• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, februari 5, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Oesters; een feestelijk hapje!

Weet jij al dat oesters super gezond zijn?

door Elise de Haan
in Specials
0
0
Oesters

Oesters – Je vindt ze heerlijk, of je gruwelt er van… we hebben het over oesters! Het idee om levende schelpdieren te eten staat sommige mensen vreselijk tegen, maar de oester heeft ook een heleboel fans. Want het is natuurlijk wel een heerlijk feestelijk en luxe hapje. Het ziet er ook wel indrukwekkend uit natuurlijk, zo’n schaal vol geopende oesterschelpen. Overigens, als het het idee van een levend iets eten is wat je tegen staat, je kunt oesters ook gestoomd of gegratineerd eten. Dat maakt de stap om ze toch eens te proberen misschien al een beetje kleiner. Durf jij het aan om thuis eens oesters te serveren? Je kunt alleen oesters serveren, maar natuurlijk horen deze schelpdieren ook onderdeel te zijn van een plateau Fruits de Mer.

De koningin onder de schelpdieren

Oesters zijn eetbare schelpdieren, die leven in ondiep zeewater, ze worden ook wel de koningin onder de schelpdieren genoemd. De grote, grijze schelp met de ruwe buitenkant bestaat uit twee helften. De ene kant is plat, de andere kant is bol. In de schelp zit het oestervlees, dat in kleur kan variëren van grijzig tot lichtbeige. De smaak van oesters is wat ziltig. Dat is een heel algemene omschrijving, want per soort zijn er wel verschillen. Sommige soorten kunnen wat zoetig zijn, andere wat metaalachtig en sommige zelfs zout.

Zeeuwse oesters

In Nederland worden in Zeeland oesters gekweekt. Er komen in Zeeland twee soorten voor, de Zeeuwse Creuse en de Zeeuwse platte oester. Deze worden gekweekt in de Oosterschelde en in de Grevelingen. De Creuses zijn geen inheemse soort in Nederland, ze komen oorspronkelijk uit Japan. Ze werden in de jaren 70 in de Oosterschelde geïntroduceerd. Ze worden dan ook wel Japanse oesters genoemd.

De Zeeuwse platte oester is wat kleiner dan de Zeeuwse Creuse en heeft een kenmerkende platte bovenschelp. Ze wordt ook wel de koningin onder de oesters genoemd.

Er worden in Nederland ook wel geïmporteerde exemplaren verkocht, vaak afkomstig uit Frankrijk.

Zeeuwse oesters

Hoe eet je oesters?

Oesters worden meestal koud en rauw gegeten. Zo uit de schelp geslurpt (als je dat niks vindt, neem je ze uit de schelp met een vork), met een beetje peper, tabasco of citroensap. Ook wordt er wel een vinaigrette van rodewijnazijn en sjalotjes bij geserveerd. Toch kun je ze ook heel goed warm bereiden. Ze worden ook wel gestoomd. Een populaire bereiding is om ze te gratineren. De warme bereidingen kunnen zeker bijdragen om mensen die beweren niet van oesters houden, toch zover te krijgen om ze te proberen.

Het Europese classificatiesysteem voor oesters

Het grootste gedeelte van een oester is natuurlijk de schelp. Omdat deze niet eetbaar is, en omdat ze behoorlijk in formaat kunnen verschillen is er een Europees classificatiesysteem dat wordt gebruikt om de oesters op formaat te kunnen sorteren. Dit is wel belangrijk om eerlijk te kunnen handelen en om in een restaurant, of natuurlijk gewoon bij jou thuis, gelijke porties te kunnen serveren.

De nummering hiervoor is als volgt:

  • n°5 : tussen de 30 g en 45 g
  • n°4 : tussen de 46 g en 65 g
  • n°3 : tussen de 66 g en 85 g
  • n°2 : tussen de 86 g en 110 g
  • n°1 : tussen de 111 g en 150 g
  • n°0 :  151 g en zwaarder

Gereedschap

Ben je van plan om thuis oesters te gaan serveren? Heb er dan erg in dat je daar een oestermes bij nodig hebt. De schelpen van zijn erg hard en een mes dat niet sterk genoeg is, zou kunnen breken. Daarnaast heb je iets nodig om je hand te beschermen. Er zijn speciale oesterhandschoenen te koop, maar een dubbelgevouwen theedoek of een handdoek volstaat ook. Probeer in ieder geval niet zonder enige vorm van bescherming oesters te openen.

Oesters eten en bereiden – tips

Als je oesters gaat eten of bereiden, maak ze dan pas open vlak voor je ze gaat eten of verder bereiden. Oesters bederven snel als je ze eenmaal hebt geopend.

Zorg voor een zak ‘crushed ice’ als je rauwe oesters serveert. Het staat mooi om ze daar op te serveren. Daarnaast blijven ze beter op temperatuur. Eventueel leg je er wat zeewier of zeekraal tussen en een paar partjes citroen.

Recepten

Oesters eten gaat prima zonder recept. Schelp openmaken en opeten… eventueel met een beetje citroensap en zwarte peper, of een paar druppels Tabasco voor de liefhebbers. Maar soms wil je wel eens iets anders. Dus delen we wat recepten waarmee je kunt variëren als je ze graag rauw eet. Daarnaast zijn er wat recepten voor een warme bereiding. Denk aan de klassieke Oesters Rockefeller, gestoomde oesters et cetera. Of gegratineerde oesters, met oude boerenkaas, of met Parmaham en Parmezaanse kaas. Neus maar eens tussen de verschillende mogelijkheden.

Oesters met Parmaham en Parmezaanse kaas
Hapjes

Oesters met Parmaham en Parmezaanse kaas

Wil je oesters eens op een andere manier eten dan rauw? Deze gegrilde oesters met Parmaham en Parmezaanse kaas zul je vast heerlijk vinden!

Gegratineerde oesters
Visgerechten

Gegratineerde oesters; met oude boerenkaas

Vind je rauwe oesters een stap te ver? Ga dan eens voor gratineren. Deze gegratineerde oesters met oude boerenkaas vind je vast heerlijk!

Oesters eten; Drie verschillende bereidingswijzen
Hapjes

Oesters eten; Drie verschillende bereidingswijzen

Zeeuwse creuses.... Oesters waar je echt een feestje mee op tafel zet. En..... dat valt echt onder de categorie gezond snoepen.

Oesters met een zoete of pikante dressing (2)
Hapjes

Oesters met een zoete of pikante dressing

Deze oesters met een zoete of pikante dressing zijn zeker het proberen waard. Snel, simpel en echt smaakvol.

Vorige Volgende
Tags: Vis - Schaal- en schelpdierenVis - Schaal- en Schelpdieren - SchelpdierenVis - Verse vis
DeelPinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

citrus
Specials

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten
Specials

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special
Specials

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

roerei special
Specials

Roerei, een lekker begin van de dag

Rundvlees
Specials

Rundvlees; Soorten & Recepten

Kool
Specials

Kool; heel veel soorten en dus ook heel veel recepten

Skrei recepten
Specials

Skrei recepten voor liefhebbers van kwaliteitsvis en pure smaken

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

Eieren, vastkokende aardappels, een paar uien en extra vierge olijfolie. Meer heb je niet nodig voor een lekkere tortilla.

Check het recept of lees de info
citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

Recept in de picture

chocolademousse taart
Taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Chocolade in drievoud want deze chocolademousse taart bevat pure chocolademousse en witte chocolademousse met stukjes chocoladekoekjes.

Check het recept of lees de info
Geroosterde knoflook

Geroosterde knoflook

Geroosterde knolgroenten

Geroosterde knolgroenten; vitamientjes in de winter

Handige kooktips

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

Een spiegelei of liever doorbakken? Met deze tips maak jij heerlijke gebakken eieren helemaal naar jou smaak.

Check het recept of lees de info
mayonaise

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Kjeld losekoot op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Cecile Geurts-Huijbers op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos Melief op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • E.Kuiper op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen