Gegrilde prei met saffraandressing en mimosa van ei – Een recept dat perfect past bij de tijd van het jaar is gegrilde prei met saffraandressing en ei mimosa. Dit heerlijke bijgerecht doet je meteen verlangen naar de zon!
Gegrilde prei met saffraandressing
Meestal als je prei klaarmaakt dan ga je ermee aan de slag in een klassieke ovenschotel met bijvoorbeeld vis of gebruik je prei in een stamppot. Maar wat als je de prei eens laat schitteren in een gerecht en je de groente als hoofdingrediënt gebruikt?
Gegrilde prei met saffraandressing laat je zien dat dit goed mogelijk is en dat is ook nog eens echt lekker. Tip: kies voor dit recept de prei zorgvuldig uit. Maak eens een gezellige uitstap naar de markt of een groenteboer, hier zul je zeker en vast verse prei tegenkomen. Ziezo, als je prei hebt gekocht kun je ermee aan de slag. Let er op dat je de groente goed wast, prei kan namelijk wel wat zand vasthouden. Als je de prei hebt gewassen en gesneden, leg je de prei op de grill. Door de prei te grillen krijg je een heerlijke rokerige smaak en mooie grillstrepen.
Voorjaar op je bord met dit gerecht!
De gele kleur van de saffraandressing van mayonaise schreeuwt natuurlijk lente. Als je aan mensen vraagt welke kleur ze associëren met lente, dan zullen de meeste antwoorden met ‘geel’. Met dit bijgerecht serveer je dat ook het zonnetje op tafel. Maar ook prei past heel goed in dit seizoen. Het is een heerlijke groente die prachtig oogt op dit lentebordje. Wat ook prima past bij gegrilde prei met saffraandressing is ei mimosa. Mimosa van ei is gewoon simpelweg een hardgekookt ei, geprakt in kleine stukjes.
Dit bijgerecht van gegrilde prei met saffraandressing en mimosa van ei kun je ook heel goed op een andere dag eten. Maar vanwege die gele kleur zal het perfect staan op een feestelijk Paasetentje. Het ideale gerecht om te serveren op een heerlijke lentedag.
Prei recepten; omdat je gewoon meer kan met prei
Koop je prei per stuk of per kilo? Met deze prei recepten ga je voortaan voor de prei per kilo. Want wat kun je veel met deze groente!
Bijgerechten; gemaakt met smaakvolle en verse ingrediënten
Makkelijke recepten voor een bijgerecht. Hier doe je inspiratie op als je even niet weet wat je erbij kunt eten. Vers en met smaak!
Gegrilde prei met saffraandressing en mimosa van ei
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4-5 stronkjes jonge prei
- olijfolie om te grillen
- 1 eetlepel rode wijnazijn
- 6 saffraandraadjes
- 1 theelepel (acacia)honing
- 1 theelepel kraanwater
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel room
- 2 eetlepels mayonaise
- zoet en peper
- 2 hardgekookte eieren
- 1 eetlepel fijngehakte bladpeterselie
- 4 eetlepels granaatappelpitjes
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gegrilde prei met saffraandressing:
Breng een flinke pan met water aan de kook. Maak de prei schoon en snijd de stronken tot en met het lichtgroene gedeelte in schuine stukken van 8-10 cm. (Je hebt 12 stukjes nodig.) Spoel ze nog een keer goed af om eventuele hardnekkige zandresten te verwijderen. Doe wat zout in het water en blancheer de stukken prei 6-8 minuten. Giet het water af en laat de prei goed uitlekken.
Maak ondertussen de saffraandressing. Duw de saffraandraadjes uit in de wijnazijn (zodat ze hun gele kleur en aroma afgeven) met behulp van een vijzel of de achterkant van een lepel. Roer er vervolgens een volle theelepel kraanwater door en dan achtereenvolgens de honing, olijfolie, room en de mayonaise. Proef en breng op smaak met zout en peper.
Hak de eieren fijn en breng de ‘mimosa’ op smaak met wat zout. Meng de fijngehakte peterselie erdoor.
Verhit een grillpan, kwast de stronkjes prei aan alle kanten in met een beetje olijfolie. Gril ze ongeveer 5 minuten. Keer de stronkjes, zodat je aan alle kanten mooie bruine streepjes ziet.
Leg op ieder bord 3 prei stronkjes. Druppel er wat saffraandressing over. Schep een bergje ei mimosa op de prei. Garneer met de granaatappelpitjes, de olijfjes en een streep saffraandressing.
Vis erbij? Neem moten zeewolf, zeeduivel of heilbot. Insmeren met een beetje olijfolie en de kruidenmelange ‘Baharat’ en garen in een oven van 180 ⁰C. Klaar in 10 tot 15 minuten. Heerlijk!
Serveer de gegrilde prei met saffraandressing ei mimosa direct.
Tafel lekker !!