Yufka Börek met feta en peterselie – Yufka Börek is krokant van buiten en binnenin heerlijk zacht, gevuld met stukjes feta en peterselie.
Yufka Börek
Een heerlijk krokant gerecht uit de Turkse keuken gevuld met stukjes Feta. In Turkije wordt het vaak bij de lunch of thee gegeten vergezeld van vel andere hapjes. Het is ook erg lekker om kleine stukjes te serveren op een feestje bij de borrel. Het wordt meestal lauwwarm gegeten.
Yufka
Dit is het deeg waarmee dit heerlijk baksel mee gemaakt is. Yufka betekent ‘dun’. Dat is direct duidelijk als je het deeg ziet. Je kunt het natuurlijk zelf maken, maar we maken het niet te moeilijk. We hebben bij de plaatselijke Turk een pak uit de koeling gekocht. Het is namelijk erg moeilijk om het deeg zelf zo dun uitgerold te krijgen.
Börek
Börek is de naam van het gerecht. In deze versie hebben we feta en peterselie gebruikt. Het kan met vele andere ingrediënten worden gevuld. Misschien ken jij de börek van je vakantie in Turkije. Daar zitten vaak vrouwen op de grond grote lappen deeg uit te rollen die daar ook gebakken en gevuld worden. Nu hebben we thuis de nodige attributen niet, dus we maken er een eigen versie van. Dit recept is dus naar ons eigen inzicht en echt niet origineel, maar lekker is het wel!
Yufka Börek met feta en peterselie
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 pak yufka bladeren
- 200 gram Griekse yoghurt
- 150 ml melk
- 100 ml water
- 1 ei
- peper
- 200 gram feta
- 6 takjes peterselie fijn gehakt
- 1 eetlepel sesamzaad
- 1 eetlepel nigellazaad
- 2 eetlepels gesmolten boter
Bereidingswijze van dit recept
Yufka börek maak je zo:
Voor een vorm van 15 × 25 cm of rond 24 cm ongeveer.
Maak de verpakking open en laat er even lucht bij komen. Meng in een grote kom de melk, Griekse yoghurt, water en het ei en voeg een beetje peper naar smaak toe. Vul 1 koffiekopje met dit mengsel. Verbrokkel door de rest de feta en de gehakte peterselie. Meng even goed door.
Besmeer de vorm met ongeveer de helft van de boter. Vouw de vellen open en bekleed met de helft van 1 vel de bodem. Leg de andere helft opzij voor de bovenkant. De andere 2 vellen scheur je in grove stukken en doe je bij het yoghurtmengsel in de kom. Meng alles voorzichtig door. Verdeel het mengsel van deeg, kaas en yoghurt losjes en gelijkmatig over de bodem. Zorg dat er overal wat kaas zit.
Verdeel er de achtergehouden yufka over en vouw dicht. Snij de börek nu in stukken. Verdeel er het achtergehouden yoghurtmengsel over en zorg dat de bovenkant een dun laagje heeft. De vloeistof zal naar beneden lopen, maar dat geeft niet. Druppel nu de rest van de boter over de börek en bestrooi met sesam en nigellazaad.
Bak de börek ongeveer 25 minuten in een oven van 210 graden tot deze mooi goudbruin en krokant is.
Serveer de yufka börek warm tot lauwwarm. Je kunt yufka börek eventueel voorbereiden en afbakken wanneer nodig is of later opwarmen.
Tafel lekker !!