuken en het fantastische Franse woonklimaat, kijk ik elke avond, met groot plezier, naar Binnenstebuiten, mijn favoriete programma.
Vanavond zag ik de pizza, met een half Turks brood als bodem.
Hier kan ik zo’n brood niet kopen, misschien in de grote stad.
Is er een recept te vinden, zodat ik het zelf kan bakken.
Sukses verder met Uw programma,
Groetjes uit Cardaillac,
Jacqui Jansen.
Wat leuk Jacqui…. Wij hebben zelf dit recept niet op de website staan. Een collega heeft dit wel… Kijk eens op https://chickslovefood.com/recept/turks-brood-zelf-maken/