Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Eierpotjes

0 552

Eierpotjes

Bij een gezellige lunch of brunch past een gerechtje met ei. Oeufs en cocotte, oftewel eierpotjes zijn niet moeilijk om te maken en ze zien er feestelijk uit. Als je de basisbereiding eenmaal kent, kan er telkens een andere draai aan geven door te variëren met de ingrediënten.

  • 2 eieren
  • 2-4 el crème fraîche (ik vind meer room altijd lekkerder)
  • boter om in te vetten

Verwarm de oven voor op 180 graden (niet op hete lucht, dan drogen de eieren te veel uit!). Kook 1-1,5 liter water in de waterkoker.Vet twee ramequins (soufflévormpjes) in met boter. Schep in elk bakje 1-2 eetlepels crème fraîche. Maak in het midden daarvan een kuiltje.

Breek vervolgens heel voorzichtig de eieren boven de bakjes. Probeer het zo uit te mikken dat de dooier in het kuiltje terechtkomt. Strooi wat grof zeezout en eventueel wat versgemalen peper op de eieren.

Zet dan de bakjes in een grote ovenschaal. Zet die in de oven en giet dan het kokende water in de grote schaal. Hoeveel water je precies nodig hebt hangt af van de grootte van de schaal en de hoogte van de bakjes en de schaal, maar hoe hoger het water staat, hoe beter, maar pas wel goed op met het hete water! Zorg dat er in ieder geval 2 cm water om de bakjes heen staat.

Bak de eieren vervolgens ongeveer 20 minuten, tot de bovenkant wit is, maar de dooier nog echt donkergeel. Heerlijk om zo leeg te lepelen, maar ook erg lekker om (groene) asperges of reepjes toast in te dippen. Een beetje verse kruiden (kervel, bieslook etc) erop strooien na het bakken is ook erg lekker

Zonder kokend water kan het overigens ook, maar dan wordt de bovenkant vrij snel hard en dat vind ik minder lekker. Dan is het toch meer alsof je een spiegelei zit te eten.

Variatietips:

  • pittige kruiden of chilipeper bovenop
  • crème fraîche vervangen door roompaté
  • crème fraîche vervangen door of aanvullen met groente: fijngesneden tomaat, spinazie of rucola
  • crème fraîche vervangen door of mengen met verse zachte geitenkaas

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer