Albondigas of Spaanse Gehaktballetjes – Wie houdt er niet van gehaktballetjes? Over de hele wereld worden gehaktballetjes gemaakt en gegeten. Zo ook in Spanje. Daar worden ze vooral als tapa gegeten, geserveerd in een pittige tomatensaus. In iedere tapasbar kun je ze bestellen en ze smaken overal net een beetje anders.
Zelf maken is niet moeilijk. Voor dit recept gebruikten we halfom kalfs- en lamsgehakt (van de Turkse slager). Je kunt ook gewoon rundergehakt of halfom varkens- en rundergehakt nemen. Als je extra pittige gehaktballetjes wilt, gebruik dan wat extra chilipeper, als je ze minder pittig wilt, verminder je de hoeveelheid peper, of laat je deze weg.
Eet de Spaanse gehaktballetjes als tapa, of maaltijd, met een lekker knapperig stokbrood erbij!
Je kunt dit gerecht een dag van tevoren klaarmaken. Bewaar het dan in de koelkast.
Gehaktballen; oneindig veel variatie!
Ze worden overal ter wereld gegeten, gemaakt van allerlei soorten vlees, op allerlei manieren gekruid, in ontelbare variaties; gehaktballen!
Albondigas of Spaanse Gehaktballetjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gr gehakt naar keuze
- 1 kleine, rode ui, zeer fijn gehakt
- 3 teentjes knoflook, zeer fijn gehakt
- ½ rode chilipeper, met of zonder zaad, zeer fijn gehakt
- 10 gram bladpeterselie, zeer fijn gehakt
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 2 tl gedroogde oregano
- 1 tl zout
- 30 gr panko of paneermeel
- 1 ei
- olijfolie om te bakken
- 1 kleine, rode ui, fijn gesnipperd (tomatensaus)
- ½ rode chilipeper, zonder zaad, fijn gesneden (tomatensaus)
- 1 teentje knoflook, gehakt (tomatensaus)
- ½ tl gerookt paprikapoeder (tomatensaus)
- 500 ml gezeefde tomaten (tomatensaus)
- olijfolie om te bakken (tomatensaus)
- *optioneel: extra gehakte peterselie voor de garnering (tomatensaus)
Bereidingswijze van dit recept
Handig: Als je in het bezit bent van een staafmixer met een hakmolen, gebruik deze dan om de ui, knoflook, chilipeper en peterselie voor de gehaktballetjes fijn te hakken. Als je geen staafmixer hebt snijd je deze ingrediënten met een mes heel fijn.
Zo maak je de Spaanse gehaktballetjes:
Doe de fijngehakte ui, knoflook, chilipeper, peterselie, gerookt paprikapoeder, oregano, zout, panko of paneermeel en het ei met het gehakt in een kom en meng alles goed door elkaar. Vorm balletjes die net iets kleiner zijn dan een golfbal, dan zul je uitkomen op ongeveer 25 stuks.
Verhit wat olijfolie in een koekenpan. Bak de balletjes rondom bruin. Zet het vuur wat lager en bak ze in nog ongeveer 8 minuten gaar. Zet even apart.
Zo maak je de tomatensaus:
Verhit wat olie in een sauspan. Bak hierin de ui en de knoflook glazig. Voeg de chilipeper toe en bak deze even mee. Doe de gerookte paprikapoeder erbij en bak deze ook heel even mee. Schenk de gezeefde tomaten in de pan. Laat de saus ongeveer 15 minuten op een laag vuurtje pruttelen.
Als je de Albondigas direct serveert, warm de gehaktballetjes dan nog even op. Doe ze over in een schaal en schenk de warme saus er over. Bestrooi eventueel met wat gehakte peterselie. Geef er prikkertjes of tapasvorkjes bij of steek deze er in.
Tafel lekker !!