Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Groenteterrine met ei; proef de lente

Groenteterrine met ei; met dit kleurrijke gerecht breng je een lofzang op de lente. Fris, zeer smakelijk, mooi om te zien en ook nog eens gezond om te eten. Verrassend simpel ook om te maken!

2 1.358

Groenteterrine met ei; proef de lente – Met de lente in het vooruitzicht begin ik stilaan te dromen van lekkere frisse gerechten. Zoals deze groenteterrine met ei. Deze terrine oogt niet alleen mooi van kleur, maar hij is buitengewoon fris en kan makkelijk op voorhand worden gemaakt. Je kunt een sneetje terrine serveren als een lekker voorgerechtje of neerzetten als schotel dat past op een paasbuffet waarbij de eitjes de hoofdrol spelen.

Zoals je ziet heb je weinig ingrediënten nodig en het is een stuk eenvoudiger om klaar te maken, dan je zou verwachten bij zo’n fraai gerecht.


Wat is het verschil tussen een terrine en een paté?

Als je niet beter zou weten, zou je misschien denken dat terrine een chique benaming van een paté is. Toch is dat niet helemaal juist. Een terrine is een soort paté die in een aardenwerken schaal wordt gemaakt, een paté een gerecht dat oorspronkelijk werd afgedekt door een laagje deeg. In het woord terrine zit het woord ‘terre’, dat aarde betekent en verwijst naar de aardenwerken schaal. In het woord paté zit het woord ‘pâte’ dat deeg betekent.

Tegenwoordig worden paté en terrine nog al eens door elkaar heen gebruikt. Maar, dit gerecht is dus een echte terrine!

Groenteterrine met ei; proef de lente

 • 350 gr sperzieboontjes
 • 350 gr worteltjes
 • 2 dl room
 • Een flinke bos peterselie
 • Zout en peper
 • 8 eieren

Snijd de uiteinden van de sperzieboontjes. Schrap wortels en snijd ze in dunne reepjes, ongeveer zo dun als de spercieboontjes (‘julienne’). Breng een grote pan gezouten water aan de kook en blancheer de groenten daar elk apart in, dat wil zeggen: je doet ze (eerst bijvoorbeeld de wortelen, en daarna de boontjes) ongeveer 1 à 2 minuten in het kokende water – totdat ze beetgaar zijn – en laat de groenten vervolgens schrikken in koud water om het gaar-proces te beëindigen.

Kook 4 eieren hard (ongeveer 10 minuten), laat ze schrikken en afkoelen en pel ze dan.

Verwarm de oven voor op 200 °. Hak de peterselie fijn. Klop de 4 andere eieren los met de room, meng met (een deel van) de peterselie en breng op smaak met peper en zout.

Neem een (eventueel aardenwerken) cakevorm en leg er eerst een bodem boontjes op. Hierop komt een laagje wortels. Leg de hele hard gekookte eieren op de laag groenten en overgiet deze al met de helft van het ei-room mengsel. Verdeel nu afwisselend de groenten verder in de vorm zodat de eieren volledig bedekt zijn. Als je niet alle peterselie door de room hebt gedaan kun je nu ook nog her en der wat peterselie strooien. Giet het overige ei-roommengsel nu voorzichtig in de vorm zodat alles onder staat.

Zet de vorm in een braadslede met zoveel kokend water dat deze bijna voor 1/3 onderstaat. Zet deze in de voorverwarmde oven voor min 40 min, laat nadien nog een 3tal uur afkoelen in de vorm voor je de terrine uit de vorm gaat halen. Snijd daarvoor heel voorzichtig langs een zijkant met een plat scherp mes (een aardappelschilmesje bijvoorbeeld) zodat er wat lucht bij komt en draai de terrine dan om, op een mooie schaal. Met een beetje geluk en geduld plopt hij er dan zo uit.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
 1. Arianne zegt

  Dit zou je idd kunnen doen, ik zou dan gaan werken met een soort sap en gelatine om te laten opstijven in de frigo of iets zoals een bavarois met fruit

 2. Johan zegt

  Ik heb dit zelf nog nooit gemaakt, is dit ook mogelijk om met zoet fruit te maken?

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer