Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Gevulde krentenbollen

Krentenbollen, ze zijn zo lekker bij het ontbijt, de brunch, lunch of soms zelfs gewoon als lekkere snack tussendoor. Zelf maken is en blijft natuurlijk het leukste en zeker het lekkerste. Zelf maken heeft natuurlijk als bijkomend voordeel dat je net even een iets andere draai kunt geven aan je krentenbol en ze bijvoorbeeld kunt vullen met een heerlijke room.

0 1.317

Gevulde krentenbollen – Krentenbollen, ik vind ze zo lekker bij het ontbijt, de brunch, lunch of soms zelfs gewoon als lekkere snack tussendoor. Zelf maken is en blijft natuurlijk het leukste en zeker het lekkerste. Zelf maken heeft natuurlijk als bijkomend voordeel dat je net even een iets andere draai kunt geven aan je krentenbol.

Ik stopte bijvoorbeeld naast krenten ook nog kaneelgranules in mijn deeg en vulde ze daarnaast met banketbakkersroom. Ze lijken op deze manier misschien wel meer op luxe koffiebroodjes, maar ach eigenlijk maakt het toch helemaal niet uit hoe je ze noemt, als ze maar lekker smaken. Gevulde krentenbol vind ik een perfecte naam voor deze lekkernij en laat ik dan aan de eerste regel toevoegen dat ze ook heerlijk smaken bij de koffie.


Gevulde krentenbollen

  • 400 gram bloem
  • 8 gram gist
  • 200 ml lauwwarme melk
  • 2 tl olie
  • 2 tl kaneelsuiker
  • Snuf zout
  • 60 gram krenten
  • 60 gram kaneelgranules

Laat de krenten een uurtje weken in water, dep ze daarna goed droog.

Maak van de bloem een berg op je werkblad en maak in het midden een kuiltje. Doe in dit kuiltje de melk, de gist en de olie. Strooi de suiker en het zout langs de buitenrand van je berg bloem. Meng met je vingertoppen de ingrediënten in je kuiltje en voeg er iedere keer een beetje van de bloem bij net zo lang tot alles gemengd is. Kneed vervolgens in zo’n 15 minuten tot een soepel deeg.

Strooi de kaneelgranules en de krenten op je werkblad en kneed hierover je deeg nog even verder zodat de krenten en granules goed verdeeld zijn door je deeg. Vorm een bal van het deeg en laat in een bebloemde kom een uur rijzen op kamertemperatuur.

Maak ondertussen de banketbakkersroom.

Rol na de eerste rijs het deeg uit tot een plak met een dikte van 5mm en steek er 8 rondjes uit met een doorsnee van 6 cm en 8 rondjes met een doorsnee van 8 cm.

Spuit op de rondjes van 6 cm een toefje van de banketbakkersroom maak de randjes iets vochtig met wat water en leg eroverheen de grotere rondjes, mocht het niet helemaal passen druk ze dan met je vingers nog iets platter zodat ze goed over het onderste rondje heenvallen, en druk lichtjes aan. Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bedek ze met een stukje huishoudfolie. Laat ze zo nog 45 minuten rijzen.

Verwarm de laatste 10 minuten van de 2e rijs de oven voor op 220 graden. Bestrijk de broodjes met wat melk of geklutst ei en bak ze af in ongeveer 15 minuten.

Tafel lekker !!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer