Lasagne met andijvie – Andijvie? Ja, je weet wel, zo’n mooie grote krop andijvie. Bestaan die nog dan? Ja, zeker wel! Het nadeel is wel dat die heerlijke bladgroente op steeds minder plekken beschikbaar is. In plaats daarvan worden zakken gesneden andijvie verkocht. Die zijn er dan wel weer volop. En toch is dat heel jammer. Voorgesneden andijvie is in ieder geval al een stuk duurder. En van een krop andijvie kun je veel meer maken. De lasagne met andijvie bijvoorbeeld in dit recept, maar als je overhoudt, kun je van de rest van de krop een stamppot of een salade maken. Dat is werken met verse ingrediënten!
Geen bolognese, maar een lasagne met andijvie
De lasagne bolognese kent iedereen, en komt bij bijna iedereen met enige regelmaat op tafel. Te vaak worden er dan blikken tomaten opengetrokken, en als je geluk hebt, verdwijnt er nog een zakje voorgesneden Italiaanse groenten in. Wil je meer groenten eten, en een net zo lekkere lasagne eten? Ga dan aan de slag met dit recept voor lasagne met andijvie. Je kunt de ovenschotel makkelijk zelf maken, en ja, daar hoort een beetje afwas bij, maar die kun je, met een muziekje aan, doen terwijl de lasagne in de oven staat. In dit recept wordt lekker veel verse groenten verwerkt. De andijvie natuurlijk, maar ook verse tomaten en paprika’s.
De lekkerste ingrediënten in één recept
Je las het al, hier zitten volop verse groenten in. Van de tomaten in dit recept kun je een lekkere tomatensaus maken waar je de andijvie aan toevoegt en die je op smaak brengt met Italiaanse kruiden. O, en de bloem, boter en melk zijn de ingrediënten voor het recept van een bechamelsaus. Jazeker, die romige laag bechamel sla je natuurlijk niet over in de lasagne. Als extra smaakmaker gaat er een laagje salami in de lasagne met andijvie. Verse andijvie kan wel een krachtige smaakmaker als salami gebruiken. Dus snel aan de slag met die verse ingrediënten, want als dank krijg je blije gezichten als je de andijvie lasagne gaat maken.
Andijvie; niet alleen voor een stamppot
Verse andijvie is er het hele jaar. Toch is het niet allemaal hetzelfde. Andijvie komt uit de kas, van de volle grond of uit het buitenland.
Lasagne met andijvie
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 600 gram andijvie
- 1 kilo tomaten
- 2 puntpaprika's
- 2 teentjes knoflook
- 200 gram salami
- 200 gram geraspte kaas
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- 500 ml melk
- zout en peper
- 1 eetlepel Italiaanse kruiden
- 2 eetlepels olijfolie
- lasagnebladen
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je lasagne met andijvie:
Was de andijvie en snijd die in dunne reepjes, de reepjes dan nog een keer doormidden snijden.
Snijd de tomaten en puntpaprika’s in blokjes. Hak de knoflook fijn.
Verwarm de olijfolie en bak hierin zachtjes de knoflook. Voeg de tomaten, paprika en 2/3 van de Italiaanse kruiden toe. Laat dit ongeveer 5-10 minuten doorkoken tot de tomaten goed zacht zijn.
Breng op smaak met zout en peper. Voeg er de andijvie aan toe en warm nog 2 minuten mee. Zet opzij.
Maak een bechamelsaus van de boter, bloem en de melk en breng die op smaak met peper, zout en de rest van de Italiaanse kruiden. Voeg ongeveer 1/3 van de kaas toe en roer dit goed door. Zet opzij.
Snij de salami in stukjes.
Vet een ovenschaal dun in met een beetje olijfolie en begin met laagjes maken.
1/4 tomaten-andijvie saus, 1/4 salami, lasagnebladen.
Doe dit nogmaals en doe ongeveer 1/3 van de bechamelsaus onder de 2e laag lasagnebladen.
Herhaal alles nog 2 maal en verdeel er de rest van de bechamelsaus overheen.
Bestrooi met de rest van de kaas.
Zet de schotel ongeveer 40 minuten in een oven van 180 graden tot de lasagne met andijvie mooi goudbruin van kleur en gaar is. Kleurt de schotel te snel? Dek die dan af met aluminiumfolie.
Laat de lasagne met andijvie 5 -10 minuten staan voor je het op tafel zet. Zo kan de schotel een klein beetje steviger worden, de lagen schuiven dan minder snel van elkaar en je kunt de lasagne dan makkelijker opscheppen.
Tafel lekker !!