• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
dinsdag, juli 5, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Pizza

Focaccia pizza, een alternatieve maaltijd-pizza

door Marlene Stolte
in Pizza, Recepten
0
0
focaccia-pizza

Focaccia pizza, een alternatieve maaltijd-pizza
– met spinazie, roquefort & granaatappelmelasse –

Pizza, nooit meer zo lekker gegeten als in een onooglijk restaurantje ergens aan de Italiaanse bloemenriviera, jaren geleden. Nou smaakt bij mij het meeste eten in Zuid-Europese landen op de een of andere manier vaak net iets lekkerder. Het zal de zon wel zijn, maar voor die pizza zou ik nog wel eens een stukje om willen rijden. Ondanks dat pizza hier een heel gewone maaltijd is geworden, maak ik het thuis erg weinig, puur omdat ik altijd die ene zonnige pizza in mijn achterhoofd heb en dat wat ik uit mijn oven haal het dus net niet is.

Maak hem met spinazie, roquefort en granaatappel of kies je eigen beleg

Daarom nu eens wat anders geprobeerd, een alternatieve pizza van focaccia. En ik moet eerlijk zeggen, deze versie is gruwelijk lekker. En het mooie van dit recept is, dat je behalve dat je de basis, de focaccia, net zoals elke pizza kan beleggen met dat waar jij blij van wordt, het ook als los brood kan maken. Met wat olijven erin meegebakken en rozemarijn, oregano en een gemalen zeezout erover heen is dit een heerlijk brood om lekker bij wat smeersels te serveren.

Eén pizza voor vier personen

Omdat de bodem van deze alternatieve pizza behoorlijk wat zwaarder is dan een normale pizzabodem eet je met z’n vieren één pizza of kan je ook prima meer punten snijden om als hapjes neer te zetten. Juist omdat de bodem flink wat dikker is kan hij ook langer blijven staan dan een normale pizza. Het maken van deze alternatieve pizza kost je inclusief de rusttijd van het deeg ongeveer 5 kwartier.

De roquefort kan je natuurlijk prima vervangen door een gorgonzola en de granaatappelmelasse (granaatappelstroop), die zeker niet in elke winkel te krijgen is door een balsamicosiroop of balsamicoazijn met wat honing.

Wat heb je nodig voor 4 personen:

  • bakplaat, met opstaande rand, ingevet
  • keukenmachine met deeghaak (of anders met de hand het deeg kneden)
  • oven op 230 graden
  • schone theedoek om het deeg af te dekken

Ingrediënten:

  • 450 gram bloem
  • zakje gedroogde gist (ca 7 gram)
  • 1 tl zout
  • 4 el zonnebloemolie
  • 300 ml lauw warm water
  • 2 uien, geschild, in ringen
  • 300 gram verse (wilde) spinazie, schoongemaakt, gebruik je wilde spinazie haal dan de harde steeltjes eraf
  • 4 el granaatappelpitjes
  • granaatappelmelasse (of balsamicosiroop)
  • 200 gram roquefort
  • olijfolie
  • vers gemalen peper en zeezout

Maak eerst het deeg voor de bodem. Meng bloem, gist, en zout en voeg langzaam water en 3 eetlepels olie toe en laat de machine nog 10 minuten op halfhoge stand mixen. Leg de bal die je nu hebt op de bakplaat en klop met je vingers of de bolle kant van een lepel voorzichtig op de bol totdat het deeg ongeveer gelijkmatig is verdeeld en een dikte heeft van 2 cm. Dek de plaat dan af met de theedoek (sla de randen om naar de onderkant) en laat op een warme, tochtvrije plek 45 minuten rusten.

Bestrijk het deeg met de rest van de olie en maak met een natte duim kleine kuiltjes in het deeg. Wil je alleen het brood maken doe dan nu de olijven in de kuiltjes en strooi de kruiden en het zout er op. Doe de bakplaat in de oven en bak ongeveer 15 minuten, totdat de bovenkant mooi goudbruin is.

Terwijl de focaccia staat te bakken maak je de topping. Bak de ui zacht in een flinke scheut olijfolie. Als de ui mooi glazig is voeg dan de spinazie toe en laat deze slinken. Breng op smaak met zout en peper. Bak op het laatste moment heel even de granaatappelpitjes mee.

Haal de focaccia uit de oven en verdeel het spinaziemengsel over het brood. Verdeel de roquefort over het brood (de kaas smelt nu een beetje) en besprenkel met granaatappelmelasse naar smaak. Geniet!

Eet lekker!

DeelPinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Kibbeling zelf maken
Tussendoortje

Kibbeling zelf maken; Gebakken vis naar jouw eigen smaak

zomers taartje kwark rode bessen
Taart

Zomers taartje met kwark en rode bessen

Beef back rib van de BBQ
Vleesgerechten

Beef back ribs van de BBQ; oftewel runderspareribs!

Gefrituurde kippenvleugeltjes
Hapjes

Gefrituurde kippenvleugeltjes, die maak je zelf!

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta
Bijgerecht

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta

romig dessert met frambozen
Nagerecht

Romig dessert met frambozen en rabarber

Ovenpasta met koolrabi en graskaas
Pastagerechten

Ovenpasta met koolrabi en graskaas

Salade van lollo rosso en lollo bionda
Salade

Salade van lollo rosso en lollo bionda

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Huisgemaakte spreads voor op brood
Specials

Huisgemaakte spreads voor op brood; verrassend lekker

Homemade sandwich spread in meerdere varianten. Deze huisgemaakte spreads maken we op basis van yoghurt, kwark met roomkaas of mayonaise.

Check het recept of lees de info
Steenfruit

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Broodje Hamburger

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

Recept in de picture

Kibbeling zelf maken
Tussendoortje

Kibbeling zelf maken; Gebakken vis naar jouw eigen smaak

Gebakken vis eten? Kibbeling zelf maken is echt leuk en lekker. Van verse vis (kabeljauw) en een heerlijk beslag met je eigen kruidenmelange.

Check het recept of lees de info
zomers taartje kwark rode bessen

Zomers taartje met kwark en rode bessen

Beef back rib van de BBQ

Beef back ribs van de BBQ; oftewel runderspareribs!

Handige kooktips

platvis fileren
Kookschool

Platvis fileren doe je zo (met foto instructies)

Ben je een echte visliefhebber, maar vind je platvis fileren een lastige klus? Met deze stap voor stap uitleg gaat het ook jou vast lukken.

Check het recept of lees de info
marineren in karnemelk

Marineren in karnemelk

Kernhem

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • marina op Abrikozenvlaai; de echte Limburgse
  • Elise de Haan op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • gerrit schout op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen