Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Albondigas, gehaktballetjes in een pittige saus

Deze Spaanse gehaktballetjes ( Albondigas ) worden vaak opgediend in een heerlijke tomatensaus of in een pittige saus met paprika en komkommer.

0 1.045

Albondigas, gehaktballetjes in een pittige saus – In Spanje noemen ze de bij ons bekende gehaktbal een albondigas, een naam die uit het Arabisch zou zijn afgeleid. Het Arabische woord “Al Bunduq” betekent zoiets als hazelnootvorm of ook wel klein rond object. Kenmerkend dus voor deze gehaktbal, klein en rond.

Deze Spaanse gehaktballetjes worden vaak opgediend in een heerlijke saus, een tomatensaus of zoals in onderstaand recept in een pittige saus met paprika en komkommer.

De balletjes zelf zijn al goed op smaak maar de saus maakt het toch wel af. Verras je gasten en serveer tijdens een gezellig samenzijn deze heerlijke balletjes.


Albondigas, gehaktballetjes in een pittige saus

Voor 20 gehaktballetjes

  • 450 gram gehakt (liefst kalfsgehakt)
  • 4 el broodkruim
  • 4 el kippenbouillon
  • 1 el fijngehakte peterselie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 tl citroensap
  • 2 el fijngehakte Serranoham
  • zout en peper
  • 1 losgeklopt ei
  • 2 el bloem
  • 2 el olijfolie

Voor de saus

Laat het broodkruim weken in de kippenbouillon. Meng vervolgens alle ingrediënten er voorzichtig doorheen en draai er kleine balletjes (met een doorsnee van ongeveer 4 cm) van. Bestuif de gehaktballetjes met de bloem. Verhit de olie in een pan en bak de gehaktballetjes vervolgens af.

Maak de paprika’s, komkommer en de pepertjes schoon en verwijder de zaadlijsten. Pel de knoflook en de ui. Snijd de groeten in kleine, fijne stukjes. Houd een beetje van de gesneden groenten achter en pureer de rest samen met de azijn en olijfolie fijn met een staafmixer. Breng op smaak met zout en peper en roer er als laatste de achtergebleven blokjes groenten door.

Schep de saus in een schaaltje of kom en leg de gehaktballetjes er bovenop.

Deze gehaktballetjes en ook de saus zijn prima een dag van te voren al te maken, bewaar ze dan wel in de koelkast. Koud zijn ze goed te eten maar als je de gehaktballetjes voor het opdienen iets verwarmt zijn ze nog lekkerder.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer