Ovenschotel met snijbonen, gehakt en aardappel – Snijbonen gehakt en aardappel, geserveerd in een ovenschotel. De ouderwetse Hollandse pot op zijn best, daar wordt iedereen gelukkig van.
Ovenschotels
Wanneer je een ovenschotel in de oven zet weet je dat je over een uurtje een heerlijk maal op tafel kunt zetten zonder dat je er nog iets voor hoeft te doen. Door het opnieuw verwarmen van je ingrediënten trekken de smaken goed in en krijg je een smakelijk geheel. De bovenkant van deze ovenschotel is lekker krokant want je hebt de aardappelen een laagje van kruidenolie gegeven. Binnenin hebben de smaken van het gehakt en de snijboontjes zich vermengd en samen een kruidig geheel gevormd doordat ze hebben staan pruttelen. Dat kan toch niet anders dan lekker worden zo?
Vooruit denken is tijd winnen
Ovenschotels zijn handige hulpjes als het op tijdwinst aankomt. Je maakt een dag vooraf een dubbele hoeveelheid van je aardappelen, snijboontjes en gehakt en verwerkt de resten in een heerlijke schotel. Is het net wat weinig een paprika en/of ui erbij en het probleem is opgelost. In een ovenschotel valt het ook niet op als je net wat minder vlees over had. Als alles maar goed op smaak is en niet door en door gaar wordt komt het altijd goed. Houdt er met een ovenschotel die je rechtstreeks uit de koelkast haalt rekening mee dat deze wel even tijd nodig heeft om goed heet te worden. Maar dat uur dat de ovenschotel in de oven staat kun je mooi benutten voor andere dingen. En een keer niet hoeven koken, maar alleen in de oven schuiven is toch ook wel erg fijn.
Snijbonen of scheermesjes; Meerdere manieren om ze vaker op tafel te zetten
Snijbonen worden steeds verder weggestopt in het assortiment van de groenteman. Tijd voor actie! 3 tips om doordeweeks snijbonen te serveren.
Ovenschotel met snijbonen, gehakt en aardappel
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 800 gram aardappel ongeschild
- 500 gram snijbonen
- 1 ui
- 1 rode paprika
- 400 gram runder gehakt
- 2 el zonnebloemolie
- 1 el cajunkruiden
- 2 tl paprikapoeder
- peterselie optioneel
- peper en zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je ovenschotel met snijbonen, gehakt en aardappel:
Schil de aardappelen en snij ze in plakjes. Zet een ruime pan met water op en kook hierin de plakjes net gaar. Maak in de tijd dat de aardappelschijfjes koken een marinade van de olie, de helft van de cajunkruiden, 1 tl paprikapoeder en de peterselie, voeg desgewenst wat zout toe. Giet de aardappels af en meng ze met de marinade. Zet opzij.
Snij de snijboontjes en kook deze samen met de ui die je gesnipperd hebt gaar. Schud af en zet opzij
Bak het gehakt rul in een droge koekenpan, snijd de paprika in stukjes en bak deze mee. Breng op smaak met cajunkruiden, paprikapoeder, peper en zout.
Stel dan je ovenschotel samen. Besmeer de schaal dun met een beetje boter of olie. Leg op de bodem ongeveer ⅓ van de aardappelen zodat de hele bodem bedekt is. Verdeel hierover de snijbonen met daarbovenop het gerulde gehakt met de paprika. Dek de schotel af met de rest van de aardappelschijfjes. Zet de ovenschotel wanneer je deze direct gebruikt ongeveer een half uur in een oven van 180 graden tot de bovenkant mooi goudbruin is. Gebruik je de ovenschotel met snijbonen, gehakt en aardappel de dag erna en komt hij uit de koelkast? Dan mag deze ongeveer 1 uur in de oven.
Tafel lekker !!