Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Goudse kaasballetjes voor de borreltafel

Deze Goudse kaasballetjes zijn een voltreffer op je borreltafel. Meerdere varianten mogelijk. Verras je gasten echt. Let op: Ze komen zeker terug!

0 367

Goudse kaasballetjes – Een voltreffer op je feestje deze Goudse kaasballetjes. Wij als Nederlanders staan bekend om een blokje kaas bij de borrel. Ook onze bitterballen scoren goed op feestjes. Het is altijd leuk om eens met iets anders aan te komen en je gasten te verrassen. Vandaar deze Goudse kaasballetjes, niet te verwarren met de kaaskroketjes van onze Belgische buren. De Goudse kaasballetjes zijn zo simpel en zo lekker dat ze zeker vaker op tafel komen.

De balletjes zijn erg makkelijk te maken, je raspt de kaas weegt wat ingrediënten af, mengt alles door elkaar en vormt er balletjes van die je frituurt als je ze nodig hebt. Het maken van de balletjes gaat het makkelijkste met een beetje vochtige handen. Niet al te nat want dan gaat de olie spetteren bij het bakken. Maak de balletjes niet te groot ongeveer zo groot als een walnoot. Ze zullen tijdens het bakken nog iets uitzetten en dan ongeveer zo groot worden als een doorsnee bitterbal.

Goudse kaas

Voor de lekkerste kaasballetjes neem je de lekkerste kaas, Goudse kaas en het liefst belegen. Je mag ook oude of jonge Goudse kaas nemen, dan wordt de smaak sterker of zachter maar wat mij betreft is de belegen versie precies goed. De kaas raspen we natuurlijk zelf om er zeker van te zijn dat het ook echt lekkere kaas is. Want er gaat nogal wat kaas in en als deze dan maar matigjes van smaak is zijn je balletjes dat natuurlijk ook.

Smaakjes toevoegen

Je kan de kaasballetjes naturel laten maar het is ook goed mogelijk om er diverse smaakjes aan toe te voegen. Denk bij de smaakjes aan [grove] mosterd, stukjes gedroogde tomaat of olijf, bieslook, tijm rozemarijn, of gemengde kruiden zoals bijvoorbeeld Italiaanse kruiden. Dit recept geeft ongeveer 30 balletjes maak eerst 15 naturel en voeg aan de rest van het beslag iets extra’s toe. Zo heb je met weinig moeite 2 soorten.

Tip 1: maak van 1 recept 2 soorten

Tip 2: de balletjes zijn ongebakken in te vriezen

Goudse kaas balletjes

Hapje voor ca. 30 balletjes

 • 300 gram Goudse kaas
 • 100 gram bloem
 • 2 eieren
 • 20 gram water
 • 12 gram bakpoeder
 • Zwarte peper

Optioneel:

 • 1 eetlepel grove mosterd
 • 1 eetlepel gedroogde tomaatjes in stukjes
 • 2 eetlepels olijven in stukjes
 • 2 theelepels gedroogde kruiden
 • 1 eetlepel verse kruiden

Zeef de bloem met de bakpoeder, voeg er de kaas aan toe en strooi er wat peper over. Klop de eieren los met het water en schud dit bij de droge ingrediënten. Kneed hiervan kort een samenhangend deeg. Rol balletjes ter grootte van een walnoot en leg deze opzij op bord met een stukje plasticfolie. Dek de balletjes af met plasticfolie zet in koeling of vriezer tot je ze wil gaan bereiden. Verhit zonnebloemolie of de frituurpan tot 175 graden. Frituur de balletjes hierin tot ze mooi goudbruin zijn. Hou er rekening mee dat ze iets opzwellen dus doe er niet te veel ineens in de pan. De balletjes zijn koud ook erg lekker. Warm ze echter niet opnieuw in de olie op want dan zuigen ze erg veel vet op. Wil je ze verwarmen neem dan de oven. Echter vers gebakken zijn ze het lekkerst.

Tafel lekker!!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer