Lasagne met andijvie – een keer geen bolognese, maar lasagne met andijvie, met lekker veel verse tomaten en salami.
Andijvie wat maak je ermee
Vaak ben je een beetje inspiratieloos en maak je, maar weer die stamppot rauwe andijvie of die andijvie met dat melksausje. Maar heb je er al eens aan gedacht om andijvie te verwerken in een lasagne?
Verse tomaten
Geen blikjes voor deze lasagne maar een hele kilo verse tomaten voor de saus. Kruidig op smaak gebracht met knoflook en Italiaanse kruiden. Samen met de andijvie, salami en de kaassaus een heerlijke lasagne bomvol verse groente die je vast vaker op tafel gaat zetten.
Andijvie; Niet alleen voor een stamppot
Verse andijvie is er het hele jaar. Toch is het niet allemaal hetzelfde. Andijvie komt uit de kas, van de volle grond of uit het buitenland.
Lasagne met andijvie
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 600 gram andijvie
- 1 kg tomaten
- 2 puntpaprika's
- 2 teentjes knoflook
- 200 gram salami
- 200 gram geraspte kaas
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- 500 ml melk
- zout/peper
- 1 eetlepel Italiaanse kruiden
- 2 eetlepels olijfolie
- lasagnebladen
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je lasagne met andijvie:
Was de andijvie en snij deze in dunne reepjes en snij deze doormidden. Snij de tomaten en puntpaprika’s in blokjes. Hak de knoflook fijn. Verwarm de olijfolie en bak hierin zachtjes de knoflook. Voeg de tomaten, paprika en 2/3 van de Italiaanse kruiden toe. Laat dit ongeveer 5-10 minuten doorkoken tot de tomaten goed zacht zijn. Breng op smaak met zout en peper. Voeg er de andijvie aan toe en warm deze 2 minuten mee. Zet opzij.
Maak een bechamelsaus van de boter, bloem en de melk en breng deze op smaak met peper, zout en de rest van de Italiaanse kruiden. Voeg ongeveer 1/3 van de kaas toe en roer dit goed door. Zet opzij.
Snij de salami in stukjes. Smeer een ovenschaal dun in met een beetje olijfolie en begin met laagjes maken. 1/4 tomaten-andijvie saus, 1/4 salami, lasagnebladen. Doe dit nogmaals en doe ongeveer 1/3 van de bechamelsaus onder de 2e laag lasagnebladen. Herhaal alles nog 2 maal en verdeel er de rest van de bechamelsaus overheen. Bestrooi met de rest van de kaas. Zet de schotel ongeveer 40 minuten in een oven van 180 graden tot deze mooi goudbruin van kleur en gaar is. Kleurt de schotel te snel, dek deze dan af met aluminiumfolie. Laat de lasagne met andijvie 5 -10 minuten staan voor je deze op tafel zet. Zo kan de schotel een klein beetje steviger worden, de lagen schuiven dan minder snel van elkaar en je kunt de lasagne dan makkelijker opscheppen.
Tafel lekker !!