Bloemkool ovenschotel met kip en kerrie – Onder de krokante laag met aardappelpuree zit een heerlijke kip kerrie met lekker veel bloemkool verscholen.
Alweer bloemkool?
Bloemkool is een van de populairste groenten in Nederland. Dat is niet voor niets, want bloemkool is op heel veel manieren klaar te maken. Dit komt door de neutrale smaak die makkelijk te combineren is. De Hollandse manier van bloemkool serveren is gekookt met een melksausje. Maar er kan veel meer met bloemkool, zowel gekookt als rauw. Zelfs rijst en tortilla’s worden gemaakt van bloemkool. Je zou bij wijze van spreken een hele week bloemkool kunnen eten zonder dat het gaat vervelen. Kijk maar eens naar de bloemkool ovenschotel met kip en kerrie.
Een ovenschotel is wel zo makkelijk
Het is altijd fijn dat, als je thuiskomt na een drukke dag, je niet veel meer aan het eten hoeft te doen. De bloemkool ovenschotel met kip en kerrie zet je zo vanuit de koelkast in de oven. Het uurtje dat de schotel in de oven staat kun je mooi gebruiken voor andere dingen. En ook niet onbelangrijk, bij ovenschotels komen de smaken ook zo lekker samen, dat wordt dus smullen. Ontdek ook onze andere ovenschotels met bloemkool.
Dubbel koken
Kook jij ook vaak te veel? Maak van dat minpunt een pluspunt! Vries het in. Zo ook met kip kerrie, de ene dag eet je die met rijst en boontjes. Een of twee dagen later verwerk je de kip kerrie in een ovenschotel. Gekookte groente kun je best 2 dagen bewaren in de koelkast om er later weer iets anders mee te maken. Aardappelpuree en stamppotjes kunnen prima een paar dagen in de koelkast of langer in de vriezer. Zo bespaar je veel tijd en je hoeft niets weg te gooien. En zijn het geen hele porties? Dan is de bloemkool ovenschotel met kip en kerrie bijvoorbeeld ook lekker met boontjes, worteltjes, broccoli of van alles door elkaar.
Bloemkool ovenschotels; zet deze varianten met gemak op tafel
Recepten voor de lekkerste bloemkool ovenschotels, deze fantastische ovenschotels zet je op een doordeweekse dag met gemak op tafel.
Bloemkool ovenschotel met kip en kerrie
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 750 gram bloemige aardappelen, geschild
- een scheutje melk
- 1 kleine bloemkool
- 500 gram kippendijen of filet
- 2 uien
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel boter
- 200 gram kippenbouillon
- 1 eetlepel kerriepoeder naar smaak
- 1 eetlepel maïzena
- 1/2 kopje panko of paneermeel
- 2 eetlepels gesmolten boter
- 1/2 theelepel kerrie
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je bloemkool ovenschotel met kip en kerrie:
Kook de aardappels gaar en maak er met de melk een puree van, breng op smaak met zout en peper.
Snijd de bloemkool in roosjes en kook ze in 5 tot 10 minuten beetgaar. Ze garen in de oven nog iets na.
Snijd het vlees in kleine stukjes.
Snijd de ui in stukjes en pers de knoflook erbij uit.
Smelt de boter in een wok of koekenpan en bak hierin de kipblokjes bijna gaar. Bestrooi naar smaak met kerriepoeder en een beetje zout en peper. Voeg er de ui en knoflook aan toe en bak die kort mee. Verwarm de bouillon en doe die bij het vlees in de pan. Voeg de bloemkool toe en warm alles even goed door.
Los de maïzena op in 2 eetlepels water en roer dit door het mengsel. Breng eventueel verder op smaak.
Doe de groente en het vlees in een ovenschotel en verdeel er de aardappelpuree overheen. Hou er rekening mee dat de saus gaat pruttelen dus zorg dat de schaal groot genoeg is.
Meng de panko met de gesmolten boter en de kerriepoeder en strooi dit over de puree.
Verwarm de bloemkool ovenschotel met kip en kerrie tot ze mooi gekleurd en goed heet is. Dit is ongeveer een half uurtje op 180 graden. Heb je de schotel in de koelkast gehad en is ze helemaal koud, reken dan op een uur.
Tafel lekker !!
Goedenmiddag,
ik heb dit recept vanmiddag gemaakt en dat ging redelijk makkelijk. Je bent alleen
een hoop tijd kwijt aan het snijden van alles.
Ik heb alleen het vermoeden, dat de ovenschotel iets te droog is. Ik wist namelijk
ook niet zo goed hoeveel kippenbouillon erin moest. In het recept staat 200 GRAM,
maar met bouillon is dat toch een beetje moeilijk. Moet dit 200 ML zijn ? Of 2000 ML ?
De smaak is wel prima.
groet,
Johan
200 gram is ongeveer 200 ml. Johan. Fijn dat het gesmaakt heeft!