Klassieke Oesters Rockefeller – Oesters eten we vaak rauw en puur. Maar als er Zeeuwse Oesters zijn moet je beslist eens de Oesters Rockefeller proberen. Een luxe hapje dat het goed zal doen tijdens een feestelijk etentje thuis.
Oesters Rockefeller
Het recept van deze oesters Rockefeller komt oorspronkelijk uit Amerika. Het zou in 1889 gecreëerd zijn in een restaurant in New Orleans. Het verhaal gaat dat men daar escargots (slakken) wilde bereiden, maar de slakken waren op. Toen hebben ze daarvoor in de plaats maar oesters genomen. Ze hebben de oesters vernoemd naar de destijds rijkste man van Amerika, namelijk John D. Rockefeller. Dit omdat het een rijk gerecht was.
In het originele recept werd mega veel boter gebruikt, maar dat is in de loop der jaren iets aangepast.
Omdat de oesters gevuld worden, heb ik de Zeeuwse creuse oester gebruikt. Door de bollere / diepere schelp zijn deze beter geschikt om te vullen dan de Zeeuwse platte oesters.
Slimme keukentrucs
Gebruik een muffinbakvorm om de oesters in de oven te plaatsen. De oesters blijven hierdoor mooi recht liggen. Serveer de oesters Rockefeller vervolgens ook op een bed met grof zeezout. Hierdoor blijven ze ook mooi op het bord liggen. Mocht je niet weten hoe je de oesters kunt openen, kijk dan het filmpje in dit artikel.
Je kunt deze oesters niet uit de schelp slurpen. Ze komen namelijk erg heet uit de oven en dan verbrand je je mond. Serveer de oesters Rockefeller daarom met een vorkje!
Klassieke oesters Rockefeller
Ingrediënten voor dit recept
- 12 oesters
- 1 teentje knoflook
- 50 gram verse baby spinazie
- 5 gram peterselie
- 1 lente-uitje
- 50 gram roomboter
- 1 el paneermeel
- 1 el Pernod
- 1 tl tabasco
- 15 gram Parmezaanse kaas, geraspt
Bereidingswijze van dit recept
Klassieke oesters Rockefeller maak je zo:
Open eerst alle oesters en leg ze op een muffinbakvorm. Laat het vocht wel in de oesters zitten.
Verwarm de oven voor op 225˚C.
Doe de knoflook, spinazie, peterselieblaadjes en lente-ui in een keukenmachine en hak dit fijn. Doe dan de boter, paneermeel, Pernod en tabasco erbij en meng alles met elkaar. Verdeel het mengsel over de geopende oesters en bestrooi met de geraspte Parmezaanse kaas.
Schuif de oesters in de oven, net onder de grill en bak ze ongeveer in 6-8 minuten tot de topping goudbruin is.
Haal de oesters rockefeller uit de oven en serveer ze op een schaal of bord samen met wat partjes citroen erbij.
Serveer de oesters rockefeller direct.
Tafel lekker !!