Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Crumpets; heerlijke in de pan gebakken broodjes

Crumpets zijn heerlijke in de pan gebakken, hoge, ronde broodjes met een knapperige bodem en een sponsachtige bovenkant. Een geweldige Engelse uitvinding! Je eet ze met het ontbijt of bij een high tea.

2 4.701

Crumpets; heerlijke in de pan gebakken broodjes – Zin in een feestelijk ontbijtje of een high tea? overweeg om eens crumpets te bakken. Deze Engelse in de pan gebakken broodjes zijn verrukkelijk om te eten vanwege hun structuur. Van onderen zijn ze knapperig en van binnen zijn ze sponsachtig. Elke hap is een feestje voor de mond: knapperig en zacht bij elke bite. Ze passen goed bij zoet en bij hartig beleg. Bovendien absorberen ze – helemaal wanneer ze nog warm zijn smeerbaar beleg, zoals boter, clotted cream, jam of (ahorn)siroop. Dat maakt ze werkelijk onweerstaanbaar.


Wat zijn crumpets?

Crumpets zijn kleine, hoge, ronde broodjes die qua vorm lijken op onze beschuitbollen, maar daarmee houdt iedere vergelijking verder wel weer op. Ze worden gemaakt van een gistbeslag, waar je nog extra bakpoeder aan toevoegt, zodat er bij het bakken een sponsachtig broodje ontstaat met een knapperige bodem. Je bakt de broodjes niet in de oven, maar in een koekenpan, waarin je een aantal kookringen hebt gezet. Hierdoor ontstaat een mooi, klein hoog rond broodje, met aan de bovenkant diepe gaten, die ervoor zorgen dat je een verend, sponsachtig broodje krijgt. Het is een Engelse culinaire uitvinding en het is vreselijk jammer dat het broodje zo onbekend is in Nederland.  Het is absoluut mijn favoriete broodje. Probeer het broodje echt warm te eten (je kunt ze naderhand ook prima invriezen en weer opwarmen) zodat de boter er lekker in smelt…

Crumpets; heerlijke in de pan gebakken broodjes

Voor +/- 16 broodjes van 8 cm. doorsnede

 • 450 gr. bloem
 • 1 zakje gist
 • 1/2 tl. zout
 • 1 el. suiker
 • 300 ml. melk
 • 300 ml. water
 • 1/2 tl. bakpoeder of bakzout (baking soda)
 • +/- 50 ml. plantaardige olie

NB: Pak voordat je begint een hele grote mengkom, want het beslag mengsel dat je gaat maken verdrievoudigt bijna in volume! Verder heb je voor dit recept één of meer kookringen nodig, liefst van ongeveer 8 cm. doorsnede.

Zeef de bloem in de mengkom en voeg daaraan het gist, zout en suiker toe. Roer alles goed door. Meng 300 ml. melk met 300 ml. water en verwarm dat in een pannetje of de magnetron tot handwarm (+/- 30 graden). Voeg het vocht toe en roer alles even goed door met een garde. Laat het beslag met plastic folie afgedekt een uurtje rijzen op een warme, tochtvrije plek in huis.

Voeg na het uur liefst nog wat bakzout toe, maar met bakpoeder lukt het ook.

 crumpets in de maak
 crumpets detail van de gaatjes
 crumpets met boter en ahornsiroop

Zet een grote koekenpan op halfhoog vuur en giet daar een beetje olie in. Kwast de binnenkanten van je kookringen in met een beetje olie. Zet de kookringen in de koekenpan en giet er ongeveer 1 1/2 cm. beslag in.  Misschien moet het vuur nu iets zachter, je wilt niet dat het te snel gaat. Na ongeveer 7 à 8 minuten zie je dat er in de bovenkant gaatjes komen en dat al het beslag is gestold.

Pak – met een keukenhandschoen – de ring uit de pan en snijdt de crumpet voorzichtig los met een aardappelschilmesje. Let de crumpet nog 1 minuut met de andere kant in de koekenpan en klaar is je crumpet. Herhaal totdat al het beslag op is.

Liefst warm eten. Mijn favoriet is om er wat boter over te smeren – die dan lekker door de gaatjes smelt – met een scheutje ahornsiroop. Maar ook erg lekker met jam en clotted cream, of met Eggs Benedict, een gepocheerd eitje met Hollandaisesaus.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
 1. Gert-Jan Kamphorst zegt

  In de ingredientenlijst is het water vergeten !

  1. Redactie zegt

   Goed dat je het zegt Gert-Jan. Water vermelden we vaak niet in de ingrediëntenlijst maar in de omschrijving omdat we ervan uitgaan dat iedereen water bij de hand heeft. Maar in feite zou deze wel in de ingrediëntenlijst horen. We hebben het dan ook direct aangepast ?

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer