Linzensoep met wintergroenten en gehaktballetjes – Het is heerlijk om in de winter een goed gevulde maaltijdsoep te eten. We kennen allemaal de klassiekers met peulvruchten als erwtensoep en bruinebonensoep. Heel erg lekker, maar ze kosten wel veel tijd om te koken. Zet eens een snellere maaltijdsoep op tafel waar toch peulvruchten in verwerkt worden. Dat lukt prima met een linzensoep. Om er een gevulde soep van te maken voeg je groenten toe die in deze tijd volop verkrijgbaar zijn: prei, winterpeen, pastinaak en knolselderij. Voor extra vulling kun je er flink wat gehaktballetjes in doen. Je kunt dit uiteraard aanpassen naar de hoeveelheid die jij genoeg vindt. Als je geen vlees wilt eten laat je ze weg. Door de linzen blijft de soep ook zonder vlees voedzaam.
In dit recept zijn donkergroene linzen gebruikt. De zogenaamde Le Puy linzen. Dit zijn linzen die geteeld worden in en rondom het Franse dorp Le Puy-en-Velay, in de Auvergne. Deze linzen hebben zelfs een AOP (Appellation d’Origine Protégée) keurmerk. Le Puy linzen zijn dus een beschermd streekproduct. Let wel op de benaming. Er worden ook donkergroene linzen op de markt gebracht als Dupuis linzen. Dit zijn geen Le Puy linzen. Mocht je geen Le Puy linzen kunnen vinden, dan is dit wel het alternatief. Le Puy linzen blijven namelijk heel tijdens het koken en behouden hun bite. Dupuis linzen blijven ook heel tijdens het koken. Bruine en rode linzen koken stuk.
Gebruik voor deze linzensoep met wintergroenten de Le Puy linzen. Die blijven heel tijdens het koken en behouden hun bite.
Gedroogde linzen; heerlijke recepten voor enthousiaste eters
Gedroogde linzen, het geitenwollen sokken imago is er af. Want linzen zijn gewoon heel erg lekker en super gezond. Kijk eens bij de recepten!
Linzensoep met wintergroenten en gehaktballetjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 3 liter runderbouillon
- 250 gram donkergroene linzen (Le Puy)
- 1/4 van een grote knolselderij, in blokjes
- 1 grote winterpeen, in blokjes
- 2 pastinaken, in blokjes
- 1 grote prei, in halve ringen
- 1 ui, gesnipperd
- 1 el gedroogde tijm
- 500 gram rundergehakt
- 1 el mosterd
- 1 el Worcestershire sauce
- 1 ei
- 1 el gedroogde tijm
- 3 el paneermeel of panko
- 1 tl zout
- Peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je linzensoep met wintergroenten:
Maak eerst de gehaktballetjes. Meng hiervoor het gehakt met de mosterd, de Worcestershiresauce, het ei, 1 eetlepel tijm, het paneermeel, zout, en peper naar smaak. Draai hier kleine balletjes van.
Doe de linzen in een zeef en spoel ze goed af onder de kraan. Breng de bouillon aan de kook en voeg de linzen en 1 eetlepel tijm toe. Laat 15 minuten koken.
Voeg dan de knolselderij, winterpeen, pastinaak , ui en prei toe. Laat dit meekoken tot de groenten bijna beetgaar zijn.
Doe de gehaktballetjes erbij en laat deze een paar minuten meekoken. Dan is je soep klaar
Serveer de linzensoep met wintergroenten en gehaktballetjes in grote kommen. Lekker met vers stokbrood!
Tafel lekker !!