Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Ovenschotel met kabeljauw, snijbiet en radicchio

Ovenschotel met kabeljauw – Vis is gezond, de adviezen zijn dan natuurlijk ook niet voor niks, minimaal één keer per week zou je vis moeten eten, met gerechten als deze is dat geen vervelende opgave want wat is hij lekker deze ovenschotel.

Kabeljauw of…snijbiet of…radicchio of…

Gebruik voor deze ovenschotel een witvis, ik koos voor  kabeljauw maar je kunt bijvoorbeeld ook voor koolvis of schol kiezen. Daarnaast gaan er groente in die niet altijd even makkelijk te verkrijgen zijn. De snijbiet bijvoorbeeld was lange tijd een vergeten groenten, gelukkig is hij wel terug aan het komen maar toch heeft nog lang niet iedere groenteman de snijbiet in het assortiment. Kun je nou echt geen snijbiet krijgen vervang deze dan door spinazie of eventueel door paksoi. Ook naar radicchio moest ik even zoeken maar uiteindelijk wel gevonden, lukt het je niet om hem te vinden vervang het dan door witlof.

Maar voordat je voor vervangers gaat zou ik zeker even bij de groenteman navraag doen, wellicht kan hij je toch verder helpen, de smaken van zowel de snijbiet (een beetje spinazie-achtig maar dan toch net iets aardser) als de radicchio (een klein beetje bitter hoewel het hele bittere afneemt doordat je hem verwarmt) gaan namelijk perfect samen met de vis en de bechamelsaus met tijm.

Laat je bechamelsaus slagen

Voor een goede bechamelsaus is het belangrijk dat je de bloem lang genoeg laat garen in de boter, doe dit zeker een minuut, tot het geheel zanderig wordt. Schenk de vloeistof er in kleine porties langzaam bij en blijf constant roeren, zo voorkom je klontjes.

Ovenschotel met kabeljauw

SnijbietVisgerecht voor 4 personen

  • 4 visfilets à 150 gram per stuk
  • 500 gram snijbiet
  • 200 gram radicchio
  • 1 ui
  • 15 gram + 35 gram boter
  • 35 gram bloem
  • 15 gram verse tijm
  • 200 ml groentebouillon
  • 400 ml melk
  • rasp van 1 citroen
  • 100 gram geraspte Parmezaanse kaas

Spoel de visfilets onder een zachte straal koud water en dep ze vervolgens droog. Bestrooi ze met wat zout en peper. Was de snijbiet en de radicchio en snijd deze in reepjes. Pel de ui en snijd deze in blokjes. Verhit in een pan 15 gram boter en bak hier de snijbiet en radicchio ongeveer 2 minuten aan. Neem de pan van het vuur en zet apart voor later.

Verwarm de oven voor op 200 graden en vet de ovenschaal lichtjes in. Haal de blaadjes tijm van de takjes. Laat 35 gram boter zachtjes smelten, als deze helemaal gesmolten is de bloem toevoegen en gaar laten worden. Schenk nu langzaam de groentebouillon erbij en blijf goed roeren. Vervolgens de melk en de tijm erbij en blijven roeren. Laat de saus nu 5 minuten, onder af en toe roeren, doorkoken. Voeg 75 gram Parmezaanse kaas toe en naar smaak zout en/of peper.

Schep de groenten nu in de ovenschaal en leg hierop de kabeljauw. Schenk de saus erover en verdeel daarover de overige Parmezaanse kaas. Zet de schotel nu voor 20 minuten in de oven. Neem de schotel uit de oven en strooi er nog wat tijm over en de geraspte citroenschil. Serveer de ovenschotel met kabeljauw eventueel met krieltjes of gekookte aardappelen.

Tafel lekker !!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.