Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Chipotle mayonaise

2 3.635

Deze heerlijke, pittige mayonaise maakt ieder gerecht meteen Mexicaans! Of je het nou op een sandwich smeert of bij patat, kip of vis serveert….

Chipotle in adobosausIk heb standaard een voorraad in huis van de blikjes chipotle in adobosaus, want de typische smaak van dit product komt in meer dan één van de door mij gemaakte recepten terug. Chipotle is de naam voor een gerookte jalapeñopeper. Jalapeñopepers hebben een dikke schil/huid en laten zich lastig drogen. Een manier om ze goed te kunnen drogen is door ze te roken en daarom hebben ze zo’n aparte smaak, een rooksmaak die hen onderscheid van alle andere (gedroogde)pepers. Chipotle in adobosaus is een product dat eveneens veelvuldig voorkomt in de Mexicaanse receptuur.

Een must have voor mensen die graag Mexicaanse recepten maken!!

Als je het geluk hebt in de buurt van een Mexicaanse winkel of delicatessenzaak te wonen, kan je zo’n blikje misschien gewoon kopen. Zo niet, dan moet je het bestellen via webwinkels. Helaas zijn de blikjes niet altijd op voorraad bij die webwinkels, het assortiment is nogal aan wisseling onderhevig. Betrouwbare webwinkels voor typisch Mexicaanse producten zijn onder andere: de Daily Delis Shop  en Mex World

Om de chipotle mayonaise te maken kan je een pot kant en klare mayonaise gebruiken en daar de peper en een knoflookteen doorheen roeren of je gebruikt eigengemaakte mayonaise.

Maak een eenvoudige (basis) mayonaise van:

 • jalapeno in pot1 eigeel
 • een mespuntje mosterd
 • 1 tl azijn
 • 2 tl citroensap
 • peper en zout
 • 150 ml zonnebloemolie
 • een snufje suiker

Doe het eigeel in een hoge kom. Voeg mosterd, citroensap, azijn en een snuf peper, zout en suiker toe en klop het geheel met een handmixer goed los. Klop door tot het eigeel wat dikker en lichter van kleur is geworden. Voeg daarna al kloppend in een rustig tempo de olie straalsgewijs toe tot je een mooi gebonden mayonaise krijgt. Het kan zijn dat je niet alle olie nodig hebt, stop gerust eerder met het toevoegen van olie als je tevreden bent over de consistentie van de mayonaise!

Om er nu chipotle mayonaise van te maken heb je nog nodig:

 • 1 teen knoflook uit de pers
 • 1 chipotle in adobosaus

jalapenopeper, groen en roodSchep een chipotle met wat aanhangende saus uit het blikje chipotle in adobosaus en prak hem zo fijn mogelijk. Voeg de chipotlepuree samen met een knoflookteentje uit de pers toe aan de mayonaise en roer het geheel goed om. Proef en voeg eventueel extra suiker, zout of zwarte peper toe.

Als je kant en klare mayonaise uit een pot als basis gebruikt, voeg dan naar smaak ook nog wat limoensap en suiker toe.
Een alternatief, hoewel de smaak niet echt overeenkomt, is om de chipotle in adobosaus te vervangen door een hoeveelheid rokerige barbecuesaus met een pepertje en/of wat gerookte paprikapoeder
.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
 1. Ben zegt

  Waarom wordt de chipotle mayonnaise door jullie gemaakt met zonnebloemolie en niet met olijfolie extra vierge ?
  Hebben ze in Mexico geen olijfolie (van nature)?

  1. Redactie zegt

   Omdat zonnebloemolie simpelweg lekkerder is in een mayonaise Ben.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer