Oesters – Je vindt ze heerlijk, of je gruwelt er van… we hebben het over oesters! Het idee om levende schelpdieren te eten staat sommige mensen vreselijk tegen, maar de oester heeft ook veel fans. Want het is natuurlijk wel een heerlijk feestelijk en luxe hapje. Het ziet er ook wel indrukwekkend uit natuurlijk, zo’n schaal vol geopende oesterschelpen. Overigens, als het het idee van een levend iets eten is wat je tegen staat, je kunt oesters ook gestoomd of gegratineerd eten. Dat maakt de stap om ze toch eens te proberen misschien al een beetje kleiner. Durf jij het aan om thuis eens oesters te serveren? Je kunt alleen oesters serveren, maar natuurlijk horen deze schelpdieren ook onderdeel te zijn van een plateau Fruits de Mer.
De koningin onder de schelpdieren
Oesters zijn eetbare schelpdieren, die leven in ondiep zeewater. Ze worden ook wel de koningin onder de schelpdieren genoemd. De grote, grijze schelp met de ruwe buitenkant bestaat uit twee helften. De ene kant is plat, de andere kant is bol. In de schelp zit het oestervlees, dat in kleur kan variëren van grijzig tot lichtbeige. De smaak van oesters is wat ziltig. Dat is een heel algemene omschrijving, want per soort zijn er wel verschillen. Sommige soorten kunnen wat zoetig zijn, andere wat metaalachtig en sommige zelfs zout.
Zeeuwse oesters
In Nederland worden in Zeeland oesters gekweekt. Er komen in Zeeland twee soorten voor, de Zeeuwse Creuse en de Zeeuwse platte oester. Deze worden gekweekt in de Oosterschelde en in de Grevelingen. De Creuses zijn geen inheemse soort in Nederland, ze komen oorspronkelijk uit Japan. Ze werden in de jaren 70 in de Oosterschelde geïntroduceerd. Ze worden dan ook wel Japanse oesters genoemd.
De Zeeuwse platte oester is wat kleiner dan de Zeeuwse Creuse en heeft een kenmerkende platte bovenschelp. Ze wordt ook wel de koningin onder de oesters genoemd.
Er worden in Nederland ook wel geïmporteerde exemplaren verkocht, vaak afkomstig uit Frankrijk.
Hoe eet je oesters?
Oesters worden meestal koud en rauw gegeten. Zo uit de schelp geslurpt (als je dat niets vindt, neem je ze uit de schelp met een vork), met een beetje peper, tabasco of citroensap. Ook wordt er wel een vinaigrette van rodewijnazijn en sjalotjes bij geserveerd. Toch kun je ze ook heel goed warm bereiden. Ze worden ook wel gestoomd. Een populaire bereiding is om ze te gratineren. De warme bereidingen kunnen zeker bijdragen om mensen die beweren niet van oesters houden, toch zover te krijgen om ze te proberen.
Het Europese classificatiesysteem voor oesters
Het grootste gedeelte van een oester is natuurlijk de schelp. Omdat deze niet eetbaar is, en omdat ze behoorlijk in formaat kunnen verschillen is er een Europees classificatiesysteem dat wordt gebruikt om de oesters op formaat te kunnen sorteren. Dit is wel belangrijk om eerlijk te kunnen handelen en om in een restaurant, of natuurlijk gewoon bij jou thuis, gelijke porties te kunnen serveren.
De nummering hiervoor is als volgt:
- n°5 : tussen de 30 g en 45 g
- n°4 : tussen de 46 g en 65 g
- n°3 : tussen de 66 g en 85 g
- n°2 : tussen de 86 g en 110 g
- n°1 : tussen de 111 g en 150 g
- n°0 : 151 g en zwaarder
Gereedschap
Ben je van plan om thuis oesters te gaan serveren? Heb er dan erg in dat je daar een oestermes bij nodig hebt. De schelpen van zijn erg hard en een mes dat niet sterk genoeg is, zou kunnen breken. Daarnaast heb je iets nodig om je hand te beschermen. Er zijn speciale oesterhandschoenen te koop, maar een dubbelgevouwen theedoek of een handdoek volstaat ook. Probeer in ieder geval niet zonder enige vorm van bescherming oesters te openen.
Oesters eten en bereiden – tips
Als je oesters gaat eten of bereiden, maak ze dan pas open vlak voor je ze gaat eten of verder bereiden. Oesters bederven snel als je ze eenmaal hebt geopend.
Zorg voor een zak ‘crushed ice’ als je rauwe oesters serveert. Het staat mooi om ze daar op te serveren. Daarnaast blijven ze beter op temperatuur. Eventueel leg je er wat zeewier of zeekraal tussen en een paar partjes citroen.
Recepten
Oesters eten gaat prima zonder recept. Schelp openmaken en opeten… eventueel met een beetje citroensap en zwarte peper, of een paar druppels Tabasco voor de liefhebbers. Maar soms wil je wel eens iets anders. Dus delen we wat recepten waarmee je kunt variëren als je ze graag rauw eet. Daarnaast zijn er wat recepten voor een warme bereiding. Denk aan de klassieke Oesters Rockefeller, gestoomde oesters, et cetera. Of gegratineerde oesters, met oude boerenkaas, of met Parmaham en Parmezaanse kaas. Neus maar eens tussen de verschillende mogelijkheden.
Oesters met Parmaham en Parmezaanse kaas
Wil je oesters eens op een andere manier eten dan rauw? Deze gegrilde oesters met Parmaham en Parmezaanse kaas zul je vast heerlijk vinden!
Oesters eten; drie verschillende bereidingswijzen
Zeeuwse creuses.... Oesters waar je echt een feestje mee op tafel zet. En..... dat valt echt onder de categorie gezond snoepen.
Oesters met een zoete of pikante dressing
Deze oesters met een zoete of pikante dressing zijn zeker het proberen waard. Snel, simpel en echt smaakvol.
Gegratineerde oesters; met oude boerenkaas
Vind je rauwe oesters een stap te ver? Ga dan eens voor gratineren. Deze gegratineerde oesters met oude boerenkaas vind je vast heerlijk!