Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Fruitsalade in een frisse Aziatische siroop

0 802

Fruitsalade in een frisse Aziatische siroop

Na een Aziatische maaltijd serveert men in Nederland vaak ijs als dessert. Dat (fabrieks)ijs is niet aan mij besteed. Ik geniet meer van een kop geurige thee als afsluiter of iets lichts zoals deze frisse (citrus)vruchtensalade.

Een fruitsalade is natuurlijk helemaal niet moeilijk om te maken, je moet deze alleen even inplannen. Het ‘geheim’ is namelijk de siroop waarin het fruit gemarineerd wordt. En de siroop kan je het beste een dag van te voren te maken, het fruit moet daarna een uur of zes of een nacht marineren.  In de siroop gaan citroengras en citroen- of limoenblaadjes. Deze heerlijke smaakmakers geven je fruitsalade een enorme oppepper en een exotisch, Aziatisch tintje.

Limoenblaadjes

Limoenblaadjes (djeroek poeroet, djeruk perut, limoenblad, citroenblad). De blaadjes geven een licht geparfumeerde limoensmaak en -geur af.  Ze zitten altijd met zijn tweetjes aan elkaar vast. Je kunt de verse blaadjes in de koeling van een toko vinden of  ingevroren kopen. Bewaar ze zelf in de diepvries dan heb je er nog maandenlang plezier van. Heerlijke smaakmaker  in allerlei oosterse schotels.

 Sereh (citroengras)

Een van oorsprong Indiase grassoort die nu overal ter wereld waar het warm genoeg is groeit. Vroeger moesten we het in Nederland doen met sereh poeder, tegenwoordig zijn de verse stengels ook vaak te koop in de supermarkt of bij de groenteboer en ieder geval in de toko. Sereh smaakt en ruikt lekker fris en geurig naar citroen. Je kunt de stengels goed bewaren in de in de koelkast of invriezen.

Beide ingrediënten kan je kopen bij een toko of een Aziatische supermarkt. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van Amazing Oriental , misschien zit er wel een vestiging van deze Aziatische supermarktketen bij jou in de buurt.

Wie meer wil lezen over citroengras, citroenblad of andere typisch Aziatische producten zou ook eens op deze site kunnen kijken: http://www.aziatische-ingredienten.nl/

 Welk fruit

Je kunt de salade uit verschillende vruchten samenstellen. Kies je eigen favorieten of volg mijn recept. Je kunt  bijvoorbeeld in plaats van sharonfruit een papaja aan de salade toevoegen of neem eens wat verse lychees. Maar, ook de iets bittere grapefruit past goed in deze salade. Eigenlijk maakt de verhouding tussen de verschillende fruitsoorten ook niet zo uit, zolang het meest sappige fruit maar de hoofdrol speelt.

 Fruitsalade in een frisse Aziatische siroop Minneola

Ik had toevallig hele lekkere minneola’s en sharonfruit in huis.  Een minneola is een kruising tussen een mandarijn en een grapefruit en soms heb je er wel eens exemplaren tussen zitten die een tikkeltje wrang smaken. ‘Mijn’ minneola’s waren heerlijk friszuur, vol sappig. Maar zelfs als ze dat niet geweest waren, zou de siroop ze alsnog omgetoverd hebben in een smakelijk stukje fruit.

 Fruitsalade in een Aziatische siroopSharonfruit

Sharonfruit is een veredelde kakisoort. De niet veredelde onrijpe kaki is geen feestje om te eten, want dat fruit laat je mond samentrekken op de dezelfde manier als een slok te sterke, oude thee dat doet. Rijp sharonfruit is dan weer wel een feestje. Het vruchtvlees is bijna romig en heel aromatisch en sappig. Je kunt ze met en zonder schil eten. Lees hier meer over sharonfruit. 

Fruitsalade in een frisse Aziatische siroop

voor de siroop

  • 115 gram basterdsuiker
  • 2 stengels citroengras, in grove stukken, gekneusd
  • 2 limoenblaadjes (djeroek poeroet, citroenblad)

vers fruit naar keuze of:

  • 1 kleine ananas of halve ananas
  • 2 sharonfruit
  • 2 sinaasappels
  • 2 stuks minneola
  • 2 mandarijnen
  • 2 stevige bananen

Maak de siroop. Doe 225 ml water samen met de basterdsuiker, de djeroek poeroet  en het citroengras in een pan en breng aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost en laat het geheel 15 minuten op laag vuur sudderen. Laat de siroop afkoelen.

Schil de (halve) ananas en snijd hem in schijven. Verwijder de harde kern en snijd de schijven doormidden. Schil al het citrusfruit dik tot op het vruchtvlees en snijd alle vruchten daarna in plakken. Was het sharonfruit, verwijder het groen-bruine kroontje en snijd de ongeschilde vruchten in plakken. Pel de bananen en snijd ze in schuine plakken. Doe al het fruit in een kom en overgiet het onmiddellijk met de siroop, inclusief het citroengras en de limoenblaadjes. Laat het fruit afgedekt minstens 6 uur of een hele nacht in de koelkast marineren.
Verwijder voor het opdienen het citroengras en -blad.

De hoeveelheid fruit is aan de ruime kant voor vier personen. Wij vinden de salade zo lekker dat we hem ook gewoon met zijn viertjes verschalken, maar je kunt er zeker met zijn zessen van eten.

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer