Hamrolletjes met zuurkool – Zalige zuurkool verpakt in een plakje ham op een romige laag aardappelpuree.
Zuurkool uit de oven
Zuurkool is vooral in de winter een veel gegeten groente, vaak als stamppot of in een ovenschotel met gehakt. Zuurkool uit de oven wordt totaal anders als je bovenop een laag aardappelpuree, een laag hamrolletjes met daarin gestoofde zuurkool legt. Hierover gaat nog een dun laagje bechamelsaus en paneermeel voor een lekker korstje.
Hamrolletjes met gestoofde zuurkool
Vaak wordt zuurkool erg zuur gevonden, eigenlijk logisch want het heet niet voor niets zuurkool. Veel mensen houden van de zure smaak maar niet iedereen is er weg van, zeker kinderen kunnen deze smaak niet altijd waarderen. Door de zuurkool te stoven met een beetje boter wordt deze heerlijk zacht van structuur en smaak, het is geen zure hap meer, maar een milde en zelfs bijna romige zuurkool. Deze zuurkool verpakken je in lekkere plakken gekookte ham die hierdoor ook heerlijk zacht worden.
Lekker met aardappelpuree
Hamrolletjes met zuurkool zijn zo al lekker, maar als je deze op een laag romige aardappelpuree legt en overgiet met een dun laagje bechamelsaus dan wordt het een waar feest.
Slim koken bespaart werk
Als je zuurkool gaat stoven, stoof dan gelijk wat meer. Ook van de aardappelen schil je een dubbele portie. Hiermee bespaar je jezelf werk. Maak met de helft van de aardappels en zuurkool deze heerlijke hamrolletjes met zuurkool en met de andere helft maak je een stamppot met rookworst of een ovenschotel met gehakt. Zo zet je met één keer werk, twee keer een totaal andere zuurkool op tafel.
Zuurkool; niet alleen in de stamppot!
Wat weet jij van verse zuurkool? Want ondanks dat deze gefermenteerde kool een bewerkt product is, is er verse en gekookte zuurkool te koop.
Hamrolletjes met zuurkool uit de oven
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kg kruimige aardappelen geschild
- 700 gram zuurkool
- 1 grote ui gesnipperd
- 8 plakken gekookte ham
- 75 gram boter
- 25 gram bloem
- +/- 350 ml melk
- 2 eetlepels panneermeel
- zout, peper, nootmuskaat
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je hamrolletjes met zuurkool uit de oven:
Smelt in een pan 25 gram van de boter en bak hierin de ui kort aan. Druk het meeste vocht uit de zuurkool en doe deze bij de ui in de pan. Roer goed door en doe er een klein kopje water en een beetje peper bij. Laat dit met de deksel op de pan 10-15 minuten stoven tot de zuurkool zacht is.
Kook ondertussen in een andere pan de in stukken gesneden aardappels in water met zout in ongeveer 15-20 minuten gaar.
Smelt in een steelpannetje 25 gram van de boter en voeg er de bloem aan toe. Roer goed door en laat een beetje pruttelen tot dit gaar is. Voeg er beetje bij beetje de melk aan toe, roer goed en laat steeds even doorkoken. De saus moet niet te dik zijn, voeg er eventueel iets meer melk of water aan toe tot een lopende saus. Breng de saus op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Giet de aardappelen af en maak een puree met 25 gram boter en een scheutje melk. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Verdeel de aardappelpuree over de bodem van een ovenschaal.
Verdeel de zuurkool over de plakjes ham en rol deze op. Leg ze op de puree. Giet er de saus over en bestrooi lichtjes met paneermeel. Zet de schaal hamrolletjes met zuurkool ongeveer 20 minuten in een oven van 180 graden tot de bovenkant mooi verkleurd en knapperig is.
Tafel lekker !!