• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, juni 10, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Oesters; een feestelijk hapje!

Weet jij al dat oesters super gezond zijn?

door Elise de Haan
in Specials
0
0
Oesters

Oesters – Je vindt ze heerlijk, of je gruwelt er van… we hebben het over oesters! Het idee om levende schelpdieren te eten staat sommige mensen vreselijk tegen, maar de oester heeft ook een heleboel fans. Want het is natuurlijk wel een heerlijk feestelijk en luxe hapje. Het ziet er ook wel indrukwekkend uit natuurlijk, zo’n schaal vol geopende oesterschelpen. Overigens, als het het idee van een levend iets eten is wat je tegen staat, je kunt oesters ook gestoomd of gegratineerd eten. Dat maakt de stap om ze toch eens te proberen misschien al een beetje kleiner. Durf jij het aan om thuis eens oesters te serveren? Je kunt alleen oesters serveren, maar natuurlijk horen deze schelpdieren ook onderdeel te zijn van een plateau Fruits de Mer.

De koningin onder de schelpdieren

Oesters zijn eetbare schelpdieren, die leven in ondiep zeewater, ze worden ook wel de koningin onder de schelpdieren genoemd. De grote, grijze schelp met de ruwe buitenkant bestaat uit twee helften. De ene kant is plat, de andere kant is bol. In de schelp zit het oestervlees, dat in kleur kan variëren van grijzig tot lichtbeige. De smaak van oesters is wat ziltig. Dat is een heel algemene omschrijving, want per soort zijn er wel verschillen. Sommige soorten kunnen wat zoetig zijn, andere wat metaalachtig en sommige zelfs zout.

Zeeuwse oesters

In Nederland worden in Zeeland oesters gekweekt. Er komen in Zeeland twee soorten voor, de Zeeuwse Creuse en de Zeeuwse platte oester. Deze worden gekweekt in de Oosterschelde en in de Grevelingen. De Creuses zijn geen inheemse soort in Nederland, ze komen oorspronkelijk uit Japan. Ze werden in de jaren 70 in de Oosterschelde geïntroduceerd. Ze worden dan ook wel Japanse oesters genoemd.

De Zeeuwse platte oester is wat kleiner dan de Zeeuwse Creuse en heeft een kenmerkende platte bovenschelp. Ze wordt ook wel de koningin onder de oesters genoemd.

Er worden in Nederland ook wel geïmporteerde exemplaren verkocht, vaak afkomstig uit Frankrijk.

Zeeuwse oesters

Hoe eet je oesters?

Oesters worden meestal koud en rauw gegeten. Zo uit de schelp geslurpt (als je dat niks vindt, neem je ze uit de schelp met een vork), met een beetje peper, tabasco of citroensap. Ook wordt er wel een vinaigrette van rodewijnazijn en sjalotjes bij geserveerd. Toch kun je ze ook heel goed warm bereiden. Ze worden ook wel gestoomd. Een populaire bereiding is om ze te gratineren. De warme bereidingen kunnen zeker bijdragen om mensen die beweren niet van oesters houden, toch zover te krijgen om ze te proberen.

Het Europese classificatiesysteem voor oesters

Het grootste gedeelte van een oester is natuurlijk de schelp. Omdat deze niet eetbaar is, en omdat ze behoorlijk in formaat kunnen verschillen is er een Europees classificatiesysteem dat wordt gebruikt om de oesters op formaat te kunnen sorteren. Dit is wel belangrijk om eerlijk te kunnen handelen en om in een restaurant, of natuurlijk gewoon bij jou thuis, gelijke porties te kunnen serveren.

De nummering hiervoor is als volgt:

  • n°5 : tussen de 30 g en 45 g
  • n°4 : tussen de 46 g en 65 g
  • n°3 : tussen de 66 g en 85 g
  • n°2 : tussen de 86 g en 110 g
  • n°1 : tussen de 111 g en 150 g
  • n°0 :  151 g en zwaarder

Gereedschap

Ben je van plan om thuis oesters te gaan serveren? Heb er dan erg in dat je daar een oestermes bij nodig hebt. De schelpen van zijn erg hard en een mes dat niet sterk genoeg is, zou kunnen breken. Daarnaast heb je iets nodig om je hand te beschermen. Er zijn speciale oesterhandschoenen te koop, maar een dubbelgevouwen theedoek of een handdoek volstaat ook. Probeer in ieder geval niet zonder enige vorm van bescherming oesters te openen.

Oesters eten en bereiden – tips

Als je oesters gaat eten of bereiden, maak ze dan pas open vlak voor je ze gaat eten of verder bereiden. Oesters bederven snel als je ze eenmaal hebt geopend.

Zorg voor een zak ‘crushed ice’ als je rauwe oesters serveert. Het staat mooi om ze daar op te serveren. Daarnaast blijven ze beter op temperatuur. Eventueel leg je er wat zeewier of zeekraal tussen en een paar partjes citroen.

Recepten

Oesters eten gaat prima zonder recept. Schelp openmaken en opeten… eventueel met een beetje citroensap en zwarte peper, of een paar druppels Tabasco voor de liefhebbers. Maar soms wil je wel eens iets anders. Dus delen we wat recepten waarmee je kunt variëren als je ze graag rauw eet. Daarnaast zijn er wat recepten voor een warme bereiding. Denk aan de klassieke Oesters Rockefeller, gestoomde oesters et cetera. Of gegratineerde oesters, met oude boerenkaas, of met Parmaham en Parmezaanse kaas. Neus maar eens tussen de verschillende mogelijkheden.

Oesters met Parmaham en Parmezaanse kaas
Hapjes

Oesters met Parmaham en Parmezaanse kaas

Wil je oesters eens op een andere manier eten dan rauw? Deze gegrilde oesters met Parmaham en Parmezaanse kaas zul je vast heerlijk vinden!

Gegratineerde oesters
Visgerechten

Gegratineerde oesters; met oude boerenkaas

Vind je rauwe oesters een stap te ver? Ga dan eens voor gratineren. Deze gegratineerde oesters met oude boerenkaas vind je vast heerlijk!

Oesters eten; Drie verschillende bereidingswijzen
Hapjes

Oesters eten; Drie verschillende bereidingswijzen

Zeeuwse creuses.... Oesters waar je echt een feestje mee op tafel zet. En..... dat valt echt onder de categorie gezond snoepen.

Oesters met een zoete of pikante dressing (2)
Hapjes

Oesters met een zoete of pikante dressing

Deze oesters met een zoete of pikante dressing zijn zeker het proberen waard. Snel, simpel en echt smaakvol.

Vorige Volgende
Tags: Vis - Schaal- en schelpdierenVis - Schaal- en Schelpdieren - SchelpdierenVis - Verse vis
DeelPinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Kip op de barbecue
Specials

Kip op de barbecue; recepten die je niet wilt missen

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue; met deze recepten maak je vrienden

exotisch fruit
Specials

Exotisch fruit; lekker vers fruit uit de Tropen

rundvlees op de barbecue
Specials

Rundvlees op de barbecue; de lekkerste recepten

courgette met pasta
Specials

Courgette met pasta; dat biedt heel veel mogelijkheden

asperges met vis
Specials

Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie

Voorgerechten met gerookte zalm
Specials

Voorgerechten met gerookte zalm

Toetjes met aardbeien
Specials

Toetjes met aardbeien; lekker vers en helemaal zelfgemaakt

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

1 + zeven =

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info
Keukenpraatjes

Keukenpraatjes

Praat mee over…

  • Eieren van de boer
  • Hollandse nieuwe haring komt een beetje later dit jaar
  • Waarom liggen er appels uit Zuid-Afrika in de Nederlandse supermarkt?
  • Bloemkool 54% duurder volgens de consumentenbond.
  • Wat wil jij graag kopen bij een boerderijwinkel? Broccoli?

Uitgelicht

Kip op de barbecue
Specials

Kip op de barbecue; recepten die je niet wilt missen

Kip op de barbecue grillen, er zijn ontelbare manieren om dat te doen. Een kip op een bierblik, kipsaté, of kippenpoten, het kan allemaal!

Check het recept of lees de info
Varkensvlees op de barbecue

Varkensvlees op de barbecue; met deze recepten maak je vrienden

exotisch fruit

Exotisch fruit; lekker vers fruit uit de Tropen

rundvlees op de barbecue

Rundvlees op de barbecue; de lekkerste recepten

Recept in de picture

Lamsbiefstuk met verse salsa
Vleesgerechten

Lamsbiefstuk met verse salsa

Van een sappige lamsbiefstuk met verse salsa wordt elke vleesliefhebber blij. Heerlijk lamsvlees met een Zuid-Amerikaans accentje!

Check het recept of lees de info
fruitsalade met mango en kiwi

Fruitsalade met mango en een zalige dressing van limoen en munt

steak sandwich bavette

Steak sandwich met rundvlees

Handige kooktips

Cheddar
Kookschool

Cheddar; maar dan de echte

Cheddar is een populaire en veelzijdige kaas. En dan bedoelen we niet de 'plastic' plakjes in de supermarkt. Wat weet jij van cheddar?

Check het recept of lees de info
Vers fruit bewaren

Vers fruit bewaren; dit moet je weten!

Rijst koken

Rijst koken; onze tips voor perfecte rijst

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Petra H op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Redactie op Uiensaus voor bij vlees of vis
  • J.F. Feunekes op Uiensaus voor bij vlees of vis
  • Redactie op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Nanette op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Redactie op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • pieter op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Redactie op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen